Tips για το roadtrip στο εξωτερικό

7469 Επισκέψεις στο άρθρο

Αν τύχει να χρειαστεί να ταξιδέψετε εκτός Ελλάδος με το αυτοκίνητό σας, καλό θα είναι να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγµατα, ώστε οι µετακινήσεις σας να πραγµατοποιούνται µε ασφάλεια.

ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ

 Προτεραιότητα σε κυκλικούς κόμβους

Kοινοποίησε το »

 
Ο µεγαλύτερος µπελάς που µπορεί να αντιµετωπίσετε και να σας δηµιουργήσει πρόβληµα είναι η είσοδος και η έξοδος στους κυκλικούς κόµβους, ή πιο απλά πλατείες.
Στη χώρα µας, σύµφωνα µε τον Κ.Ο.Κ, σε ισόπεδο κυκλικό κόµβο ισχύει η προτεραιότητα από δεξιά. Δηλαδή αν δεν υπάρχει σήµανση να ορίζει το αντίθετο, προτεραιότητα έχουν εκείνοι που µπαίνουν σε πλατεία.
Στο εξωτερικό ωστόσο, ισχύει το ακριβώς αντίθετο, αφού προτεραιότητα έχουν πάντοτε όσοι κινούνται εντός του κυκλικού κόµβου. Συνεπώς προσέξτε µην παρασυρθείτε από συνήθεια και προκαλέσετε κάποιο ατύχηµα, διότι η ευθύνη θα βαρύνει εσάς.
 
Τα αλάρµ στο εξωτερικό είναι µόνο για έκτακτη ανάγκη
 

Τα αλάρµ ή ελληνιστί τα φώτα εκτάκτου ανάγκης, όπως λέει και το όνοµά τους, είναι προορισµένα να χρησιµοποιούνται µόνο σε έκτακτη ανάγκη. ΠαρΆ όλα αυτά, παρότι ο Κ.Ο.Κ. ορίζει ξεκάθαρα πότε πρέπει να γίνεται χρήση των αλάρµ, αυθαίρετα στη χώρα µας τα ενεργοποιούµε για διάφορους λόγους αντί των φλας. Χαρακτηριστικότερο παράδειγµα είναι το παρκάρισµα, όπου παρότι ο Κ.Ο.Κ. ορίζει την προειδοποιητική χρήση των φλας, εµείς ανάβουµε τα αλάρµ.
Παρακάτω µπορείτε να διαβάσετε πότε προβλέπεται η χρήση των αλάρµ στο εξωτερικό:
• Όταν λόγω βλάβης το αυτοκίνητό σας έχει ακινητοποιηθεί ή κινείται µε µειωµένη ταχύτητα.
• Όταν χρειαστεί να µειώσετε απότοµα την ταχύτητά σας σε δρόµο εκτός πόλης
• Όταν παρκάρετε ή σταµατήσετε σε σηµείο που απαιτείται να είστε ορατοί από τους άλλους οδηγούς.
• Όταν θέλετε να ειδοποιήσετε το όχηµα που σας ακολουθεί πως σε εκείνο το σηµείο που βρίσκεστε υπάρχει κάποιο εµπόδιο (π.χ. µεγάλη λακκούβα).
 
Προσοχή στους πεζούς
 
Η νοοτροπία που έχουν οι οδηγοί στο εξωτερικό, κυρίως στις αναπτυγµένες χώρες και η οδηγική τους παιδεία, αντικατοπτρίζεται πλήρως στο τρόπο που αντιµετωπίζουν τους πεζούς. Για παράδειγµα όταν βρίσκονται πεζοί σε διάβαση οι οδηγοί σταµατούν από µόνοι τους επιτρέποντας στους πεζούς να διασχίσουν το δρόµο. Παράλληλα σε περιπτώσεις που η κίνηση είναι αυξηµένη, ποτέ µα ποτέ δε σταµατούν πάνω στη διάβαση µπλοκάροντας την πρόσβαση των πεζών. Και επειδή στο εξωτερικό έχουν συνηθίσει έτσι, προσέξτε ιδιαίτερα όταν πλησιάζετε σε διαβάσεις, διότι οι πεζοί πολλές φορές διασχίζουν το δρόµο χωρίς να ελέγξουν.
Παράλληλα πολύ σύνηθες είναι οι οδηγοί στο εξωτερικό να παραχωρούν προτεραιότητα στους πεζούς ακόµα και όταν αυτοί δε βρίσκονται σε κάποια διάβαση και απλά περιµένουν στην άκρη του πεζοδροµίου. Προσέξτε λοιπόν να κρατάτε λίγο αυξηµένες αποστάσεις για την περίπτωση που το προπορευόµενο όχηµα φρενάρει απότοµα.
 
Τι χαρτιά πρέπει να έχετε μαζί σας 


Αν πάτε σε χώρα που δεν είναι µέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε χρειάζεστε τη λεγόµενη «Διεθνή Άδεια οδήγησης». Παράλληλα θα χρειαστεί να εφοδιαστείτε τη λεγόµενη «πράσινη κάρτα» για το αυτοκίνητό σας, η οποία καλύπτει την αστική σας ευθύνη έναντι τρίτων σε περίπτωση τροχαίου ατυχήµατος και τέλος αν το αυτοκίνητό σας δεν έχει πινακίδες ευρωπαϊκού τύπου µε το σήµα εθνικότητας, τότε θα πρέπει να κολλήσετε πάνω τους το διακριτικό σήµα GR.
 
Τα αλάρµ πρέπει να τα χρησιµοποιείτε όταν παρκάρετε ή σταµατήσετε σε σηµείο που απαιτείται να είστε ορατοί από τους άλλους οδηγούς.
 
Στο εξωτερικό στους κυκλικούς κόµβους, προτεραιότητα έχουν πάντα αυτοί που κινούνται εντός του κόµβου.
 

Kοινοποίησε το »

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

  • ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ

    ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ

    H Υδρόγειος Ασφαλιστική διαθέτει μακρά τεχνογνωσία και εξειδίκευση στην ασφάλιση οχημάτων και παρέχει μία ολοκληρωμένη σειρά προγραμμάτων ασφάλισης για όλες τις κατηγορίες οχημάτων, ειδικά σχεδιασμένων να καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες των καταναλωτών.
     2109477200 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • EUROINS

    EUROINS

    Απαντώντας σε κάθε σύγχρονη ασφαλιστική ανάγκη, τα ασφαλιστικά προϊόντα της EUROINS προσφέρουν ευελιξία, άμεση υποστήριξη, προνομιακή τιμολόγηση και έξυπνες τεχνολογίες. Be safe με τα ασφαλιστικά προϊόντα της Euroins.
     2109764307 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΕΥΡΩΠΗ

    ΕΥΡΩΠΗ

    Ευρώπη Ασφαλιστική με ουσιαστικές και ολοκληρωμένες λύσεις καλύπτει υπεύθυνα και με σεβασμό κάθε Προσωπική και Επαγγελματική ασφαλιστική ανάγκη.


     210 3230707 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • SKYLINE INSURANCE

    SKYLINE INSURANCE

    Η Skyline Insurance προσφέρει από το 2004 τις καλύτερες τιμές για ασφάλιση αυτοκινήτου, από όλες τις κορυφαίες εταιρείες ασφαλίσεων στην Ελλάδα.
     2105777595 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • NOS Insurance

    NOS Insurance

    Το όνομα NOS σημαίνει ΕΜΕΙΣ και αποτυπώνει τη σχέση με την οποία συνδέονται οι συνεργάτες και οι πελάτες μαζί μας, εκπροσωπώντας την εταιρεία QEL (Qatar Insurance Company Europe LTD).

     210 9309300 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ