Γράσαρέ το και μείνε ήσυχος

Διαβάστηκε από 8272 αναγνώστες

Το γράσο είναι υγεία έλεγαν οι παλιοί και προφανώς δεν είχαν άδικο, αφού η χρήση του σε κάποια σημεία του αυτοκινήτου μπορεί να μας γλιτώσει από περιττά έξοδα.

 
Ένα από πιο συχνά φαινόμενα που παρουσιάζεται σε ένα παλαιό ή μη αυτοκίνητο είναι το κόλλημα των κλειδαριών στις πόρτες του. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι η χαμηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος, που παγώνει το μηχανισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κλειδώσουν ή ξεκλειδώσουν οι πόρτες. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι να ασκούμε μεγαλύτερη δύναμη ώστε να «γυρίσει» το κλειδί, με κίνδυνο να σπάσει το μεταλλικό μέρος μέσα στην κλειδαριά, η οποία μετά χρειάζεται αντικατάσταση. 

Για τη λίπανση των σημείων αυτών μπορούμε να προμηθευτούμε ένα σπρέι γράσο από κάποιο κατάστημα με αξεσουάρ αυτοκινήτου ή εργαλείων γενικής χρήσης.

Ηλεκτρικές κλειδαριές
Πλέον, τα περισσότερα αυτοκίνητα διαθέτουν ηλεκτρικές κλειδαριές, οι οποίες λειτουργούν με τηλεχειρισμό. Σε περίπτωση που η κλειδαριά της πόρτας έχει κολλήσει, το ηλεκτρικό μοτέρ, που είναι υπεύθυνο για το κλείδωμα και το ξεκλείδωμα, βρίσκει αντίσταση, με αποτέλεσμα να «ζορίζεται» και στο τέλος να καίγεται, έχοντας το ανάλογο κόστος.

Σημείο ασφάλισης πόρτας
Κάθε κατασκευαστής τοποθετεί σε αυτό το σημείο στερεό γράσο, το οποίο με την πολυκαιρία αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες λιώνει. Έτσι, καλό είναι να ψεκάσουμε και εκεί μία μικρή ποσότητα. Το ίδιο ισχύει και για το ανάλογο σημείο της πόρτας του χώρου αποσκευών.

Ομφαλός πόρτας
Ο ομφαλός είναι το σημείο όπου εισχωρεί το κλειδί. Επειδή όμως στα περισσότερα αυτοκίνητα υπάρχει ένα μικρό μεταλλικό κάλυμμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την άκρη του κλειδιού, ώστε να το ανοίξουμε και να εισχωρήσει το σπρέι λίπανσης.

Καπό κινητήρα
Όταν σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει λιπαντικό μέσο, τότε οι μεγαλύτερες δυνάμεις ασκούνται στην ντίζα, η οποία συνδέεται με το μοχλό ανοίγματος του καπό στην καμπίνα, με αποτέλεσμα να κόβεται. Μία μικρή ποσότητα λιπαντικού σπρέι θα το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  • Στάθης

    Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι όταν ρίξουμε λιπαντικό σπρέι στον ομφαλό της κλειδαριάς, τότε εκτός από το ξεκόλημα της και τη διευκόλυνση της λειτουργίας της, το λιπαντικό παρασύρει τα υφιστάμενα ρινίσματα μετάλλου και άλλα παλιότερα λιπαντικά, που βρίσκονται μέσα στην κλειδαριά που έχουν μαυρίσει και βάζοντας το κλειδί μας, το βρωμίζει, με συνέπεια στη συνέχεια να βρωμίζουν τα χέρια μας και η τσέπη μας. Γιαυτό προτείνω μετά το λάδωμα του ομφαλού, να βάλουμε και να βγάλουμε πολλές φορές το κλειδί στην κλειδαριά και κάθε φορά που το βγάζουμε, να το σκουπίζουμε με ένα χαρτομάντηλο. Μετά από καμιά δεκαριά βαλσίματα και βγαλσίματα του κλειδιού, θα δούμε ότι το κλειδί δεν λερώνει πιά το χαρτομάντηλο, διότι το πολύ λάδι έχει φύγει και τότε μπορούμε να το χρησιμοποιούμε άφοβα, χωρίς να ανησυχούμε μήπως μας λερώσει.

      5

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ