Πεζοί vs αυτοκίνητα

3226 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι πεζές µετακινήσεις µας στους πολύβουους δρόµους της Ελλάδας και δη των αστικών κέντρων, εγκυµονούν πολλούς κινδύνους. Διαβάστε τι θα πρέπει να προσέξετε, αλλά και πως θα προφυλαχτείτε.

ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ
Οι πεζοί διατρέχουν µεγάλο κίνδυνο από την ανευθυνότητα ορισµένων οδηγών, ενώ επιπλέον οι σηµαντικές ελλείψεις σε θέµατα οδικής σήµανσης θέτουν σε κίνδυνο τη σωµατική τους ακεραιότητα. Η µετακίνηση τους γίνεται ακόµη πιο δύσκολη λόγω της άσχηµης κατάστασης στην οποία βρίσκονται πολλά από τα πεζοδρόµια, τα οποία είτε είναι υπερβολικά στενά και δεν εξυπηρετούν τους πεζούς, είτε τα αυτοκίνητα έχουν σταθµεύσει παράνοµα, αναγκάζοντας τους να κατέβουν στο δρόµο µε κίνδυνο πάντα τη σωµατική τους ασφάλεια. Παρακάτω παρουσιάζονται ορισµένα από τα σηµαντικότερα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν καθηµερινά οι πεζοί οι οποίοι θα πρέπει να εντείνουν την προσοχή τους για να µην πέσουν θύµατα των εκάστοτε δυσκολιών.
 
Βασικές υποχρεώσεις του πεζού

Ο πεζός οφείλει καταρχήν να γνωρίζει και να τηρεί κατά γράµµα τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας (και ας µην είναι απαραίτητα οδηγός αυτοκινήτου), για µεγαλύτερη ασφάλεια του ιδίου, αλλά και προς όφελος όλων των υπολοίπων οδηγών. Δε θα πρέπει σε καµία περίπτωση να κινείται ανάµεσα από αυτοκίνητα, ούτε όταν αυτά είναι µπλοκαρισµένα στη κίνηση. Το φαινόµενο αυτό παρατηρείται αρκετά συχνά σε αστικούς δρόµους, καθώς ο πεζός πιστεύει πως µε τον τρόπο αυτό κερδίζει χρόνο στις µετακινήσεις του. Οι κίνδυνοι όµως που καραδοκούν είναι πολλοί και το ατύχηµα µπορεί να συµβεί άµεσα, καθώς ένα δίκυκλο όχηµα µπορεί να διασχίσει τα σταµατηµένα αυτοκίνητα και να συγκρουστεί µε το πεζό µε δυσάρεστα επακόλουθα. Οι πεζοί οφείλουν να διασχίζουν τους κεντρικούς δρόµους πάντα από τη διάβαση για τη δική τους ασφάλεια.
 
 Σηµεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής

Κίνηση στο σκοτάδι

Πολλές φορές η κίνηση τη νύχτα σε δρόµους χωρίς καλό φωτισµό, µπορεί να αποβεί µοιραία για τους πεζούς. Το σκοτάδι κάνει τους πεζούς δυσδιάκριτους από τα οχήµατα, ειδικά σε περιπτώσεις που φοράνε σκουρόχρωµα ρούχα. Αρκετοί µάλιστα επειδή διακρίνουν από µακριά ένα όχηµα, λόγω των φωτιστικών σωµάτων του, εσφαλµένα πιστεύουν πως τους διακρίνει και ο οδηγός. Για αυτό εφόσον είστε αναγκασµένοι να κινηθείτε τη νύχτα, να φοράτε πάντα κάτι φωσφοριζέ ή να κρατάτε ένα φανό και ιδανικά θα ήταν να κινείστε αντίθετα από τη φορά της κυκλοφορίας, ώστε να εντοπίζετε από µακριά το όχηµα και να έχετε χρόνο αντίδρασης.

Πεζοί µπροστά από λεωφορεία

Όταν αποβιβάζεστε από ένα λεωφορείο, ποτέ µη διασχίζετε το δρόµο κάθετα, µπροστά από το ακινητοποιηµένο λεωφορείο. Αν κάποιο όχηµα επιχειρήσει προσπέραση εκείνη τη στιγµή, λόγω του µεγάλου όγκου του λεωφορείου, δεν έχει ορατότητα.
 
Ποτέ µη διασχίζετε το δρόµο κάθετα, µπροστά από το ακινητοποιηµένο λεωφορείο διότι µπορεί κάποιο όχηµα να επιχειρήσει προσπέραση εκείνη τη στιγµή.
 
Ακατάλληλα πεζοδρόµια

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι πεζοί είναι αναγκασµένοι λόγω του περιορισµένου χώρου στο πεζοδρόµιο να αλλάζουν πορεία και να περπατούν στο δρόµο θέτοντας σε κίνδυνο τις περισσότερες φορές την προσωπική τους ασφάλεια. Επίσης, οι σπασµένες πλάκες και οι διάφορες τρύπες που υπάρχουν διάσπαρτες σε πολλά πεζοδρόµια θέτουν σε κίνδυνο τη σωµατική ασφάλεια των πεζών, προπάντων όταν τα σηµεία αυτά δε φωτίζονται. Μια ακόµη «παγίδα» που καλούνται να αντιµετωπίσουν οι πεζοί είναι οι κάδοι απορριµµάτων που δηµιουργούν έντονο πρόβληµα στην άνετη κίνησή τους.

Κάτι αντίστοιχο συµβαίνει και µε τα περίπτερα, που ειδικά σε κεντρικούς δρόµους που είχαν σχεδιαστεί παλιότερα, καλύπτουν όλη την επιφάνεια του πεζοδροµίου µε αποτέλεσµα να χρειαστεί να κινηθείτε στο δρόµο, όπου συγχρόνως κινούνται και οχήµατα. Μάλιστα κάτι τέτοιο τις βραδινές ώρες µπορεί να αποβεί µοιραίο. Τέλος, ακόµη και οι διαβάσεις που ως κύριο σκοπό έχουν την οριοθέτηση των σηµείων όπου πρέπει να κινηθεί ο πεζός είναι δυσδιάκριτες και σε πολλές περιπτώσεις δεν υφίστανται καν. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή κίνηση των πεζών λοιπόν, είναι ο πλήρης έλεγχος του δρόµου προς όλες τις κατευθύνσεις.
 

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

  • ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ

    ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ

    H Υδρόγειος Ασφαλιστική διαθέτει μακρά τεχνογνωσία και εξειδίκευση στην ασφάλιση οχημάτων και παρέχει μία ολοκληρωμένη σειρά προγραμμάτων ασφάλισης για όλες τις κατηγορίες οχημάτων, ειδικά σχεδιασμένων να καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες των καταναλωτών.
     2109477200 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • EUROINS

    EUROINS

    Απαντώντας σε κάθε σύγχρονη ασφαλιστική ανάγκη, τα ασφαλιστικά προϊόντα της EUROINS προσφέρουν ευελιξία, άμεση υποστήριξη, προνομιακή τιμολόγηση και έξυπνες τεχνολογίες. Be safe με τα ασφαλιστικά προϊόντα της Euroins.
     2109764307 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΕΥΡΩΠΗ

    ΕΥΡΩΠΗ

    Ευρώπη Ασφαλιστική με ουσιαστικές και ολοκληρωμένες λύσεις καλύπτει υπεύθυνα και με σεβασμό κάθε Προσωπική και Επαγγελματική ασφαλιστική ανάγκη.


     210 3230707 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • SKYLINE INSURANCE

    SKYLINE INSURANCE

    Η Skyline Insurance προσφέρει από το 2004 τις καλύτερες τιμές για ασφάλιση αυτοκινήτου, από όλες τις κορυφαίες εταιρείες ασφαλίσεων στην Ελλάδα.
     2105777595 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • NOS Insurance

    NOS Insurance

    Το όνομα NOS σημαίνει ΕΜΕΙΣ και αποτυπώνει τη σχέση με την οποία συνδέονται οι συνεργάτες και οι πελάτες μαζί μας, εκπροσωπώντας την εταιρεία QEL (Qatar Insurance Company Europe LTD).

     210 9309300 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ