Το αυτοκίνητο χρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό υπουργείο Παιδείας και Έρευνας και είναι ένα Volkswagen Passat.

Το αυτοκίνητο χρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό υπουργείο Παιδείας και Έρευνας και είναι ένα Volkswagen Passat.

Αυτοκίνητο… χωρίς οδηγό!

(22/9/2011)

Στους δρόμους του Βερολίνου κυκλοφορεί ένα πλήρως αυτοματοποιημένο αυτοκίνητο που ελέγχεται απόλυτα από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μήπως θέλετε και εσείς ένα;

Σχεδιάστηκε από τους επιστήμονες του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, στο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης AutoNOMOs Labs με επικεφαλή τον Ραούλ Ρόχας. Το αυτοκίνητο διένυσε συνολικά 80 χιλιόμετρα στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας, μετά από ειδική άδεια που χορηγήθηκαν.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »



Στην αρχή, για λόγους ασφαλείας υπήρχε ένας άνθρωπος στη θέση του οδηγού, απλά ως μια δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση κάποιας δυσλειτουργίας.

Πιο αναλυτικά, το αυτόματο όχημα μπορεί να αναγνωρίσει τα άλλα αυτοκίνητα στο δρόμο, τους πεζούς, τα κτίρια και τα δέντρα σε απόσταση έως 70 μέτρων γύρω του, ενώ μπορεί να «δει» αν τα φώτα στα φανάρια μπροστά του είναι πράσινα ή κόκκινα και έτσι να συμπεριφερθεί ανάλογα. Το αυτοκίνητο γκαζώνει, φρενάρει, στρίβει, αλλάζει λωρίδα κλπ. από μόνο του. «Στην πραγματικότητα, η αναγνώριση και η αντίδραση του αυτοκινήτου στο περιβάλλον του είναι πολύ ταχύτερες από τις αντιδράσεις ενός ανθρώπου», σημείωσε ο Ρόχας.

Στο μέλλον, ο κάτοχος του αυτόματου αυτοκινήτου, μέσω ενός «έξυπνου» κινητού ή ενός φορητού υπολογιστή, θα μπορεί να στέλνει μήνυμα στο αυτοκίνητό του να τον παραλάβει από το σημείο που ο ίδιος θα βρίσκεται και μετά να τον πάει όπου θέλει, ενώ ο ίδιος μπορεί κάλλιστα να κάτσει στο πίσω κάθισμα, αφού θα οδηγεί ο υπολογιστής-σοφέρ!
Mercedes
moto