Εμπειρία-Εξειδίκευση-Προσφορές

31755 Επισκέψεις στο άρθρο

Αυτόν τον μήνα, το «Στίγμα της αγοράς» από την κα Κωνσταντίνα Κούτρα (της Ι&Κ ΚΟΥΤΡΑ ΟΕ). Αρκετά και ενδιαφέροντα τα όσα μας είπε κατά την συνάντηση μας. Χρήσιμα για τους αναγνώστες μας (ιδιώτες μα και επαγγελματίες του κλάδου).


Πείτε μας 2 λόγια για την επιχείρησή σας.
Η εταιρεία υφίσταται από το 1989. Ξεκίνησε από τον Απόστολο Κούτρα, τον πατέρα μου, ο οποίος και ήταν 32 χρόνια διευθυντής ανταλλακτικών στη ΒΙΑΜΑΡ, τη γενική αντιπροσωπεία της Skoda. Σήμερα έχει αναπτυχθεί απόλυτα «μετρώντας» πλέον 4 καταστήματα με το ένα κατάστημα να λειτουργεί και ως συνεργείο. Κύρια δραστηριότητα είναι η εμπορία ανταλλακτικών, για την οποία κάνουμε εισαγωγές από Ιταλία, Κίνα, Γερμανία και Τσεχία. Το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας περιλαμβάνει τόσο γνήσια ανταλλακτικά, όσο και after market και σε χονδρική και σε λιανική αγορά.

Ποιους τύπους ανταλλακτικών εμπορεύεστε και γιατί;
Εμπορευόμαστε κάθε τύπο ανταλλακτικού στο Group της Volkswagen, δηλαδή σε SEAT, Audi, Skoda και Volkswagen. Εξειδικευόμαστε σε αυτό και έχουμε αρκετά ειδικά προϊόντα, που δεν υπάρχουν γενικότερα στην αγορά.
Συνειδητά έχουμε επιλέξει να μην προχωρήσουμε σε κάποια αποκλειστική αντιπροσώπευση, διότι δεν υπάρχει αρκετό περιθώριο κέρδους στο γνήσιο ανταλλακτικό όσο στο after market. Είναι άλλωστε και κάτι που προσπαθούμε, μέσω και του Συνδέσμου, να επικοινωνήσουμε στον κόσμο, ότι δηλαδή δεν υπάρχει «γνήσιο» ανταλλακτικό. Και οι αντιπροσωπείες από κάπου παίρνουν τα ανταλλακτικά. Με τον εκάστοτε προμηθευτή τους μάλιστα να αλλάζει ανάλογα με τις συμφωνίες. Στην πραγματικότητα πενταπλασιάζεται η τιμή των προϊόντων μόνο και μόνο επειδή μπαίνει σε… κουτάκι γνήσιου.

Ποιο είδος από τα ανταλλακτικά που εμπορεύεστε θεωρείτε ως Best Seller;
Ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές, που στην Ελλάδα μόνο εμείς και ένας ακόμη αντιπρόσωπος φέρνουμε στη χώρα, διότι πρόκειται για ακριβό ανταλλακτικό. Έχουμε καταφέρει όμως, να τα έχουμε σε υψηλή ποιότητα με πολύ χαμηλότερη τιμή.
Μεγάλη ζήτηση έχουν και τα αναλώσιμά μας. Φίλτρα, τακάκια, δισκόπλακες. Επίσης οι γρύλοι αυτοκινήτων «πουλάνε» πολύ. Τα υπόλοιπα είναι πιο εξειδικευμένα προϊόντα.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, έχει αλλάξει και τη ζήτηση; Σε τι βαθμό στρέφονται οι καταναλωτές σε πιο φθηνές λύσεις;
Όπως είναι λογικό, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και στη δική μας την αγορά. Η πλειοψηφία των πελατών προ κρίσης, επέλεγε το καλύτερο κι ας ήταν ακριβότερο. Σήμερα που δεν υπάρχουν οι ίδιες οικονομικές δυνατότητες, επιλέγουν την πιο φθηνή λύση. Επίσης έχουν στραφεί πολύ και στις online αγορές, κάτι που κατά την προσωπική μου άποψη είναι απόλυτα λάθος. Το ανταλλακτικό δεν είναι ούτε ρούχο, ούτε παπούτσι. Στο ανταλλακτικό για να βγει το τι «φοράει» το κάθε αμάξι, θέλει το πλαίσιό του. Να το βρεις, να είναι το σωστό ανταλλακτικό και να γίνει η σωστή τοποθέτηση. Το «μπορώ και μόνος μου» δεν υπάρχει στα ανταλλακτικά, αλλά έχουμε φθάσει σε μία εποχή που ανθίζουν οι… «μάστορες του διαδικτύου».

Ποιες οι επιπτώσεις της κρίσης στην εταιρεία σας και πως ανταπεξέρχεστε σε αυτή;
Έχουμε μειώσει το εύρος του πελατολογίου μας και πλέον συνεργαζόμαστε μόνο με τους πελάτες που είναι εντάξει στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Έχουμε επίσης περιορίσει τις πιστώσεις. Για να καταλάβετε, από εκεί που στους καλούς μας πελάτες, προ κρίσης, δίναμε πίστωση έως και 6 μηνών, πλέον έχουμε πέσει γενικότερα στις 30 ημέρες. Γιατί έχουμε χάσει πολλά λεφτά, τα οποία συσσωρεύονταν με το πέρασμα των μηνών και τελικά δεν πληρωνόμασταν ποτέ. Ακόμα και από μεγάλες εταιρείες, που είχαν τα χρήματα. Πολλές εξ αυτών, εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση στη χώρα και έβγαλαν κέρδος στην «πλάτη» άλλων, με το χειρότερο να είναι ότι συνεχίζουν να υφίστανται στην αγορά. ¶λλαξαν απλώς την επωνυμία τους και παρέμειναν στο χώρο, χωρίς καμία επίπτωση. 

Ποιες οι κινήσεις τις εταιρείας για την προσέλκυση νέων πελατών;
Βγάζουμε τακτικά προσφορές και για τους πελάτες της λιανικής και για τους πελάτες της χονδρικής. Τώρα για παράδειγμα έχουμε προσφορές στα ψυγεία - air-condition. Επιπλέον, ετοιμάζουμε ένα e-shop το οποίο θα απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες του χώρου, όσο και σε πελάτες λιανικής, το οποίο θα βγει λογικά μέχρι το τέλος του Ιουλίου και θα είναι ένα από τα λίγα τόσο εξειδικευμένα site για τα Volkswagen, με πάρα πολλούς κωδικούς, φωτογραφίες και εφαρμογές.
Τηλ.: 210 2473375

Το ανταλλακτικό δεν είναι ούτε ρούχο, ούτε παπούτσι. Στο ανταλλακτικό για να βγει το τι «φοράει» το κάθε αμάξι, θέλει το πλαίσιό του. Να το βρεις, να είναι το σωστό ανταλλακτικό και να γίνει η σωστή τοποθέτηση

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ