3.500 ζωές χάνονται κάθε μέρα στο δρόμο

11060 Επισκέψεις στο άρθρο

Συνέντευξη με την κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, πρόεδρο του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» για τη Διεθνή Εκστρατεία #3500LIVES.

ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ
Κυρία Μυλωνά πείτε μας λίγα λόγια για την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης #3500LIVES της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA).

Τα μηνύματα διεθνώς για την οδική ασφάλεια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Τα στατιστικά στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) δείχνουν ότι 3.500 άνθρωποι χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους στους δρόμους παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 500 είναι παιδιά. Πάνω από 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα, αριθμός που ξεπερνάει ακόμα και τα θύματα του AIDS. Οι περισσότεροι είναι νέοι, ηλικίας 15 έως 29 ετών. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία, δημιουργεί σοβαρό ανθρώπινο, οικονομικό και κοινωνικό κόστος, είναι μια πληγή που πρέπει να κλείσει. Υπολογίζεται εάν δεν αναληφθούν δράσεις, το 2030 τα τροχαία θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη απέναντι στο πρόβλημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, μαζί με τους 245 οργανισμούς-μέλη της σε όλο τον κόσμο.

Για το λόγο αυτό ανέλαβε την πρωτοβουλία και απευθύνθηκε σε διασημότητες από τον κόσμο των σπορ και του θεάματος να ενωθούν μαζί της προκειμένου να υποστηρίξουν αυτή τη τόσο σημαντική διεθνή εκστρατεία για την οδική ασφάλεια.

Οι Pharrell Williams, Rafael Nadal και Fernando Alonso είναι μερικές μόνο από τις 13 συνολικά προσωπικότητες που απαρτίζουν τους πρεσβευτές της εκστρατείας και που δέχθηκαν να παροτρύνουν τον κόσμο να είναι πιο προσεκτικοί όταν οδηγούν, να  αποφεύγουν τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση και να μην ξεχνούν να φορούν πάντα ζώνη ασφαλείας.

Με την εκστρατεία # 3500LIVES, περιγράφονται οι Χρυσοί Κανόνες που μπορούν να μας βοηθήσουν όλους μας, να προστατέψουμε τη ζωή μας καθώς και τις ζωές των άλλων.
 
Η ιδέα να παρουσιασθεί η ελληνική εκδοχή της εκστρατείας # 3500LIVES πως προέκυψε; Ποιός ήταν ο ρόλος του Ινστιτούτου σε αυτό το concept;

Ήταν μια πρωτοβουλία που αναλάβαμε από κοινού ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου, και το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», να προσαρμόσουμε δηλαδή το μήνυμα της διεθνούς εκστρατείας στην ελληνική και κυπριακή πραγματικότητα με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ελληνόφωνων χρηστών του οδικού δικτύου. ΓιΆ αυτό σκεφτήκαμε να  προτείνουμε την ιδέα στον κ. Jean Todt, Πρόεδρο της FIA και Ειδικό Εντεταλμένο του Γ.Γ. Ηνωμένων Εθνών σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, ώστε να συνταχτούμε με τους υπόλοιπους Οργανισμούς-μέλη της σε όλο τον κόσμο, για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου ζητήματος εστιάζοντας όμως την καμπάνια στη χώρα μας.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ελληνική εκδοχή της καμπάνιας.

Η ελληνική συμμετοχή στην εκστρατεία, υποστηρίζεται  από 4 Έλληνες Πρεσβευτές οι οποίοι είχαν την εμπειρία ενός τροχαίου συμβάντος και επειδή εφάρμοσαν κάποιον από τους  Χρυσούς Κανόνες της FIA, σώθηκαν.

Η κυρία Αντριάνα Παρασκευοπούλου, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια κεντρικού δελτίου της ΕΡΤ, ο κύριος Πασχάλης Τσαρούχας, ηθοποιός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, η κυρία Δήμητρα Κοροκίδα, χάλκινη παραολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια στη σφαιροβολία, και ο κύριος Φώτης Θωμάς, μηχανολόγος-αεροναυπηγός και πρωταθλητής στα GOΚART, ένωσαν τις δυνάμεις τους με  το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου (ΚΣΑ) και συνέφεραν σημαντικά στην προβολή της διεθνούς εκστρατείας της FIA στην Ελλάδα και την Κύπρο. Σε σύντομα τηλεοπτικά σποτ αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο ο καθένας τη δική του εμπειρία από τροχαίο και μας παροτρύνουν να ακολουθήσουμε μερικούς απλούς κανόνες για να είμαστε ασφαλείς.

Την εκστρατεία παρουσιάσαμε σε Συνέντευξη Τύπου στο Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Την τίμησαν δε με την παρουσία τους εκπρόσωποι από Φορείς και Οργανισμούς, όπως το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το Υπουργείο Τουρισμού, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, την Τροχαία Αττικής, καθώς και εκπρόσωποι του Ιδιωτικού Τομέα και του Τύπου, οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην εκστρατεία και εξήραν τις προσπάθειες του Ινστιτούτου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων προς τον κοινό στόχο για την πρόληψη και τη μείωση των τροχαίων συμβάντων.

Τα μηνύματα της καμπάνιας μεταδίδονται ως κοινωνικά μηνύματα από την τηλεόραση, με έγκριση του ΕΣΡ.

Ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας;

Με  το μήνυμα «ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΚΙ ΕΣΥ! ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΖΩΕΣ», η εκστρατεία προσκαλεί τον κόσμο να υπογράψει ένα μανιφέστο δέκα κανόνων, το οποίο ζητά από τις κυβερνήσεις των διαφόρων χωρών να κάνουν την Οδική Ασφάλεια προτεραιότητα, να εισαγάγουν μία αποτελεσματική νομοθεσία σε παράγοντες-κλειδιά για την οδική ασφάλεια, καθώς και να υποστηρίξουν τη βελτίωση των  υποδομών και τη  χρήση ασφαλέστερων οχημάτων και από τους πολίτες να εφαρμόζουν απλούς κανόνες που όμως σώζουν ζωές.

Πως μπορούμε να πάρουμε μέρος και εμείς;

Από τον ιστότοπο www.3500lives-rsi-caa.com που δημιουργήσαμε, σε ένα πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον, μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένο όλο το υλικό και τα εργαλεία της εκστρατείας #3500LIVES, τόσο της διεθνούς όσο και της ελληνικής εκδοχής της, μα κυρίως να βρείτε τη φόρμα για να υπογράψετε το μανιφέστο αυτής, ώστε να βοηθήσουμε όλοι μαζί να προωθηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το μήνυμα της καμπάνιας για ασφαλέστερους δρόμους στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε όλο τον κόσμο.
 

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

  • ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ

    ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ

    H Υδρόγειος Ασφαλιστική διαθέτει μακρά τεχνογνωσία και εξειδίκευση στην ασφάλιση οχημάτων και παρέχει μία ολοκληρωμένη σειρά προγραμμάτων ασφάλισης για όλες τις κατηγορίες οχημάτων, ειδικά σχεδιασμένων να καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες των καταναλωτών.
     2109477200 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • EUROINS

    EUROINS

    Απαντώντας σε κάθε σύγχρονη ασφαλιστική ανάγκη, τα ασφαλιστικά προϊόντα της EUROINS προσφέρουν ευελιξία, άμεση υποστήριξη, προνομιακή τιμολόγηση και έξυπνες τεχνολογίες. Be safe με τα ασφαλιστικά προϊόντα της Euroins.
     2109764307 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΕΥΡΩΠΗ

    ΕΥΡΩΠΗ

    Ευρώπη Ασφαλιστική με ουσιαστικές και ολοκληρωμένες λύσεις καλύπτει υπεύθυνα και με σεβασμό κάθε Προσωπική και Επαγγελματική ασφαλιστική ανάγκη.


     210 3230707 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • NOS Insurance

    NOS Insurance

    Το όνομα NOS σημαίνει ΕΜΕΙΣ και αποτυπώνει τη σχέση με την οποία συνδέονται οι συνεργάτες και οι πελάτες μαζί μας, εκπροσωπώντας την εταιρεία QEL (Qatar Insurance Company Europe LTD).

     210 9309300 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • SKYLINE INSURANCE

    SKYLINE INSURANCE

    Η Skyline Insurance προσφέρει από το 2004 τις καλύτερες τιμές για ασφάλιση αυτοκινήτου, από όλες τις κορυφαίες εταιρείες ασφαλίσεων στην Ελλάδα.
     2105777595 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ