Κάνε στη µπάντα να περάσω

2953 Επισκέψεις στο άρθρο

Ποιος έχει προτεραιότητα σε µια πλατεία ή µέσα σε κίτρινο πλέγµα; Διαβάστε περιπτώσεις που ακόµα και έµπειροι οδηγοί διαφωνούν για το ποιος προηγείται κατά την κίνηση

ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ

Ένα από τα µεγαλύτερα «βάσανα» για τους νέους οδηγούς είναι σε διασταυρώσεις και διάφορες ειδικές καταστάσεις όπου είναι περίπλοκο το ποιος έχει προτεραιότητα. Διότι δυστυχώς πολλοί υιοθετούν, στον τρόπο που αντιλαµβανόµαστε τις προτεραιότητες στο δρόµο, τη φράση: «Όποιος πρόλαβε». Το πρόβληµα είναι ότι κάποιες φορές η λαϊκή ρήση επαληθεύεται µε αποτέλεσµα να προκαλούνται ατυχήµατα, γιατί πολλοί από εµάς δεν γνωρίζουµε σηµαντικούς κανόνες για την κίνηση στο δρόµο. Ας δούµε κάποιες περιπτώσεις στις οποίες συχνά παρατηρείται διαφωνία των οδηγών για το ποιος έχει την προτεραιότητα και ας µάθουµε τι ισχύει πραγµατικά.

Προτεραιότητα σε πλατεία χωρίς σήµανση

Σύµφωνα µε τον Κ.Ο.Κ, σε ισόπεδο κυκλικό κόµβο, χωρίς σήµανση, προτεραιότητα έχουν εκείνοι που µπαίνουν στον κόµβο. Αυτό σηµαίνει πως όσοι είναι πάνω στην πλατεία, πρέπει να κοιτάξουν αν οι εισερχόµενοι έχουν την οκτάγωνη πινακίδα STOP ή όχι.

Κινήστε στη µεσαία λωρίδα και θέλετε να στρίψετε δεξιά σε φανάρι

Στην περίπτωση αυτή είστε υποχρεωµένοι να προειδοποιήσετε τους άλλους οδηγούς που ακολουθούν χρησιµοποιώντας τα φώτα αλλαγής κατεύθυνσης (φλας) του οχήµατός σας. Αλλάξτε λωρίδα κυκλοφορίας µε προσοχή, µπαίνοντας πίσω από το οχήµατα που είναι δεξιά σας και στρίψτε εφόσον επιτρέπεται από τη σήµανση. Στην Ελλάδα όµως, αντί αυτού, επιταχύνουµε για να περάσουµε µπροστά από τους άλλους, στην ανάγκη «κλείνουµε» και κάποιον, ενώ αν µας κορνάρει τον βρίζουµε κιόλας για να µάθει να βρίσκεται εκεί...

Πίσω από σχολικό σε στάση

Όταν βλέπουµε σταµατηµένο σχολικό µπροστά µας, οφείλουµε να επιβραδύνουµε ακόµα κι αν ο δρόµος έχει ακόµα και δύο λωρίδες, και αν απαιτείται να ακινητοποιήσουµε τελείως το όχηµα. Συχνά όµως, αφού κορνάρουµε αρκετά, προσπερνάµε όπως-όπως χωρίς να σκεφτούµε αν µπροστά από το σχολικό θα ξεπροβάλλουν οι µαθητές, για να διασχίσουν το δρόµο απέναντι. Προτεραιότητα λοιπόν στο σχολικό λεωφορείο, όση ώρα κι αν αυτό µείνει σταθµευµένο µπροστά µας.

Περιοχή οδοστρώµατος µε πλέγµα κίτρινων γραµµών

Η διαγράµµιση της περιοχής αυτής (αν και δεν τη συναντάµε συχνά) υποδεικνύει πως µπορούµε να εισέλθουµε, µε την προϋπόθεση ότι δε θα υποχρεωθούµε να µείνουµε µέσα σε αυτή λόγω της πυκνότητας της κυκλοφορίας. Αυτό σηµαίνει ότι πρέπει να αφήσουµε την περιοχή να αδειάσει από τα προπορευόµενα αυτοκίνητα και εφόσον µας το επιτρέπει η σήµανση, να τη διασχίσουµε και εµείς από άκρη σε άκρη. Δυστυχώς όµως το κίτρινο αυτό πλέγµα δεν υπάρχει στις περισσότερες διασταυρώσεις. Οι περισσότεροι από εµάς µπλοκάρουµε συχνά τους κάθετους δρόµους, µε την παιδική δικαιολογία ότι «…αφού δεν προχωρούν οι άλλοι… εγώ τι φταίω;»

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

  • ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ

    ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ

    H Υδρόγειος Ασφαλιστική διαθέτει μακρά τεχνογνωσία και εξειδίκευση στην ασφάλιση οχημάτων και παρέχει μία ολοκληρωμένη σειρά προγραμμάτων ασφάλισης για όλες τις κατηγορίες οχημάτων, ειδικά σχεδιασμένων να καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες των καταναλωτών.
     2109477200 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • EUROINS

    EUROINS

    Απαντώντας σε κάθε σύγχρονη ασφαλιστική ανάγκη, τα ασφαλιστικά προϊόντα της EUROINS προσφέρουν ευελιξία, άμεση υποστήριξη, προνομιακή τιμολόγηση και έξυπνες τεχνολογίες. Be safe με τα ασφαλιστικά προϊόντα της Euroins.
     2109764307 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΕΥΡΩΠΗ

    ΕΥΡΩΠΗ

    Ευρώπη Ασφαλιστική με ουσιαστικές και ολοκληρωμένες λύσεις καλύπτει υπεύθυνα και με σεβασμό κάθε Προσωπική και Επαγγελματική ασφαλιστική ανάγκη.


     210 3230707 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • SKYLINE INSURANCE

    SKYLINE INSURANCE

    Η Skyline Insurance προσφέρει από το 2004 τις καλύτερες τιμές για ασφάλιση αυτοκινήτου, από όλες τις κορυφαίες εταιρείες ασφαλίσεων στην Ελλάδα.
     2105777595 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • NOS Insurance

    NOS Insurance

    Το όνομα NOS σημαίνει ΕΜΕΙΣ και αποτυπώνει τη σχέση με την οποία συνδέονται οι συνεργάτες και οι πελάτες μαζί μας, εκπροσωπώντας την εταιρεία QEL (Qatar Insurance Company Europe LTD).

     210 9309300 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ