Το «καλό» και το «κακό» φρέον

13575 Επισκέψεις στο άρθρο

Το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου χρησιμοποιεί το λεγόμενο φρέον για να δημιουργηθεί ο δροσερός αέρας που μας προστατεύει από τον καλοκαιρινό καύσωνα. Ποιο είναι όμως αυτό το ψυκτικό μέσο; Και ποια εταιρία στην Ελλάδα λέει ναι στο «καλό κλίμα»;

ΑΦΟΙ ΣΙΩΤΟΥΛΗ - Ν. ΜΠΟΥΝΤΙΝΑΣ Ο.Ε. - BOSCH CAR SERVICE SIOTOULIS-BOUNTINAS
ΧΑΛΚΙΔΗΣ Β. ΘΕΟΔΩΡΟΣ - BOSCH CAR SERVICE

To φρέον είναι ένα υγρό που μέσω της συμπίεσης γίνεται αέριο και αντίστροφα, το οποίο βρίσκεται μέσα στα κλιματιστικά, στα ψυγεία και γενικά σε διάφορες άλλες συσκευές που παράγουν ψύξη. Έχει την ιδιότητα όταν υγροποιείται να ζεσταίνεται και όταν αεριοποιείται υπό πίεση να γίνεται παγωμένο. Οπότε κυκλοφορώντας μέσα σε ένα κλειστό κύκλωμα (πχ ενός κλιματιστικού), με τα κατάλληλα μέσα, παράγεται ψύξη ή θέρμανση.

Kοινοποίησε το »

Αυτό το υγρό χρησιμοποιείται και στο αυτοκίνητό και έχει απώλειες περίπου κατά 15% κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχει και αντίστοιχη μείωση στην απόδοση του κλιματιστικού. Η διαρροή του φρέον μπορεί να μειώσει την απόδοση του κλιματιστικού. Η διαρροή μπορεί να προέρχεται: α) από το ψυγείο, β) από τον εξαερωτήρα και γ) από τις σωληνώσεις.

Το επιβλαβές R134a και το φιλικό προς το περιβάλλον R1234yf

Μέχρι το 2017 τα συστήματα κλιματισμού των αυτοκινήτων χρησιμοποιούσαν ως ψυκτικό μέσο το R134a, το οποίο όμως αποδείχθηκε ότι είναι επιβλαβές για το περιβάλλον, αφού η καύση του συνέβαλε στην δημιουργία της τρύπας του όζοντος και το φαινόμενου του θερμοκηπίου. Με νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία τρία χρόνια τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν το φιλικό προς το περιβάλλον R1234yf, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι, 350 φορές λιγότερο επιβλαβές για το περιβάλλον σε σχέση µε το R134a, η διάρκεια ζωής του στην ατμόσφαιρα είναι µόνο 11 µέρες και έχει δείκτη πλανητικής θέρμανσης GWP 4, έναντι 1430 του R134a.

Ωστόσο είναι πάρα πολύ επικίνδυνο στην διαχείριση του, αφού είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο. Γι' αυτό λοιπόν χρειάζονται ειδικά μηχανήματα πλήρωσης, τα οποία θα παρέχουν υψηλή στεγανότητα και ασφάλεια.

Οι συσκευές πλήρωσής με R1234yf και που θα τις βρείτε

Τα συνεργεία θα πρέπει να εξοπλισμένα με μηχανήματα πλήρωσης με R1234yf. Μία από τις πιο γνωστές μάρκες παγκοσμίως είναι η CTR. Ανήκει στον όμιλο DENSO, ο οποίος ελέγχει και πιστοποιεί την ποιότητα των μηχανημάτων που εξάγονται σε όλον το κόσμο. Τα μηχανήματα κατασκευάζονται με πολύ υψηλές προδιαγραφές και εγγυόνται την απόλυτη ασφάλεια και στεγανότητα κατά την χρήση τους

Στην Ελλάδα θα τις βρείτε από την ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΜΟΝ. ΕΠΕ, μία από τις πιο γνωστές εταιρίες στο χώρο εμπορίας ηλεκτρικών ειδών αυτοκινήτων – μηχανημάτων – ανταλλακτικών a/c και μπαταριών.

Καλέστε: 2109215814
 
 

Kοινοποίησε το »

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΘΕΜΑ SERVICE AYTOKINHTOY

  • DAMSEL– MASTER OIL (ΚΙΟΛΕΜΕΝΗ Γ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ)

    DAMSEL– MASTER OIL (ΚΙΟΛΕΜΕΝΗ Γ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ)

    DAMSEL και MASTER OIL είναι 2 επώνυμα Brands λιπαντικών οχημάτων με ευρεία γκάμα για επιβατικά και ελαφρά φορτηγά, βαρέα οχήματα, μηχανήματα έργου και καΐκια. Αποτελούν δημιούργημα της ελληνικής επιχείρησης ΚΙΟΛΕΜΕΝΗ Γ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ και διανέμονται παγκοσμίως. Διαθέτουν τις αδειοδοτήσεις API και ACEA.
     2321065210 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
Συνεργεία αυτοκινήτων στην Αττική, Εξειδικευμένα συνεργεία, Αλλαγή Δίσκο Πλατό, Ρουλεμάν, Ιμάντας Χρονισμού, Αλλαγή Αμορτισέρ, Αλλαγή Μπαταρίας, Αλλαγή Τακάκια Φρένων, Έκδοση Κάρτας Καυσαερίων, Προέλεγχος ΚΤΕΟ, Ευθυγράμμιση Τροχών Αυτοκινήτου, Επισκευή Μίζας, Αλλαγή Φίλτρου Λαδιού, Αλλαγή Φίλτρου Βενζίνης, Αλλαγή Σετ Συμπλέκτη - Αμπραγιάζ, Αλλαγή Αναρτήσεων, Αλλαγή Λαδιών Κινητήρα Αυτοκινήτου, Τοποθέτηση Parktronic, Αλλαγή Υγρών Φρένων, Επισκευή Βολάν, Αλλαγή Εξωτερικού Ιμάντα Δυναμό, Αλλαγή Δισκόπλακες, Αλλαγή Φίλτρου Αέρα, Τοποθέτηση Φώτα Xenon, Αλλαγή Φίλτρου Καυσίμου, Αλλαγή Σετ Καδένας Χρονισμού, Συμπλήρωση Freon Αυτοκινήτου, Βιολογικός Καθαρισμός Αυτοκινήτου, Ξεθάμπωμα Φαναριών Αυτοκινήτου, Τοποθέτηση Φώτα LED, Επισκευή Καθισμάτων Αυτοκινήτου, Αλλαγή Ουρανού Αυτοκινήτου, Αλλαγή Ταπετσαρίας Πόρτας Αυτοκινήτου, Ντύσιμο Ταμπλό με Δέρμα, Επισκευή Πόμολο Ταχυτήτων, Αλλαγή Φίλτρου Καμπίνας, Ηχομόνωση & Θερμομόνωση Αυτοκινήτου, Δερμάτινη Επένδυση Τιμονιού, Επισκευή Ζελατίνας Κάμπριο, Ξεθάμπωμα Φαναριών Αυτοκινήτου, Αδιαβροχοποίηση Κουκούλας Κάμπριο, Αλλαγή Αντλίας (Τρόμπας) Νερού, Αλλαγή Τάπες Ψυγείου Νερού, Αλλαγή Σιαγόνες Αυτοκινήτου, Αλλαγή Μπουζί, Συνεργεία αυτοκινήτων στην Αττική, Αλλαγή Ακρόμπαρα Τιμονιού, Αλλαγή Ημίμπαρα Τιμονιού, Αλλαγή Μπαράκια Ζαμφόρ, Αλλαγή Λάστιχα Ζαμφόρ, Αλλαγή Ψαλίδια Τροχών, Αλλαγή Μπαλάκια Ψαλιδιών