Στη φωτογραφία φαίνεται ένα όχημα που λαμβάνει την πληροφορία από το προπορευόμενο όχημα, σχετικά με ένα όχημα που φρενάρει μπροστά.

Στη φωτογραφία φαίνεται ένα όχημα που λαμβάνει την πληροφορία από το προπορευόμενο όχημα, σχετικά με ένα όχημα που φρενάρει μπροστά.

Η Ford «επικοινωνεί» με το δρόμο!

(12/10/2011)

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο της Ford ανέπτυξε μια πρωτοποριακή τεχνολογία, η οποία έχει ως σκοπό την επικοινωνία ανάμεσα σε ένα αυτοκίνητο και το περιβάλλον του.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίας της Γερμανικής ερευνητικής πρωτοβουλίας AKTIV (Adaptive & Cooperative Technologies for the Intelligent Traffic), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας της Ford παρουσίασε τεχνολογίες με τις οποίες τα οχήματα θα επικοινωνούν μεταξύ τους και με την οδική υποδομή.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »



Το πρώτο θα είναι εφικτό, μέσω ενός συστήματος TPEG (Transport Protocol Expert Group), το οποίο προσφέρει πληροφορίες σχετικά με την υποδομή του δρόμου που κινείται το αυτοκίνητο. Πληροφορίες όπως είναι τα όρια ταχύτητας, οι απαγορεύσεις προσπεράσεων ή προειδοποιήσεις για εργοτάξια από ψηφιακές μονάδες επικοινωνίας δίπλα στο δρόμο μεταφέρονται χωρίς καθυστέρηση, σε πραγματικό χρόνο, στην οθόνη του αυτοκινήτου, βοηθώντας έτσι στην ασφάλεια των επιβαινόντων.

Επίσης, η Ford προχώρησε λίγο παραπάνω και έδειξε οτι ένα αυτοκίνητο μπορεί να συνδεθεί και με ένα άλλο. Η λειτουργικότητα αυτή της επικοινωνίας αυτοκινήτου με αυτοκίνητο, χρησιμοποιεί τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας για ένα σύστημα υποστήριξης σε διασταυρώσεις. Το αποτέλεσμα αυτής της επικοινωνίας είναι ότι όποτε ένα όχημα που προπορεύεται συναντήσει μια επικίνδυνη κατάσταση, αλλάξει η ταχύτητα του ή η κατάσταση των φρένων/φλας, θα ειδοποιήσει το άλλο όχημα που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πίσω. Το ερευνητικό πρόγραμμα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2006, με συνολικό προϋπολογισμό 60 εκατομμυρίων ευρώ και τη χρηματοδότηση του 45% από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας & Τεχνολογίας.
BRIDGESTONE TURANZA 6
test center