Καλά ελαστικά = ασφαλής οδήγηση

2727 Επισκέψεις στο άρθρο

Τι πρέπει να γνωρίζουµε, ώστε να διατηρούµε τα ελαστικά του αυτοκινήτου µας σε πολύ καλή κατάσταση; Ποια σηµεία χρειάζονται συχνά έλεγχο;

ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ
Ισως το σηµαντικότερο µέρος του αυτοκινήτου για την ασφάλειά µας είναι τα ελαστικά του, διότι αυτά είναι υπεύθυνα για την επαφή του µε το δρόµο. Έτσι, η κατάστασή τους παίζει σηµαντικό ρόλο στην ασφάλεια κατά τις µετακινήσεις µας. Τα καινούργια αυτοκίνητα εξοπλίζονται συνεχώς µε νέα συστήµατα, όπως οι διάφορες εξελίξεις του ESP ή οι ηλεκτρικά ρυθµιζόµενες αναρτήσεις, οι οποίες αντιλαµβάνονται το στιλ οδήγησης και ρυθµίζονται ανάλογα. Όλα αυτά τα συστήµατα όµως απαιτούν την πολύ καλή κατάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου, ώστε να είναι αποδοτικά. Ας δούµε, λοιπόν, µε ποιους τρόπους µπορούµε να διατηρήσουµε τα ελαστικά του αυτοκινήτου µας σε ασφαλή κατάσταση, αλλά και σε ποια σηµεία θα πρέπει να τα ελέγχουµε, ώστε να είµαστε σίγουροι για την απόδοσή τους.

Προστασία ελαστικών

Έλεγχος ανάρτησης


Η καλή κατάσταση της ανάρτησης συνδέεται άµεσα µε τη φθορά των ελαστικών του αυτοκινήτου µας και κατΆ επέκταση µε τη συµπεριφορά τους στο δρόµο. Αν αλλάξει η γεωµετρία του συστήµατος ανάρτησης, τότε φθείρονται σε µεγάλο βαθµό ανοµοιόµορφα τα ελαστικά. Συνεπώς θα πρέπει να ελέγχετε συχνά το σύστηµα διεύθυνσης-ανάρτησης του οχήµατός σας, σε κάποιο συνεργείο που διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισµό και να πραγµατοποιείτε ευθυγράµµιση των τροχών, όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Επιθετική οδήγηση

Ακόµα ένας σηµαντικός παράγοντας για τη φθορά των ελαστικών µας είναι η επιθετική, αλλά και υπερβολικά γρήγορη οδήγηση. Τα σπιναρίσµατα κατά την εκκίνηση, αλλά και η γρήγορη οδήγηση σε διάφορες στροφές υπό έντονη πίεση κάνουν τα ελαστικά να φθάσουν στο τέλος της ζωή τους σε µικρότερο χρονικό διάστηµα. Καλό λοιπόν είναι να αποφεύγουµε τις απότοµες κινήσεις και να οδηγούµε όπως επιβάλλει ο Κ.Ο.Κ., ώστε να µετακινούµαστε µε ασφάλεια και οικονοµία, χωρίς να φθείρουµε τα ελαστικά µας.

Τακτικός έλεγχος

Έλεγχος πίεσης αέρα

Κάθε κατασκευαστής ορίζει την πίεση του αέρα που θα περιέχουν τα ελαστικά του αυτοκινήτου ανάλογα µε τον αριθµό των επιβατών και την ποσότητα των αποσκευών. Τα νούµερα αυτά µπορούµε να τα διακρίνουµε σε ένα ταµπελάκι, το οποίο είναι τοποθετηµένο, συνήθως, στο κάλυµµα του ρεζερβουάρ καυσίµου ή στην πόρτα του οδηγού. Έτσι εµείς θα πρέπει να ελέγχουµε µία φορά την εβδοµάδα την πίεση των ελαστικών µας, διότι, αν δε συµφωνεί µε αυτήν του κατασκευαστή, επηρεάζει αρνητικά την οδική συµπεριφορά, την κατανάλωση και τις επιδόσεις του αυτοκινήτου µας, αλλά ταυτόχρονα µειώνει τη ζωή των ελαστικών.

Κατάσταση πέλµατος

Τη φυσιολογική φθορά των ελαστικών δεν µπορεί να την αποφύγει κανείς. Όταν ένα ελαστικό φθείρεται, παρουσιάζει µείωση του ύψος των αυλακώσεων ή εµφανίζει ρωγµές, µε αποτέλεσµα να µην είναι αποτελεσµατικό, ειδικά στο βρεγµένο οδόστρωµα. Έτσι, ο τακτικός έλεγχος από εµάς απαιτείται, ώστε να είµαστε ενήµεροι για την κατάστασή τους.
 
Η καλή κατάσταση της ανάρτησης συνδέεται άµεσα µε τη φθορά των ελαστικών του αυτοκινήτου µας και κατΆ επέκταση µε τη συµπεριφορά τους στο δρόµο.
 
Θα πρέπει να ελέγχουµε σε εβδοµαδιαία βάση την πίεση των ελαστικών µας, ώστε να είναι αυτή που ορίζει ο κατασκευαστής.
 
Τα σπιναρίσµατα αλλά και η γρήγορη οδήγηση σε διάφορες στροφές υπό έντονη πίεση κάνουν τα ελαστικά να φθείρονται πολύ γρήγορα.
 
Τα φθαρµένα ελαστικά αποτελούν µία από τις κυριότερες αιτίες ατυχηµάτων.
 

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

  • ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ

    ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ

    H Υδρόγειος Ασφαλιστική διαθέτει μακρά τεχνογνωσία και εξειδίκευση στην ασφάλιση οχημάτων και παρέχει μία ολοκληρωμένη σειρά προγραμμάτων ασφάλισης για όλες τις κατηγορίες οχημάτων, ειδικά σχεδιασμένων να καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες των καταναλωτών.
     2109477200 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • EUROINS

    EUROINS

    Απαντώντας σε κάθε σύγχρονη ασφαλιστική ανάγκη, τα ασφαλιστικά προϊόντα της EUROINS προσφέρουν ευελιξία, άμεση υποστήριξη, προνομιακή τιμολόγηση και έξυπνες τεχνολογίες. Be safe με τα ασφαλιστικά προϊόντα της Euroins.
     2109764307 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΕΥΡΩΠΗ

    ΕΥΡΩΠΗ

    Ευρώπη Ασφαλιστική με ουσιαστικές και ολοκληρωμένες λύσεις καλύπτει υπεύθυνα και με σεβασμό κάθε Προσωπική και Επαγγελματική ασφαλιστική ανάγκη.


     210 3230707 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • SKYLINE INSURANCE

    SKYLINE INSURANCE

    Η Skyline Insurance προσφέρει από το 2004 τις καλύτερες τιμές για ασφάλιση αυτοκινήτου, από όλες τις κορυφαίες εταιρείες ασφαλίσεων στην Ελλάδα.
     2105777595 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • NOS Insurance

    NOS Insurance

    Το όνομα NOS σημαίνει ΕΜΕΙΣ και αποτυπώνει τη σχέση με την οποία συνδέονται οι συνεργάτες και οι πελάτες μαζί μας, εκπροσωπώντας την εταιρεία QEL (Qatar Insurance Company Europe LTD).

     210 9309300 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ