Big boys on the road

4151 Επισκέψεις στο άρθρο

Η συνύπαρξη φορτηγών και επιβατικών οχηµάτων στους δρόµους µπορεί να µην είναι και τόσο «αρµονική» κάποιες φορές, συνεπώς θα πρέπει να έχετε κατά νου κάποιες ιδιαιτερότητες που ισχύουν, αλλά και τι θα πρέπει να προσέξετε όταν οδηγείτε το αυτοκίνητό σας.

ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ
Τα φορτηγά στη χώρα µας συχνά εµπλέκονται σε ατυχήµατα. Κάποιες φορές µπορεί να συµβεί επειδή είναι κακοσυντηρηµένα, άλλες φορές φορτώνονται µε λάθος τρόπους, ενώ κάποιοι οδηγοί υποχρεώνονται να οδηγούν περισσότερες ώρες από αυτές που προβλέπει ο νόµος. Φυσικά οι µόνοι υπαίτιοι δεν είναι τα φορτηγά, καθώς και οι οδηγοί των αυτοκινήτων έχουν τις ευθύνες τους. Ας δούµε τι πρέπει να προσέχουµε όταν κινούµαστε σε δρόµους µε πολλά βαρέα οχήµατα.
 
Ο άνεµος µπορεί να παρεκλίνει από την πορεία του ένα όχηµα, φαινόµενο που γίνεται εντονότερο όταν προσπερνάµε ένα ογκώδες όχηµα.
 
Η έρευνα του ΣΕΑΑ

Σε µία παλαιότερη έρευνα του, ο Σύνδεσµος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων παρουσίασε τα αποτελέσµατα µελέτης που πραγµατοποίησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε σχέση µε την επικινδυνότητα των βαρέων οχηµάτων. Σύµφωνα µε τη µελέτη, τα βαρέα οχήµατα εµπλέκονται σε ατυχήµατα που προκαλούν το 25% των νεκρών στο σύνολο των τροχαίων ατυχηµάτων και θεωρείται πως είναι 4,6 φορές πιο επικίνδυνα για την οδική ασφάλεια, σε σχέση µε τα άλλα οχήµατα.
 
Τι να προσέξετε:

1. Αν έχει φθαρµένα ελαστικά

Είναι σηµαντικό να κοιτάµε, αν το βαρύ όχηµα που κινείται γύρω µας έχει φθαρµένα ελαστικά. Αν και δεν είναι πάντα εύκολο να το καταλάβουµε, συχνά είναι προφανές. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να το αφήσουµε να αποµακρυνθεί.

2. Αν δεν είναι σωστά φορτωµένο

Μία πολύ συχνή αιτία ατυχήµατος από βαρέα οχήµατα είναι η λάθος φόρτωση. Και πάλι είναι δύσκολο να είµαστε σίγουροι για το αν ένα όχηµα είναι σωστά φορτωµένο. Αν δείτε κάτι σαν αυτό στη φωτογραφία πάντως, αφήστε το να αποµακρυνθεί.

3. Αν θέλουµε να το προσπεράσουµε

Η προσπέραση είναι διαδικασία που απαιτεί εγρήγορση και ταχύτητα. Όταν κινούµαστε πίσω από ένα φορτηγό, συχνά δεν µπορούµε να είµαστε σίγουροι για το µήκος του. Πριν ξεκινήσουµε να το προσπεράσουµε, οφείλουµε να υπολογίσουµε αρκετό χώρο, προκειµένου να µη βρεθούµε προ απρόοπτου.

4. «Αν δεν µπορείς να δεις τους καθρέφτες µου, τότε δε σε βλέπω ούτε εγώ».

Αυτό είναι το µήνυµα που πολλά βαρέα οχήµατα αναγράφουν στο πίσω µέρος και οφείλουµε πάντα να λαµβάνουµε υπΆ όψιν µας. Αν κινούµαστε ακριβώς πίσω του και δε βλέπουµε τους καθρέφτες του, τότε ούτε ο οδηγός του φορτηγού µας βλέπει. Πρέπει, λοιπόν, να κινηθούµε για λίγη ώρα στο αριστερό µέρος της λωρίδας µας µε το αριστερό φλας αναµµένο και να περιµένουµε το σήµα του φορτηγού (δεξί φλας), πριν δοκιµάσουµε να προσπεράσουµε.

5. Όσα παίρνει ο άνεµος

Οι δυνατοί άνεµοι κάνουν το αυτοκίνητο να παρεκκλίνει από την πορεία του, για αυτό θα πρέπει να δείχνουµε ιδιαίτερη προσοχή στις πλευρικές αποστάσεις από τα άλλα οχήµατα. Εάν ο αέρας που φυσά είναι πολύ έντονος, µπορούµε να διατηρήσουµε την πορεία µας, στρίβοντας ελαφρά το τιµόνι προς την αντίθετη πλευρά από αυτή που φυσά ο άνεµος. Δεν πρέπει να ξεχνάµε, ότι αυτό το φαινόµενο είναι ακόµα πιο έντονο στην προσπέραση βαρέων οχηµάτων, λόγω του όγκου τους συνεπώς εγκυµονεί ακόµα περισσότερους κινδύνους

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

  • ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ

    ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ

    H Υδρόγειος Ασφαλιστική διαθέτει μακρά τεχνογνωσία και εξειδίκευση στην ασφάλιση οχημάτων και παρέχει μία ολοκληρωμένη σειρά προγραμμάτων ασφάλισης για όλες τις κατηγορίες οχημάτων, ειδικά σχεδιασμένων να καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες των καταναλωτών.
     2109477200 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • EUROINS

    EUROINS

    Απαντώντας σε κάθε σύγχρονη ασφαλιστική ανάγκη, τα ασφαλιστικά προϊόντα της EUROINS προσφέρουν ευελιξία, άμεση υποστήριξη, προνομιακή τιμολόγηση και έξυπνες τεχνολογίες. Be safe με τα ασφαλιστικά προϊόντα της Euroins.
     2109764307 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΕΥΡΩΠΗ

    ΕΥΡΩΠΗ

    Ευρώπη Ασφαλιστική με ουσιαστικές και ολοκληρωμένες λύσεις καλύπτει υπεύθυνα και με σεβασμό κάθε Προσωπική και Επαγγελματική ασφαλιστική ανάγκη.


     210 3230707 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • SKYLINE INSURANCE

    SKYLINE INSURANCE

    Η Skyline Insurance προσφέρει από το 2004 τις καλύτερες τιμές για ασφάλιση αυτοκινήτου, από όλες τις κορυφαίες εταιρείες ασφαλίσεων στην Ελλάδα.
     2105777595 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • NOS Insurance

    NOS Insurance

    Το όνομα NOS σημαίνει ΕΜΕΙΣ και αποτυπώνει τη σχέση με την οποία συνδέονται οι συνεργάτες και οι πελάτες μαζί μας, εκπροσωπώντας την εταιρεία QEL (Qatar Insurance Company Europe LTD).

     210 9309300 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ