Πόσα πλυσίματα καταστρέφουν το χρώμα;

13272 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι ειδικοί προτείνουν 2 πλυσίματα το μήνα. Αν λάβουμε υπόψη πως στην Ελλάδα ο μέσος όρος κατοχής ενός ΙΧ αυτοκινήτου είναι τα 7 χρόνια, τότε θα πλυθεί περίπου 168 φορές, πριν ο κάτοχος του προσπαθήσει να το πουλήσει ως μεταχειρισμένο.

VAG DYNAMICS BY KOLIAS
ΑΦΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΙ Ο.Ε. - ΡΕΚΤΙΦΙΕ ΙΩΝΙΑ

Μετά από 168 πλυσίματα, μήπως έχει «χάσει την λάμψη του» ; Μήπως αυτό επηρεάσει και την μεταπωλητική του αξία ; Ποια είναι η χρυσή τομή μεταξύ καθαριότητας και καλής συντήρησης ; Η αλήθεια είναι ότι το αυτοκίνητο σου είτε είναι καινούριο, είτε είναι παλιό αποτελεί ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο χρειάζεται την φροντίδα του. Όσον αφορά την εξωτερική του εικόνα, η πιο συχνή περιποίηση είναι το πλύσιμο. Μάλιστα για μερικούς αποτελεί ένα κομμάτι της εβδομαδιαίας ή μηνιαίας ρουτίνας τους, ενώ υπάρχουν και οι λεγόμενοι «μερακλήδες» που έχουν αναγάγει την διαδικασία σε… τελετουργία. Μήπως όμως το πολύ το πλύσιμο, μία φορά ακόμα και 2 φορές εβδομάδα, τού κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

4 συμβουλές για να μην τα «παίξει» η βαφή !

Το κομμάτι του αυτοκινήτου σου που «υποφέρει» από το πολύ πλύσιμο, είναι η βαφή. Ωστόσο όταν το πλένεις με τον σωστό τρόπο δεν πρόκειται να το χαλάσεις, όσο συχνά και αν το κάνεις.  Λάβε υπόψη σου τις πιο κάτω 4 συμβουλές:

  • Προτίμησε το πλύσιμο στο χέρι, ωστόσο αν θες να το πας σε ένα αυτόματο πλυντήριο, να διαλέγεις τους επαγγελματίες με υπηρεσίες 4 αστέρων που θα στο προσέξουν.
     
  • Να χρησιμοποιείς πάντα ειδικά σαπούνια και καθαρό νερό. Αν χρειαστεί κάποιο σημείο τρίψιμο, να το κάνεις  με ευγενικές κινήσεις και να χρησιμοποιείς μόνο σφουγγάρια ή πανιά από μικροϊνες για να αποφύγεις τις γρατζουνιές.
     
  • Στο στέγνωμα να σκουπίζεις πάλι με πανιά μικροϊνών. Στέγνωσε προσεκτικά, ώστε να μην αφήσεις κηλίδες νερού. Πάντα με μαλακές κινήσεις.
     
  • Ολοκλήρωσε το πλύσιμο περνώντας στο αυτοκίνητο σου μία στρώση κεριού ή προστατευτικού χρώματος.
Τελικά πόσο συχνά θα πρέπει να πλένεται ένα αυτοκίνητο;

Η απάντηση είναι απλή! Πλύνε κάθε φορά που το αυτοκίνητο σου είναι βρώμικο! Αν δεν είναι, τότε δεν χρειάζεται να μπεις στον κόπο.  Φυσικά πρέπει να έχεις υπόψη σου, ότι η συχνότητα στο καθάρισμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως π.χ. το μέρος που ζεις και κινείσαι. Αν το σπίτι σου είναι σε μια περιοχή κοντά στην θάλασσα,  θα πρέπει να το πλένεις περισσότερες φορές, αφού το αλάτι μπορεί να διαβρώσει το μέταλλο και να προκαλέσει σκουριά. Από την άλλη αν πας συχνά στην ύπαιθρο ή παρκάρεις κάτω από δέντρα και αντιμετωπίζεις καθημερινά ακαθαρσίες πουλιών, θα πρέπει επίσης να το φροντίζεις πιο συχνά. Οι «κουτσουλιές» είναι αρκετά όξινες και αν της αφήσεις καιρό θα «τρώνε» την λαμαρίνα. Το ίδιο ισχύει και για το ρετσίνι των δέντρων, το οποίο πρέπει να ξεπλένεται άμεσα.


Ειδικοί της περιποίησης και της επαναφοράς χρώματος συστήνουν, να μην ξεπερνάς τα 2 πλυσίματα τον μήνα (εκτός αν είσαι επαγγελματίας π.χ. οδηγός taxi, όπου είσαι αναγκασμένος να «πλένεις συχνότερα» για προφανείς λόγους) ή εκτός αν το δίνεις σε πλυντήριο που έχεις διαπιστώσει με τα μάτια σου πως χρησιμοποιούν τα κατάλληλα προιόντα καθαρισμού, διαθέτουν εξοπλισμό (δεν το «τρίβουν απλά με σκούπες»), το «αγαπάνε» και το προσέχουν πολύ (όπου και μπορείς να το πλένεις ως και 4 φορές ανά μήνα).