Mega Test ελαστικών τεσσάρων εποχών

Διαβάστηκε από 2127 αναγνώστες

Ένα για όλες τις εποχές! Υπάρχει ένα ελαστικό που να είναι κατάλληλο για όλες τις εποχές; Τα δοκιμάσαμε και σας λέμε τι να προσέξετε κατά την αγορά.

 
Τα ελαστικά για όλες τις εποχές είναι ένα καινούριο προϊόν στον κόσμο των ελαστικών. Την αρχή έκανε η Michelin παίρνοντας ένα μεγάλο μέρος της πίτας των πωλήσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους, πλέον όμως και οι υπόλοιποι κατασκευαστές έχουν μία αντίστοιχη πρόταση.

Στην ελληνική αγορά, τα ελαστικά τεσσάρων εποχών δεν είναι βέβαια τόσο διαδεδομένα όσο τα θερινά ελαστικά, ωστόσο για μερικές κατηγορίες οχημάτων (βλ. SUV) ή οδηγών (π.χ. αυτών που κατοικούν σε ορεινές περιοχές της χώρας μας) αποτελούν μία επιλογή με πολλά πλεονεκτήματα.

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι δεν χρειάζεται να καταφεύγεις σε αλλαγή ελαστικών δύο φορές το χρόνο (μία το χειμώνα και μία την άνοιξη). Το δεύτερο είναι ότι αποφεύγεις το πονοκέφαλο του πού θα αποθηκεύσεις την τετράδα που θα βγάλεις, ενώ τρίτον γλιτώνεις και σε χρήμα καθώς δεν χρειάζεται να έχεις ένα set ζάντες ακόμη. Με λίγα λόγια, τα φοράς και ξένοιασες…

Φυσικά, για να τα φορέσεις και να… ξενοιάσεις, πρέπει τα ελαστικά της κατηγορίας αυτής να ανταποκρίνονται σε ασφάλεια σε όλες τις συνθήκες καιρού και οδοστρώματος, όπως υπόσχεται το όνομά τους. Παρακάτω λοιπόν, κάναμε αυτό ακριβώς! Τα υποβάλλαμε σε τεστ φρεναρίσματος, handling, slalom, πρόσφυσης και ου τω καθεξής (βλ. αναλυτικά παρακάτω) φυσικά σε ειδικές πίστες μέτρησης.

Φανταστείτε πως για τις δοκιμές στο χιόνι ταξιδέψαμε μήνα Αύγουστο μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και σε υψόμετρο 1.650 μέτρων, ενώ για τις υπόλοιπες δοκιμασίες (στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα) παραμείναμε στην Γηραιά Ήπειρο. Όσο για το τεστ της χιλιομετρικής απόδοσης του κάθε ελαστικού, εδώ συνεργαστήκαμε με την Dekra, οι οποίοι έκαναν 10.000 χιλιόμετρα με το κάθε λάστιχο για να βγάλουν την ετυμηγορία τους…

Παραπάνω και πιο συγκεκριμένα στις εικόνες θα βρείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα για τους 10 από την αρχική μας 25άδα οι οποίοι κατάφεραν να περάσουν το τεστ φρεναρίσματος σε βρεγμένο και στεγνό οδόστρωμα ώστε να συνεχίσουν παρακάτω.

Υπόμνημα: Στους πίνακες των δοκιμασιών, τα ελαστικά που θεωρούμε πως πέτυχαν καλή επίδοση και περνούν, παίρνουν πράσινο χρώμα. Οι μέτριες επιδόσεις χρωματίστηκαν με κίτρινο και οι κακές με κόκκινες. Επίσης, στους πίνακες θα βρείτε με μπλε απόχρωση την απόδοση ενός χειμερινού κι ενός θερινού ελαστικού αναφοράς, ώστε να κάνετε μια καλύτερη σύγκριση των all season ελαστικών που δοκιμάσαμε.

Πως έγινε το τεστ ελαστικών

Αρχικά, επιλέξαμε 25 ελαστικά, τα οποία υποβάλαμε σε τεστ φρεναρίσματος. Στη δεύτερη φάση της δοκιμής συνέχισαν μόνο τα 10 ελαστικά που πέρασαν το τεστ αυτό. Οι δοκιμές στο χιόνι έγιναν σε ειδική πίστα στην Νέα Ζηλανδία, ενώ οι δοκιμές στο στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα έγιναν σε ειδική πίστα δοκιμών στη Γερμανία. Για τα στοιχεία που αφορούν τη χιλιομετρική απόδοση των ελαστικών συνεργαστήκαμε με την Dekra.

Συμπέρασμα

Η δοκιμή φρεναρίσματος που διεξήγαμε έδειξε πως τα ελαστικά για όλες τις εποχές αποτελούν μια καλή οικονομική εναλλακτική για επιβατικά, αλλά και μικρά crossover οχήματα. Τις καλύτερες επιδόσεις πέτυχαν τα ελαστικά των Goodyear, Michelin και Continental. Όσοι, λοιπόν, δεν επιθυμούν να αλλάζουν λάστιχα ανά εποχή, η συγκεκριμένη κατηγορία ελαστικών αποτελεί μια καλή επιλογή.

Ξέρετε ότι;

Τα ελαστικά για όλες τις εποχές κερδίζουν συνεχώς έδαφος σε πωλήσεις. Το 2011 πουλήθηκαν (στη Γερμανία) 6 εκ. κομμάτια, το 2014 10,4 εκ. κομμάτια, το 2017 13,8 εκ., ενώ η πρόβλεψη για το 2022 είναι τα 22 εκ. κομμάτια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΛΑΣΤΙΚΑ

 • Ελαστικά σε άλλο level

  «Wheel Club Μήτογλου» Προϊόντα τα οποία προέρχονται από κορυφαίους κατασκευαστές του χώρου. Ελαστικά Goodyear, Continental και Bridgestone. Κορυφαία ποιότητα, πολύ χαμηλές τιμές. 2105768596 Περισσότερα
 • Με 40.000 ευχαριστημένους πελάτες

  Το «SuperService Hellas» αποτελεί το επίσημο δίκτυο της Goodyear στην Ελλάδα. Προσφέρει όλα εκείνα που χρειάζεται ο οδηγός για τα ελαστικά του και όχι μόνο. Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες θα σε ικανοποιήσουν σε οποιαδήποτε απαίτησή σου με σκοπό την οδηγική ασφάλειά σου. Εχει 40.000 ευχαριστημένους πελάτες το χρόνο και συνεχίζει. 2102640400 Περισσότερα
 • Ελαστικά – ζάντες και όχι μόνο!

  Σαϊτάς Στυλιανός: Ελαστικά, ζάντες, αμορτισέρ, ελατήρια. Επώνυμα προϊόντα Michelin, Yokohama, Hankook, Momo. 30 χρόνια πείρας στο αντικείμενο.
  2102639570 Περισσότερα
 • Αναγνωρισμένη ποιότητα στα ελαστικά

  Σταύρος Παξινός: Εφαρμογή και service ελαστικών από το 1982. Έχει επιλεχθεί από τις εταιρείες Contintental, Michelin, και Pirelli ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπός.
  2107484566 Περισσότερα
 • Ελαστικά υπερ-υψηλών επιδόσεων

  Κumho Tyres: Καινοτόμα ελαστικά προηγμένης τεχνολογίας. Πρώτη τοποθέτηση για 21 εταιρείες επιβατικών και επαγγελματικών οχημάτων. Ελαστικά για επιβατικά αυτοκίνητα, SUV, φορτηγά και όχι μόνο!
  2103483300 Περισσότερα
 • Τσιάκαλος ελαστικά σημαίνει:

  Tέλεια εξυπηρέτηση και άψογη συνεργασία. Ανταγωνιστικές τιμές. Ελαστικά όλων των κορυφαίων εταιρειών. Παραγγελία ελαστικών εύκολα και γρήγορα από την ιστοσελίδα της εταιρείας. Στόχος η απόλυτη ικανοποίηση των πελατών! Περισσότερα
 • Ελαστικά από κορυφαίες εταιρείες!

  Manolopoulos Tires: Αμεση εξυπηρέτηση. Προσιτές τιμές. Προϊόντα υψηλής ποιότητας. Μεγάλη γκάμα ελαστικών – ζαντών. Παροχή υπηρεσιών 24 ώρες την ημέρα.
  2610990916 Περισσότερα
 • Value for money

  Γαλεράκης Σπύρος: Ελαστικά Continental, για τέλειο κράτημα. Αριστος χειρισμός σε όλες τις συνθήκες οδήγησης. Μικρές αποστάσεις φρεναρίσματος σε στεγνό και υγρό οδόστρωμα. Ανετη οδήγηση και βελτιωμένη αντίσταση κύλισης.
  2102447140 Περισσότερα
 • Επισκευή ζαντών με εμπειρία 2 δεκαετιών.

  Η επισκευή ζαντών αποτελεί για την Πέττας Παύλος αντικείμενο με το οποίο το προσωπικό έχει άριστη εξοικείωση καθώς πρωτοπορεί εδώ και 2 δεκαετίες έχοντας πλήρη ενημέρωση για τις νέες μεθόδους που χρησιμοποιούνται. Με αυτό τον τρόπο, είναι σε θέση να προσφέρει υπηρεσίες υψηλών απαιτήσεων στις επισκευές ζαντών. 2105317040 Περισσότερα
 • Εξοπλισμός συνεργείων κορυφαίας ποιότητας

  Η Βenzer Ηellas δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στην εμπορία εξοπλισμών συνεργείου. Από τον Οκτώβριο του 2016 αντιπροσωπεύει κατά αποκλειστικότητα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια τον καταξιωμένο Γερμανικό οίκο στο χώρο των μηχανημάτων συνεργείου Weber GmbH.
  2105317545 Περισσότερα

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΛΑΣΤΙΚΑ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΛΑΣΤΙΚΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός