Αξίζει τελικά το σύστημα Start- Stop;

25464 Επισκέψεις στο άρθρο

Τα σημερινά αυτοκίνητα διαθέτουν σύστημα Start – Stop, με κύριο σκοπό την εξοικονόμηση καυσίμου. Κάνει όμως την δουλειά για την οποία υπόσχεται;

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - electrologio.gr
ΣΑΜΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Πως λειτουργεί το Start – Stop 
Aν και είναι ευρέως γνωστό, το Stop-start είναι ένα σύστημα, το οποίο σβήνει τον κινητήρα, όταν το αυτοκίνητο είναι ακινητοποιημένο, με σκοπό να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές.. Ο κινητήρας ξεκινά ξανά όταν ο συμπλέκτης είναι ενεργοποιημένος ή το φρένο ελευθερώνεται ή όταν ο οδηγός είναι έτοιμος να κινηθεί ή να επιταχυνθεί ξανά.

Ποιος οδηγός το χρειάζεται και ποιος όχι
Σε γενικές γραμμές, η τεχνολογία stop-start είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τους οδηγούς που κινούνται στην πόλη και πρόκειται να  αφιερώσουν πολύ χρόνο περιμένοντας στα φανάρια. Από την άλλη δεν είναι και τόσο χρήσιμο για όσους ταξιδεύουν και χρησιμοποιούν μεγάλους επαρχιακούς δρόμους, οι οποίοι δεν θα δουν μεγάλη διαφορά στην κατανάλωση καυσίμων, με τη χρήση του συγκεκριμένου συστήματος.

Πόση είναι τελικά η μείωση στην κατανάλωση;
Ωραία όλα αυτά, αλλά πόση είναι η μείωση στην κατανάλωση ενός αυτοκινήτου που εφοδιάζεται με σύστημα Start-Stop; Στους τρέχοντες τυποποιημένους κύκλους μέτρησης είναι από 0,2-1 λτ./100 χλμ. Ωστόσο, σε ένα τυπικό σενάριο όπου το αυτοκίνητο πραγματοποιεί τις περισσότερες διαδρομές του εντός πόλης η μείωση είναι πιο κοντά στην ανώτερη τιμή. Για να το ποσοτικοποιήσουμε, αν ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο με Start-Stop έχει μέση κατανάλωση εντός πόλης 6,2 λίτρα/100 χιλιόμετρα και το αντίστοιχο χωρίς Start-Stop 7 λίτρα/100 χιλιόμετρα και πραγματοποιούν 10.000 χιλιόμετρα/έτος με μέση τιμή βενζίνης 1,5 ευρώ/λίτρο, τότε το κόστος καυσίμου για το συμβατικό όχημα είναι 1.050 ευρώ και για εκείνο με το σύστημα Start-Stop είναι 930 ευρώ, δηλαδή 120 ευρώ λιγότερα χρήματα για καύσιμα/έτος. Σε ότι αφορά τους ρύπους CO2, το συμβατικό αυτοκίνητο με τα ανωτέρω δεδομένα παράγει περίπου 1.630 κιλά CO2/έτος και εκείνο με το σύστημα Start-Stop 1.440 κιλά/έτος. Το αν αξίζει ή όχι, το αφήνουμε στην κρίση σας.
 

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΘΕΜΑ SERVICE AYTOKINHTOY

  • DAMSEL– MASTER OIL (ΚΙΟΛΕΜΕΝΗ Γ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ)

    DAMSEL– MASTER OIL (ΚΙΟΛΕΜΕΝΗ Γ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ)

    DAMSEL και MASTER OIL είναι 2 επώνυμα Brands λιπαντικών οχημάτων με ευρεία γκάμα για επιβατικά και ελαφρά φορτηγά, βαρέα οχήματα, μηχανήματα έργου και καΐκια. Αποτελούν δημιούργημα της ελληνικής επιχείρησης ΚΙΟΛΕΜΕΝΗ Γ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ και διανέμονται παγκοσμίως. Διαθέτουν τις αδειοδοτήσεις API και ACEA.
     2321065210 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
Συνεργεία αυτοκινήτων στην Αττική, Εξειδικευμένα συνεργεία, Αλλαγή Δίσκο Πλατό, Ρουλεμάν, Ιμάντας Χρονισμού, Αλλαγή Αμορτισέρ, Αλλαγή Μπαταρίας, Αλλαγή Τακάκια Φρένων, Έκδοση Κάρτας Καυσαερίων, Προέλεγχος ΚΤΕΟ, Ευθυγράμμιση Τροχών Αυτοκινήτου, Επισκευή Μίζας, Αλλαγή Φίλτρου Λαδιού, Αλλαγή Φίλτρου Βενζίνης, Αλλαγή Σετ Συμπλέκτη - Αμπραγιάζ, Αλλαγή Αναρτήσεων, Αλλαγή Λαδιών Κινητήρα Αυτοκινήτου, Τοποθέτηση Parktronic, Αλλαγή Υγρών Φρένων, Επισκευή Βολάν, Αλλαγή Εξωτερικού Ιμάντα Δυναμό, Αλλαγή Δισκόπλακες, Αλλαγή Φίλτρου Αέρα, Τοποθέτηση Φώτα Xenon, Αλλαγή Φίλτρου Καυσίμου, Αλλαγή Σετ Καδένας Χρονισμού, Συμπλήρωση Freon Αυτοκινήτου, Βιολογικός Καθαρισμός Αυτοκινήτου, Ξεθάμπωμα Φαναριών Αυτοκινήτου, Τοποθέτηση Φώτα LED, Επισκευή Καθισμάτων Αυτοκινήτου, Αλλαγή Ουρανού Αυτοκινήτου, Αλλαγή Ταπετσαρίας Πόρτας Αυτοκινήτου, Ντύσιμο Ταμπλό με Δέρμα, Επισκευή Πόμολο Ταχυτήτων, Αλλαγή Φίλτρου Καμπίνας, Ηχομόνωση & Θερμομόνωση Αυτοκινήτου, Δερμάτινη Επένδυση Τιμονιού, Επισκευή Ζελατίνας Κάμπριο, Ξεθάμπωμα Φαναριών Αυτοκινήτου, Αδιαβροχοποίηση Κουκούλας Κάμπριο, Αλλαγή Αντλίας (Τρόμπας) Νερού, Αλλαγή Τάπες Ψυγείου Νερού, Αλλαγή Σιαγόνες Αυτοκινήτου, Αλλαγή Μπουζί, Συνεργεία αυτοκινήτων στην Αττική, Αλλαγή Ακρόμπαρα Τιμονιού, Αλλαγή Ημίμπαρα Τιμονιού, Αλλαγή Μπαράκια Ζαμφόρ, Αλλαγή Λάστιχα Ζαμφόρ, Αλλαγή Ψαλίδια Τροχών, Αλλαγή Μπαλάκια Ψαλιδιών