Πότε φταίει η δαγκάνα;

11538 Επισκέψεις στο άρθρο

Προχωράς με το αυτοκίνητο, φρενάρεις απότομα αλλά το αυτοκίνητο σε «τραβάει» προς τα αριστερά (ή δεξια); Μάλλον έχουν πρόβλημα τα φρένα του αυτοκινήτου σου. Ποιο είναι αυτό; Μάλλον έχει πρόβλημα η δαγκάνα!

AUTOMPALOPARTS
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΘΟΣ Κ ΣΙΑ ΕΕ - POTHOS AUTOPARTS
Προχωράς με το αυτοκίνητο στο δρόμο και σου πετάγεται ένα σκύλος! Φρενάρεις απότομα αλλά το αυτοκίνητο σε «τραβάει» προς τα αριστερά (ή δεξια).  Φυσικά ο τετράποδος φίλος δεν έπαθε τίποτα, αλλά έτσι διαπιστώθηκε ότι τα φρένα του αυτοκινήτου σου έχουν ένα θεματάκι. Ποιο είναι αυτό; Μάλλον έχει πρόβλημα η δαγκάνα!

Η δαγκάνα αποτελεί μαζί με τα τακάκια και τον δίσκο μέρος των δισκοφρένων. Ο ρόλος της είναι να σταθεροποιεί τα τακάκια, ώστε να κινούνται όταν πατάς το πεντάλ των φρένων και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις σταθερές και τις πλωτές. Η διαφορά τους έγκειται στο τρόπο κατασκευής τους.  Ωστόσο είναι από τα πιο σημαντικά μέρη του συστήματος πέδησης, αφού από την λειτουργία της εξαρτάται το αξιόπιστο φρενάρισμα .

Πατώντας το πεντάλ του φρένου, ουσιαστικά σπρώχνουμε τα υγρά από το δοχείο των φρένων, στο υπόλοιπο κύκλωμα και συγκεκριμένα στο πιστόνι της δαγκάνας, η οποία με τα τακάκια, πιέζει τα δισκόφρενα, σταματώντας μέσω τριβής τους τροχούς. Από την παραπάνω διαδικασία, εξαρτάται εν πολλοίς η ασφάλειά σου στο δρόμο.
Ωστόσο με την συνεχόμενη χρήση, έρχεται και η αναμενόμενη φθορά, η οποία οδηγεί και στην αντικατάσταση της. Ας δούμε όμως ποιοι είναι πιο συνηθισμένοι λόγοι φθοράς της.
 
  1. Οδηγείς με φθαρμένους δίσκους και τακάκια
  2.  Χρησιμοποιείς λάθος υγρών φρένων
  3. Χρησιμοποιείς λάθος λιπαντικό
  4. Έχει παραμορφωθεί, λόγω κακής οδήγησης
  5. Οδηγείς σε κακό όδόστρωμα με χαλίκια
  6. Έχουν εκτεθεί σε στοιχεία της φύσης, όπως νερό, χώμα ή σκόνη
  7. Δέχονται παραμορφώσεις λόγω απότομων αλλαγών θερμοκρασίας
 
Μην αγνοήσεις τα πρώτα σημάδια της βλάβης. Αν αντιληφθείς ανωμαλία στο φρενάρισμα, όπως ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να σταματήσει το αυτοκίνητο ή μυρίζεις κάτι καμένο κάθε φορά που πατάς το πεντάλ, πήγαινε κατευθείαν στο κοντινότερο συνεργείο. Μην ξεχνάς ότι το φρένο, εξασφαλίζει την ασφάλεια την δική σου, αλλά και των γύρω σου.