Πως τα πλυντήρια προστατεύουν το περιβάλλον

7107 Επισκέψεις στο άρθρο

Πλένοντας το αυτοκίνητο σου σε κάποιο πλυντήριο προστατεύεις το περιβάλλον, αφού με τα σύγχρονα συστήματα τους δεν ξοδεύουν πολύ νερό, αλλά και σώζει και την τσέπη σου.

ΤΟΨΗΣ Α.Ε.
ΜΟΙΡΑΣ ΣΤ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 Γιατί ισχύει αυτό; Ας τα πάρουμε από την αρχή!

Μπορείς να εξοικονομήσεις νερό και ενέργεια χρησιμοποιώντας πλυντήριο αυτοκινήτων

Η κατανάλωση νερού για το πλύσιμο ενός αυτοκινήτου σε ένα πλυντήριο κυμαίνεται από 64 έως 261 λίτρα νερού. Με περίπου 5 λεπτά χρόνο πλυσίματος, κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι είναι υπερβολικό. Ωστόσο φαίνεται μικρό μπροστά στην αντίστοιχη ποσότητα που ξοδεύεται για το πλύσιμο στο σπίτι με μία απλή μάνικα. Συγκεκριμένα για 10 λεπτά πλυσίματος, η κατανάλωση νερού μπορεί να φτάσει έως τα 320 λίτρα.

Τα πλυντήρια αυτοκινήτων αποθηκεύουν τα λύματα από την πλύση

Ένα σημαντικό πρόβλημα του πλυσίματος στο σπίτι είναι επίσης η διαρροή νερού μολυσμένου με σαπούνι, λάδι και άλλα βαρέα μέταλλα απευθείας στο σύστημα αποχέτευσης. Αυτό το μολυσμένο νερό εισέρχεται εύκολα στον κοντινό ποταμό ή λεκάνη νερού όπου μπορεί να βλάψει, εσένα και τους γύρω σου, όπως επίσης και τα υδρόβια ζώα και γενικότερα το περιβάλλον.

Τα πλυντήρια αυτοκινήτου από την άλλη τηρούν αυστηρούς κανόνες σχετικά με την περαιτέρω διαχείριση αυτών των μολυσμένων λυμάτων. Οι περισσότεροι από αυτούς συλλέγουν  τα λύματα τους και τα στέλνουν στη μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων

Τα περισσότερα μάλιστα διαθέτουν μια ειδική συσκευή φιλτραρίσματος που αφαιρεί όλες τις χημικές ακαθαρσίες, λάδι και βαρέα μέταλλα από το παγιδευμένο νερό.

Χρησιμοποιούν σαπούνια χωρίς φωσφορικά

Ορισμένα από τα σαπούνια αυτοκινήτων ενδέχεται να περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.  Αν το μολυσμένο με σαπούνι από φωσφορικά άλατα πέσουν ανεξέλεγκτα στην αποχέτευση θα δημιουργηθεί υπερανάπτυξη των φυκών στην θάλασσα. Με τα πολλά φύκια, μειώνεται το ηλιακό φως και οξυγόνο, ενώ παράλληλα αυξάνεται η παραγωγή τοξινών, που προκαλείται από την αναπαραγωγή των αλγών. όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να εξαφανίζονται μαζικά τα ψάρια.

Aρα η επιλογή να πας το αυτοκίνητο σου σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων είναι επομένως η πιο έξυπνη, όχι μόνο λόγω κατανάλωσης του νερού αλλά και γιατί με αυτό τον τρόπο θα προστατέψεις το περιβάλλον.