Οδική ασφάλεια: Ξαφνικός Κίνδυνος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/5/2012

Όταν οι οδηγοί διασταυρώνουν το δρόμο τους με πεζούς, τότε οι πιθανότητες επιβίωσης των πεζών είναι πολύ μικρές. Τις περισσότερες φορές η νομική ευθύνη επιβαρύνει τους οδηγούς, αλλά όπως και να έχει, το πιο σημαντικό είναι να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές στον δρόμο τόσο άδικα. Το ζήτημα είναι ότι οι πεζοί…κάνουν την δουλειά τους και εμείς σαν οδηγοί πρέπει να κάνουμε την δικιά μας. Οι μικρότερες ταχύτητες, η προσοχή και η συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της οδήγησης, απλά θα δώσουν κάποιες καλύτερες πιθανότητες σε εμάς και στους πεζούς ώστε να μειώσουμε τα δυστυχήματα αυτού του είδους.

Μεθυσμένοι πεζοί
Σε περιοχές που έχουν έντονη νυχτερινή ζωή, νησίδες και μεγάλη απόσταση μεταξύ των φαναριών (π.χ. Πειραιώς, Γκάζι), δείξτε ιδιαίτερη προσοχή ιδίως τις βραδινές ώρες. Όταν κάποιος έχει καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, δεν έχει καλή (έως καθόλου) αντίληψη του χρόνου και της απόστασης. Δηλαδή μπορεί να νομίζει πως είστε μακριά και πάτε αργά, ενώ στην πραγματικότητα οδηγείτε με κανονική ταχύτητα και είστε σε κοντινή απόσταση. Αν πεταχτεί, κόψτε ταχύτητα και προσπαθήστε να προβλέψετε την πορεία του ώστε να κινηθείτε αντίθετα. Αυτό είναι για την ώρα ανάγκης. Το μόνο μέτρο που μπορείτε να πάρετε, είναι να δείχνετε ιδιαίτερη προσοχή στους πεζούς που βρίσκονται πάνω σε διαχωριστικές νησίδες και να υπολογίζετε ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πεταχτούν. Από τα μεσάνυχτα κυρίως και μετά, ας είστε λίγο παραπάνω υποψιασμένοι για να είστε σίγουροι.

Πεζοί σε κατάφυτες νησίδες
Τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα στις παραλιακές Λεωφόρους, παρατηρείται το φαινόμενο πεζοί να διασχίζουν τον δρόμο, είτε τρέχοντας είτε περπατώντας. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με πολλούς δρόμους, όπου οι νησίδες είναι κατάφυτες, με αποτέλεσμα σε μια στροφή να δείτε πεζούς την τελευταία στιγμή να περνούν απέναντι. Το γεγονός ότι, και εσείς και οι πεζοί έχετε «χτυπηθεί» από τη ζέστη, την κίνηση και τον ήλιο με αποτέλεσμα τα αντανακλαστικά σας να είναι μειωμένα, επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση. Μόνη λύση η πολύ συγκεντρωμένη οδήγηση το βράδυ, καθώς τα φανάρια βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και περισσότερα φανάρια θα δημιουργούσαν περισσότερο μποτιλιάρισμα. Ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία για τον οδηγό παρατηρείται αν πεταχτεί πεζός από φυτεμένη νησίδα. Το πιο πιθανό είναι να τον δείτε στα 20-30 μέτρα, δηλαδή η κατάσταση είναι καθαρά στα χέρια σας. Το τρίπτυχο προσοχή, προσοχή και προσοχή στην πλήρη εφαρμογή του.

Πεζοί που περνούν μπροστά από λεωφορεία
Πολλές φορές και ιδιαίτερα όσον αφορά σε πεζούς που δεν έχουν οδηγική εμπειρία (άρα δεν γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους), θα τους παρατηρήσουμε να αποβιβάζονται από λεωφορεία και να περνούν από την μπροστινή τους μεριά. Αυτή είναι μία από τις πιο επικίνδυνες περιπτώσεις που μπορεί να συναντήσει ένας οδηγός, καθώς έχει μηδαμινή ορατότητα και μηδαμινό χρόνο αντίδρασης. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και μπροστά από φορτηγά που έχουν σταματήσει στη δεξιά λωρίδα. Το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης που μπορείτε να πάρετε, είναι να μεγαλώσετε την απόσταση κινούμενος όσο αριστερά σας επιτρέπει ο δρόμος και η κυκλοφορία. Ύστερα, προσπαθήστε να κόψετε ταχύτητα περνώντας αρκετά αργά, καθώς μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο.


 

»Σχολιάστε την είδηση

Tags: ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

περισσότερα νέα & άρθρα »
ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ασφάλεια αυτοκινήτου από τη NOS Insurance Services

Road safety & e-learning από την Αττική Οδό !

Βροχή και υδρολίσθηση

ΜΙΝΕΤΤΑ Drive: Νέο App για να μάθεις πόσο «μετράς» στην οδήγηση

Φάρμακα και οδήγηση

Όχημα σε ακινησία

Σωστή χρήση φώτων

Παρκάροντας σωστά

Κινητό και οδήγηση

Οδήγηση εντός πόλης