Πριν φύγεις, έλεγξε ελαστικά και ζάντες για…ευχάριστες διακοπές!

Διαβάστηκε από 3215 αναγνώστες

Κάνε σήμερα έναν προληπτικό έλεγχο σε λάστιχα και ζάντες για να αποφύγεις αχρείαστες σπατάλες χρημάτων και χρόνου διακοπών!

 
Έλεγξε τα ελαστικά πριν αντιμετωπίσουν ζέστη, λακκούβες και πέτρες!

Τα ελαστικά του αυτοκινήτου είναι τα μοναδικά μέρη του τα οποία έρχονται σε συνεχή επαφή με το δρόμο, και έρχονται «αντιμέτωπα» με λακκούβες, μικρές αλλά και μεγάλες πέτρες, γυαλιά, καρφιά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βρεθεί μπροστά τους.

Εκτός αυτών, υπάρχει και ο παράγοντας της ανάπτυξης πολύ μεγάλων θερμοκρασιών κατά την κίνηση του οχήματος.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω (και όχι μόνο), η σωστή τους  λειτουργία επιβάλλεται, καθώς ένα πρόβλημα, ειδικά σε μεγάλες ταχύτητες  μπορεί να προκαλέσει, στην καλύτερη περίπτωση, υλικές ζημιές.

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια ενός service ελαστικών ελέγχονται τα παρακάτω:
  • Βάθος του πέλματος: Είναι γνωστό και ως «αυλάκι», και αν βρεθεί να είναι κάτω από 3 χιλιοστά, συνίσταται να γίνεται προληπτική αλλαγή ελαστικών.
  • Πίεση των ελαστικών: Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέγεθος καθώς αν είναι διαφορετική από τη «σωστή» προκαλούνται επιπτώσεις όχι μόνο οδηγικές αλλά και οικονομικές μέσω της αύξησης κατανάλωσης καυσίμου.
  • Ευθυγράμμιση – Ζυγοστάθμιση: Ο πρώτος από αυτούς τους 2 ελέγχους πραγματοποιείται για να ελεγχθεί, όπως λέει και η λέξη, η ευθυγράμμιση των τροχών, το αν δηλαδή ένας οι περισσότεροι τροχοί έχουν την οποιαδήποτε κλίση όταν το αυτοκίνητο έχει ευθεία πορεία και επίσης αν οι μπροστινοί τροχοί διατηρούν την ίδια κλίση κατά τη διάρκεια των στροφών. Η ζυγοστάθμιση ελέγχει αν τηρείται η σωστή κατανομή βάρους μεταξύ των τροχών του οχήματος. Οι 2 αυτοί έλεγχοι είναι εξίσου σημαντικοί καθώς αν ισχύει κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα, αυξάνεται η φθορά των ελαστικών, το μέγεθος της οποίας μεγαλώνει όσο πιο έντονο είναι το πρόβλημα.
Αν οι ζάντες δεν «δένουν» σωστά με το ελαστικό, ρισκάρεις!

Ο ρόλος των ζαντών σε ένα αυτοκίνητο είναι εξίσου σημαντικός καθώς πρόκειται για μέρη που «δένουν» με το ελαστικό και πρέπει να διασφαλίζεται η διατήρηση ορισμένων χαρακτηριστικών τους.

Τα συνηθέστερα σημεία ελέγχου τους είναι τα εξής:
  • Ομοιομορφία – σωστό σχήμα: Θα πρέπει το ελαστικό να «αγκαλιάζει» τη ζάντα με το σωστό τρόπο καθώς μια παραμόρφωση της, έστω και μικρή, επηρεάζει άμεσα και το ελαστικό.
  • Ραγίσματα – φθορές: Πρόκειται για ένα σημάδι που συναντάται συνήθως σε αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται πολύ εντός πόλης και προκαλείται από τα «ανεβοκατεβάσματα» σε πεζοδρόμια κατά τη διαδικασία του παρκαρίσματος.
  • Παρουσία σκουριάς: Αρκεί ένας οπτικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν έχει σκουριάσει μια ή περισσότερες από τις ζάντες.
Πήγαινε το για έλεγχο πριν τις διακοπές, μετά θα είναι αργά!

Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο οι παραπάνω έλεγχοι είναι απαραίτητοι είναι η ποιότητα (πολλών) δρόμων τους οποίους διασχίζει ένα αυτοκίνητο κατά τις καλοκαιρινές διακοπές. Το οδικό δίκτυο προς ορισμένες παραλίες περιλαμβάνει χωματόδρομους με παρουσία πετρών διαφόρων μεγεθών, γεγονός το οποίο προκαλεί έντονες καταπονήσεις και «δοκιμάζει» το αυτοκίνητο.

Ελέγχοντας την ακεραιότητα των παραπάνω μερών του αυτοκινήτου σας πριν αρχίσετε να οδηγάτε σε τέτοιους δρόμους ή γενικώς πριν κάνετε κάποιο μεγάλο ταξίδι ελαχιστοποιείτε την πιθανότητα να προκληθεί κάποιο ζήτημα το οποίο μπορεί να ακινητοποιήσει το όχημα σας και να σας χαλάσει άδικα χρήματα, χρόνο διακοπών αλλά και τη διάθεση!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΛΑΣΤΙΚΑ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΖΑΝΤΕΣ

Ασυναγώνιστη ποιότητα στο service των diesel!

Τα λάθη που κάνεις όταν αλλάζεις λάστιχα!

Πότε πρέπει να αλλάξεις λάστιχα;

Πότε επιβάλλεται να αλλάξεις λάστιχα;

8/10 με ακατάλληλα ελαστικά

Zάντα που δε σπάει!

Μεγάλη έρευνα AutoΤρίτη: 8 στους 10 με επικίνδυνα λάστιχα

Πότε τα ελαστικά σου έχουν πρόβλημα;

Εσύ πόσους δείκτες ελαστικών ξέρεις;

Πότε τα ελαστικά σου σε πηγαίνουν συνεργείο;

Πόσους δείκτες ελαστικών αναγνωρίζεις;

5 ενδείξεις ότι τα λάστιχά σου έχουν πρόβλημα!

Έλεγχος ελαστικών – ζαντών = λιγότερα έξοδα!

Mega Test ελαστικών τεσσάρων εποχών

Πότε τα ελαστικά σου «φωνάζουν βοήθεια»!

Αγόρασε τα ελαστικά από τον καναπέ σου!

5 ενδείξεις προβλημάτων στα λάστιχά σου!

Έλεγχος σε ελαστικά και ζάντες: απαραίτητος και μετά τις διακοπές!

Διάλεξε εύκολα τα κατάλληλα λάστιχα!

Η ζυγοστάθμιση σε συμφέρει!

Βρες το δωμάτιο των ονείρων σου

περισσότερα »