• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

To φίλτρο DPF κατακρατά τα μικροσωματίδια από την καύση του diesel.

To φίλτρο DPF

Διαβάστηκε από 11727 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/4/2012

Οι σύγχρονοι πετρελαιοκινητήρες είναι ιδιαίτερα φιλικοί προς το περιβάλλον για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι και το φίλτρο DPF που ενσωματώνουν οι περισσότεροι από αυτούς.

 
DPF (Diesel Particulate Filter) στα ελληνικά σημαίνει Φίλτρο Κατακράτησης Μικροσωματιδίων και ο ρόλος του είναι ακριβώς αυτός που περιγράφει το όνομά του, δηλαδή να κρατά τα μικροσωματίδια που παράγονται από την καύση του πετρελαίου πριν αυτά περάσουν στο περιβάλλον. Η τεχνολογική εξέλιξη έχει επιτρέψει και σε αυτά τα φίλτρα να έχουν ενεργό ρόλο, αφού πλέον όχι απλά κατακρατούν τα σωματίδια αλλά φροντίζουν και να τα καταστρέφουν πριν αυτά διαρρεύσουν στο περιβάλλον με πολύ αρνητικές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Ουσιαστικά δηλαδή λειτουργεί περίπου όπως ο καταλύτης στους βενζινοκινητήρες.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με δεδομένη τη χρησιμότητά του, το φίλτρο αυτό είναι τις περισσότερες φορές αρκετά ακριβό όταν χρειάζεται να αντικατασταθεί. Η περίοδος αντικατάστασης δεν είναι φυσικά ίδια για όλα τα μοντέλα που έχουν DPF και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον εκάστοτε κατασκευαστή τόσο για αυτό όσο και το κόστος αντικατάστασης το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Η μακροβιότητα του φίλτρου εξασφαλίζεται κυρίως μέσω της σωστής συντήρησης του κινητήρα αλλά και της καλής ποιότητας καυσίμου.