Είναι φορτισμένη η μπαταρία σου;

10078 Επισκέψεις στο άρθρο

Με τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας, πολλές μπαταρίες πέφτουν σε τάση. Δες πως με το "ματάκι", που έχουν κάποιες μπαταρίες, μπορείς να δεις αν είναι φορτισμένη ή ακόμα και χαλασμένη.

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ ΔΑΜ. ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ (kritos.gr)
KOLOVENTZOS
Πρόκειται φυσικά για ένα πυκνόμετρο, που στην ουσία μετρά την στάθμη οξέων της μπαταρίας και δέιχνει αν η μπαταρία του αυτοκινήτου είναι φορτισμένη, αφόρτιστη ή και χαλασμένη.

Η λειτουργία του «ματιού» βασίζεται στη βαρύτητα του θειικού οξέος ή του ηλεκτρολύτη μέσα στην μπαταρία.  Όταν είναι φορτισμένη η μπαταρία, άρα έχει μεγάλο ποσότητα ηλεκτρολύτη  το ματάκι θα πρέπει να εμφανίζεται πράσινο.

Δεν δείχνει πράσινο;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι εξαιτίας των οποίων ο πυκνωτής δεν εμφανίζει το πράσινο χρώμα. Μερικοί απ' αυτούς είναι οι εξής:

1. Αν η μπαταρία αφέθηκε  στην κατάσταση αποφόρτισης για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να αχρηστεύτηκε. Έτσι το «ματάκι» δεν θα εμφανίσει πράσινο χρώμα, αλλά άσπρο, αφού ο ηλεκτρολύτης δεν έχει την κατάλληλη ποσότητα και βάρος. ¶λλωστε το ειδικό βάρος του ηλεκτρολύτη είναι η πιο ακριβής μέθοδος μέτρησης της κατάστασης φόρτισης.

2. Το οξύ στην μπαταρία είναι «στρωματοποιημένο», που σημαίνει ότι το βαρύτερο οξύ έχει βυθιστεί στο κάτω μέρος και το ελαφρύτερο νερό επιπλέει κοντά στην κορυφή. Αυτό συμβαίνει με τις μπαταρίες που έχουν καθίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάσταση εκφόρτισης. Κανονικά, η επαναφόρτιση θα προκαλέσει ανάδευση του ηλεκτρολύτη ώστε να γίνει το υγρό πιο ομοιογενές.

3. Μπορεί να υπάρχει ένα μικρό κομμάτι υλικού που  εμποδίζει την πράσινη σφαίρα από το να επιπλέει. Το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σπρώξετε απαλά την μπαταρία εμπρός και πίσω. Αυτό θα αναμίξει τον ηλεκτρολύτη και κατά πάσα πιθανότητα θα απελευθερώσει την πράσινη σφαίρα να επιπλεύσει "ΕΑΝ" το ειδικό βάρος του οξέος είναι αρκετά πυκνό.

Δεν λέει πάντα την αλήθεια

Πολλές φορές η ένδειξη του πυκνωτή είναι λανθασμένη και αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους.Συγκεκριμένα όταν φορτίζεται μια μπαταρία, η αλλαγή στην πυκνότητα του ηλεκτρολύτη γίνεται πιο καθυστερημένα από ότι στην πραγματική της κατάσταση. Με άλλα λόγια μπορεί μία μπαταρία να είναι πλήρως φορτισμένη, αλλά το «ματάκι», να δείχνει ακόμα μαύρο. Ωστόσο, το ματάκι, θα πρέπει να εμφανίζεται πράσινο μόλις η μπαταρία επανέλθει σε κατάσταση φόρτισης 100%.
  Η πρώτη εταιρία κατασκευής μπαταριών, που εισήγαγε το "γυάλινο μάτι" ήταν η AC DELCO. Δείτε μία από τις διαφημίσεις της το 1980.

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ

  • ΤΡΟΧΟΚΙΝΗΣΗ Α.Ε.Β.Ε.

    ΤΡΟΧΟΚΙΝΗΣΗ Α.Ε.Β.Ε.

    Η Εταιρεία ΤΡΟΧΟΚΙΝΗΣΗ Α.Ε.Β.Ε. δραστηριοποιείται στον χώρο των ανταλλακτικών μηχανοκίνητων οχημάτων από το 1976, με Πανελλαδικό δίκτυο διανομής εισάγει και διακινεί σε εμπόρους, επώνυμα ανταλλακτικά πολλά εκ των οποίων αποτελούν πρώτη τοποθέτηση των μεγαλυτέρων εργοστασίων της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας., όπως οι Μπαταρίες BANNER που μας προτείνουν. 
     210 4833980-2 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΛΑΔΑΔΙΚΟ

    ΛΑΔΑΔΙΚΟ

    Στο κατάστημά τους μπορείτε να βρείτε όλα τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, μπαταρίες αυτοκινήτων, λιπαντικά αυτοκινήτων και αξεσουάρ αυτοκινήτων στις καλύτερες τιμές της αγοράς! Με ένα κλικ στο e-shop τους, ή με μια επίσκεψη στο κατάστημα τους στα Ανω Πατήσια.
     2111136100 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • RE-BATTERY

    RE-BATTERY

    Re-Battery: Μη κερδοσκοπικός οργανισμός εναλλακτικής διαχείρισης μπαταριών. Εκπροσωπεί το 48,8% της αγοράς των συσσωρευτών μολύβδου (Υπόχρεοι/Εισαγωγείς-Παραγωγοί). Διαδικασίες που χαρακτηρίζονται από υψηλή περιβαλλοντική συνείδηση.

     2105575075 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗΣ - FOTIN BATTERIES

    ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗΣ - FOTIN BATTERIES

    Η επιχείρηση FOTIN BAT δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και στο λιανικό-χονδρικό εμπόριο μπαταριών Ι.Χ. αυτοκινήτων και φορτηγών καθώς και μηχανημάτων και σκαφών θαλάσσης. Διαθέτουν μπαταρίες παραγωγής του εργοστασίου ΤΑΒ Σλοβενίας, ένα από τα πλέον καταξιωμένα εργοστάσια παραγωγής συσσωρευτών στην Ευρώπη, που διαθέτει τα προϊόντα του σε όλο τον κόσμο και προσφέρουμε 1 χρόνο εγγύηση σε όλες τις μπαταρίες.
     210 5913811 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ

    ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ

    Στο 2 φυσικά και στο ένα ηλεκτρονικό κατάστημα της ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ θα βρείτε μια τεράστια γκάμα ανταλλακτικών για όλα τα αυτοκίνητα. Διαθέτει πάνω από 500.000 κωδικούς μεταχειρισμένων και καινούριων Aftermarket ανταλλακτικών οι οποίοι καλύπτουν όλη την γκάμα των αυτοκινήτων κάθε μάρκας.
     2221044797 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ

    ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ

    Στα καταστήματα της ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ θα βρείτε μια τεράστια γκάμα ανταλλακτικών για όλα τα αυτοκίνητα. Η γκάμα της αποτελείται από καινούρια ανταλλακτικά, γνήσια και ιμιτασιόν Α ποιότητας και αξεσουάρ για όλες τις μάρκες αυτοκινήτων και κάθε είδους όλων των μοντέλων που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά.
     2105440055 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΑΦΟΙ ΠΙΣΙΜΙΣΗ

    ΑΦΟΙ ΠΙΣΙΜΙΣΗ

    Η PSM δραστηριοποιείται στα ηλεκτρικά αυτοκινήτων. Διαθέτει μπαταρίες όλων των τύπων με 2 χρόνια εγγύηση και δωρεάν τοποθέτηση, συναγερμούς και Ράδιο-cd αυτοκινήτων. Όλα είναι κατασκευασμένα από κορυφαίες εταιρίες και θα τα βρείτε σε χαμηλές τιμές.
     2108830861 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ