Διαβάστηκε από 9111αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:17/10/2006
Παιχνίδια με τις λάσπες
Στο χώμα Στο χώμα ο οδηγός θα εκμεταλλευτεί την αρκετά μεγάλη διαδρομή των αναρτήσεων για να κινηθεί σε σχετικώς κακοτράχαλα μονοπάτια. Από την άλλη πλευρά, ο ομοιογενής χαρακτήρας του Captiva και το στιβαρό πλαίσιό του επιτρέπουν παιχνίδια με το πίσω μέρος και την πρόκληση πλαγιολίσθησης. Το τιμόνι -χωρίς να ενθουσιάζει- επιτρέπει τη διόρθωση της πορείας.
Η απόδοση των φρένων είναι καλή, ενώ το επίπεδο ενεργητικής ασφάλειας ενισχύεται από το (στάνταρ) ESP, μέρος του οποίου είναι και το σύστημα ελεγχόμενης κίνησης σε κατωφέρεια HDC, το οποίο έδειξε να είναι αρκετά αποτελεσματικό. Να σημειωθεί ότι η πίσω ανάρτηση (όχι στην πενταθέσια έκδοση) είναι αυτορυθμιζόμενη ως προς το ύψος, ενώ δε μας άρεσε το ότι ο εφεδρικός τροχός είναι ανάγκης (δε θα θέλαμε να μας τύχει λάστιχο στο χώμα, δηλαδή).
Στην άσφαλτο Με αρκετή άνεση και ασφάλεια κινείται το Captiva σε ασφάλτινο οδόστρωμα. Η ανάρτηση έχει σχετικά σφικτή ρύθμιση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απουσιάζουν οι κλίσεις σε δρόμο με στροφές. Αντιθέτως και κλίσεις υπάρχουν αλλά και ορισμένες λακκούβες θα γίνουν αισθητές στο εσωτερικό του οχήματος. Το τιμόνι έχει γενικά καλή αίσθηση, με εξαίρεση τη θέση της ευθείας, όπου είναι λίγο ασαφής η πληροφόρηση που παρέχει. Η οδική συμπεριφορά παραμένει πάντως ουδέτερη με μικρές τάσεις υποστροφής, οι οποίες εξαλείφονται με την εμπλοκή και του πίσω άξονα στη μετάδοση της κίνησης. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν γίνεται αισθητή με τη μορφή κάποιου θορύβου, όχι όμως ότι είναι και η πιο γρήγορη, αφού συχνά υπάρχει σπινάρισμα των τροχών, ακόμη και με δεύτερη σχέση στο κιβώτιο.
Στην εκτός δρόμου πίστα
Ο αδιάψευστος μάρτυρας για όλα τα τετρακίνητα είναι η ειδικά διαμορφωμένη εκτός δρόμου πίστα, όπου διεξάγουμε και τις σχετικές μετρήσεις. Εκεί, λοιπόν, φάνηκε το αναμενόμενο, ότι δηλαδή του Captiva δεν είναι καθαρόαιμο εκτός δρόμου "κατσίκι", κάτι που οφείλεται στην κατασκευή του πλαισίου του, το σύστημα τετρακίνησης κ.λ.π.. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι στερείται ικανοτήτων, κάθε άλλο μάλιστα. Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η υπερπήδηση εμποδίου, το αυτοκίνητο τα πήγε πολύ καλά και εμποδίστηκε κάπως μόνο από τον καταλύτη του.
Η τετρακίνση Το σύστημα τετρακίνησης του Captiva είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενο και αυτόματο, όπως θα περίμενε κανείς από ένα SUV. Αρχικά, λοιπόν, όλη η δύναμη πηγαίνει στους εμπρός τροχούς, ενώ εάν διαγνωσθεί ανάγκη για εμπλοκή και του πίσω άξονα, η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου μπορεί να δώσει εντολή για μεταφορά στον πίσω άξονα ενός ποσοστού έως 50%. Στην πράξη βέβαια αυτό δεν γινόταν με αμεσότητα. Όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία, οποιαδήποτε αναλογία από 100:0 έως 50:50 είναι εφικτή. Το σύστημα λειτουργεί με τη χρήση δύο συμπλεκτών ενός ηλεκτρομαγνητικού και ενός υγρού πολύδισκου. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο στον πρώτο συμπλέκτη, το οποίο προκαλεί την κίνηση κάποιων ενδιάμεσων τμημάτων, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν στο κλείσιμο του δεύτερου συμπλέκτη. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω σύστημα προμηθεύει ιαπωνική εταιρεία και είναι, όπως αυτό που χρησιμοποιείται και στο Toyota RAV4 (σύμφωνα με τη Chevrolet). To RAV4 δίνει πάντως στον πίσω άξονα έως και το 45% της ροπής, ενώ έχει και δυνατότητα κλειδώματος της αναλογίας σε αυτό το 55:45. "Κλείδωμα" στο Captiva δεν υπάρχει, γεγονός που ίσως περιορίσει κάπως τις εκτός δρόμου… ορέξεις του οδηγού.