Αυτοκίνητο, όχι σκιέρ

1672 Επισκέψεις στο άρθρο

Aκολουθήστε τις συµβουλές µας και κινηθείτε µε ασφάλεια για να απολαύσετε το ταξίδι σας στο χιονισµένο βουνό.

 
Οι χιονοπτώσεις και ο παγετός είναι συνηθισµένα φαινόµενα κατά τη διάρκεια του χειµώνα, όπως έχει αποδειχθεί τις τελευταίες ηµέρες... Για να µην πιαστούµε όµως απροετοίµαστοι, καλό θα ήταν να έχουµε υπΆ όψιν µας τις παρακάτω συµβουλές, όταν χρειαστεί να ταξιδέψουµε µε το αυτοκίνητό µας.

Βασικές αρχές

Θα πρέπει να έχετε φροντίσει ώστε να υπάρχουν αλυσίδες χιονιού στο χώρο αποσκευών σας. Πρέπει επίσης να κινείστε µε µικρές ταχύτητες και το στρίψιµο, το φρενάρισµα και βέβαια, η επιτάχυνση να γίνονται µε ήπιες κινήσεις. Απότοµες κινήσεις µπορούν να οδηγήσουν εύκολα στην απώλεια του ελέγχου του αυτοκινήτου. Σε κατηφόρες έχετε επιλεγµένη την πρώτη ταχύτητα, ώστε να φρενάρει το αυτοκίνητο µέσω του κινητήρα, ενώ, σε έντονες κατηφόρες, επιστρατεύστε και το χειρόφρενο µε σήκωµά του κατά µερικές σκάλες. Δε θα πρέπει να δείχνουµε υπεραισιοδοξία στο αυτοκίνητό µας, όσο ικανά συστήµατα και αν διαθέτει, ενώ οι αποστάσεις που θα κρατάµε από τα προπορευόµενα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι µεγαλύτερες απΆ ότι συνήθως. Τέλος αποφύγετε την κίνηση των τροχών σε αυλάκια, που δηµιουργούνται από τα προπορευόµενα οχήµατα, αν είναι δυνατόν.

Κίνηση µε προσθιοκίνητο

Στις ευθείες, το προσθιοκίνητο αυτοκίνητο συµπεριφέρεται καλύτερα από ένα πισωκίνητο, λόγω του αυξηµένου βάρους που έχει στον εµπρόσθιο άξονα. Όµως, σε ανηφορικό δρόµο το αυτοκίνητο πιθανότατα να γλιστράει. Αυτό συµβαίνει γιατί, λόγω της κλίσης του δρόµου, το βάρος του αυτοκινήτου µεταβιβάζεται προς τα πίσω, µε αποτέλεσµα να ελαχιστοποιείται η απαραίτητη πρόσφυση στους κινητήριους τροχούς. Στην περίπτωση αυτή, καλό είναι να κινηθείτε µε την όπισθεν. Σε κατηφόρα θα πρέπει να επιλέξετε 1η σχέση στο κιβώτιο και να σηκώσετε λίγες σκάλες το χειρόφρενο, ώστε να φρενάρουν οµαλά οι πίσω τροχοί.

Κίνηση µε πισωκίνητο

Σε ευθείες, το πισωκίνητο όχηµα παρουσιάζει αστάθεια και χρειάζεται επιπλέον προσοχή του προσθιοκίνητου. Όσον αφορά στις ανωφέρειες και στις κατωφέρειες, ισχύουν τα αντίθετα από ό,τι στα προσθιοκίνητα. Στις ανηφόρες η κατανοµή του βάρους στο πίσω µέρος ευνοεί το αυτοκίνητο. Αντίθετα, στις κατηφόρες οι πίσω τροχοί δεν έχουν το βάρος που χρειάζονται, ώστε να πατάνε καλά και να διατηρούν την πρόσφυση. Η λύση είναι να τοποθετήσετε κάποιο βαρύ αντικείµενο στο χώρο αποσκευών, ώστε το βάρος που ασκείται στον πίσω άξονα και στη συνέχεια στους πίσω τροχούς να είναι µεγαλύτερο.

Κίνηση µε τετρακίνητο

Τα οχήµατα που έχουν κίνηση και στους τέσσερις τροχούς παρουσιάζουν καλύτερη συµπεριφορά στο χιόνι, σε σχέση µε τα άλλα δύο συστήµατα µετάδοσης. Αυτό, βέβαια, δε σηµαίνει ότι µπορούµε να υπερβούµε τα όρια και να οδηγήσουµε µε φυσιολογικούς ρυθµούς.
 
 
Οι αποστάσεις που θα κρατάµε από τα προπορευόµενα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι µεγαλύτερες.
 
Τα οχήµατα που έχουν κίνηση και στους τέσσερις τροχούς παρουσιάζουν καλύτερη συµπεριφορά στο χιόνι.
 
 
Τips
• Έχετε αναµµένα τα φώτα σας
• Με την προϋπόθεση ότι, έχετε σταθµεύσει σε επίπεδο έδαφος, µην τραβήξετε το χειρόφρενο µέχρι το ανώτερο σηµείο του κατά το παρκάρισµα, αφού λόγω των χαµηλών νυχτερινών θερµοκρασιών, ενδέχεται να µπλοκάρει το χειρόφρενο.
• Αν δεν µπορείτε να ανεβείτε µια ανηφόρα, δοκιµάστε να την ανεβείτε µε την όπισθεν.
• Αν το κλειδί δε µπαίνει στην κλειδαριά, ζεστάνετέ την µε έναν αναπτήρα ή ειδικό σπρέι
 
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός