Υποθαλάσσιο νεκροταφείο αυτοκινήτων
11 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Υποθαλάσσιο νεκροταφείο αυτοκινήτων

7.050 Επισκέψεις στο άρθρο (6/11/2012)

Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν… Όπου άλογα εσείς βάλτε αυτοκίνητα. Αυτά που τόσο ποθούμε, δοκιμάζουμε, αγοράζουμε και ξεπληρώνουμε με ιδρώτα, κάποιοι τα πετάνε στον πυθμένα της θάλασσας.

Tα Λεγρενά πέρα από όμορφη παραλία διαθέτουν κι ένα ακόμα χαρακτηριστικό το οποίο λίγοι το γνωρίζουν. Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας υπάρχει ένα ολόκληρο «νεκροταφείο» αυτοκινήτων! Πιο συγκεκριμένα, στο 59,5 χιλιόμετρο της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου και απέναντι από τη νήσο Πάτροκλο στον όρμο των Λεγρενών ,υπάρχουν δύο κόλποι αρκετά γνωστοί στους περισσότερους αυτοδύτες ,ο μεν πρώτος γιατί είχε (είχε λέμε, γιατί έπειτα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού το μεγαλύτερο μέρος τους κάηκε) τις εγκαταστάσεις παρακείμενης ιχθυομονάδας και ο δε δεύτερος, με την ονομασία «Αυτοκίνητα». 
Θέλει προσπάθεια…
Ο δεύτερος κόλπος, δυστυχώς για τους περισσότερους αυτοδύτες που θα θελήσουν να επισκεφτούν το συγκεκριμένο σημείο δεν έχει ιδιαίτερα εύκολη πρόσβαση (κουβάλημα εξοπλισμού με περπάτημα σε μικρά βράχια), αλλά παρΆ όλα αυτά εξακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια να παραμένει στους πολύ συζητημένους κοντινούς καταδυτικούς προορισμούς. Οι λόγοι είναι πολλοί, με πρώτο και βασικότερο τα βυθισμένα αυτοκίνητα στην δεξιά του πλευρά ,τα κάθετα βράχια στην αριστερή του και την απότομη μεταβολή του βάθους. Προφυλαγμένος από όλους σχεδόν τους άνεμους, σαν κατάσταση κυματισμού θα μας ενοχλήσει μόνο ο Νότιος και ο Νοτιοδυτικός καιρός. Έπειτα από την είσοδο στο νερό και ακολουθώντας δεξιά πορεία, θα χρειαστεί να κολυμπήσετε περίπου 600 μέτρα για να φτάσετε πάνω από τα βυθισμένα αυτοκίνητα. Ο μικρός ηλιακός φάρος σηματοδοτεί τη σωστή πορεία, όπως και τα διασκορπισμένα υπολείμματα που έχουν απομείνει στην πλαγιά από την πτώση των αυτοκινήτων. 
Ας καταδυθούμε
Το βάθος στο συγκεκριμένο σημείο ξεκινάει από τα 15 μέτρα και αγγίζει σχεδόν τα 35, στο σημείο όπου έχει ακουμπήσει το τελευταίο αυτοκίνητο. Αφαιρούμε τον αέρα από το ρυθμιστή πλευστότητας και το ταξίδι ξεκινάει. 
Ακολουθώντας αντίθετη πορεία από αυτή της επιφάνειας προς τα ανατολικά δηλαδή, θα έρθουμε αντιμέτωποι με διαφόρους τύπους αυτοκινήτων, αλλά και ξέχωρα κομμάτια τους. 
Αυτό που σίγουρα εντυπωσιάζει, είναι το γεγονός πως όλα αυτά τα παράταιρα για το υδάτινο περιβάλλον αντικείμενα, έχουν αγκαλιαστεί και εναρμονιστεί πλήρως από τη θάλασσα. Στα των υποβρύχιων εκθεμάτων τώρα, στο ρηχότερο κομμάτι υπάρχει πλέον ένα Rover 214, στη θέση ενός Avensis, από το οποίο έχει μείνει μόνο ο πίσω άξονας και ένα κομμάτι της εξάτμισης. Μερικά μέτρα παραπέρα βρίσκεται ακουμπισμένο ένα Jeep Wrangler, το οποίο αποτελεί και την attraction για όσους αυτοδύτες κάνουν το πέρασμά τους από εκεί. Τεράστιοι σπειρογράφοι βρίσκονται στις μπάρες του, ενώ ένα αμορτισέρ βρίσκεται σφηνωμένο στα βράχια, καθώς και υπέροχα σφουγγάρια που έχουν «αγκαλιάσει» έναν εκκεντροφόρο. Εξίσου εντυπωσιακό με τα προαναφερθέντα, είναι ένα διαφορικό αγνώστου προελεύσεως γεμάτο όστρακα. Γενικότερα στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί κάποιος να δει περισσότερα από 15 αυτοκίνητα διάσπαρτα, με μεγαλύτερη εντύπωση να προκαλεί το παλιό VW Transporter, καθώς και ένας τράκτορας νταλίκας. 
Η ώρα της ανάδυσης…
… και του περισυλλογισμού. Τα συναισθήματα για όποιον αυτοδύτη βρεθεί στα Λεγρενά για πρώτη φορά είναι ανάμεικτα. Από την μια εκπλήσσεται από το θέαμα των τόσων αυτοκινήτων κι από την άλλη (όποιος διαθέτει οικολογική συνείδηση) προβληματίζεται ιδιαίτερα για το πόσο, όλος αυτός ο όγκος λαμαρίνων επιβαρύνει το θαλάσσιο οικοσύστημα. Όσοι από εσάς θέλετε να το επισκεφτείτε, κάντε το σωστό πλάνο κατάδυσης, φορτίστε τις μπαταρίες των φωτογραφικών μηχανών σας και καλά να περάσετε.
Ευχαριστούμε…
… την ΜΚΟ Υδροναύτες για την βοήθεια τους στην οργάνωση της αποστολής καθώς και τους Παναγιώτη Μαρακάκη και Παναγιώτη Τασιαδάμη για τις φωτογραφίες που μας παραχώρησαν.
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Υδροναύτες ιδρύθηκε το 2010 από μια ομάδα ανθρώπων που επί σειρά ετών πραγματοποιούσε έναν μεγάλο αριθμό περιβαλλοντικών δράσεων σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια οι οποίες επικεντρώνονταν στον βυθό των θαλασσών και λιμνών. Η συχνότητα με την οποία πραγματοποιούνται οι δράσεις μας, αλλά και τα αποτελέσματα αυτών έχουν κάνει απολύτως ξεκάθαρο τον χαρακτήρα της οργάνωσής μας αλλά και την πίστη στο όραμα μας. Η οργάνωση βασίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό και δεν λαμβάνει κανενός είδους οικονομική ενίσχυση από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, ενώ οι δραστηριότητες μας πραγματοποιούνται με ιδία μέσα, και περιλαμβάνουν:
Οικολογικές δράσεις
Ομιλίες και σεμινάρια
Ηλεκτρονικές και έντυπες εκδόσεις
Έρευνες και μελέτες
Ραδιοφωνικές εκπομπές
Επιμορφωτικές εκδηλώσεις
Αρθρογραφία
Οπτικοακουστικές επιμορφωτικές παραγωγές
Εκδηλώσεις και δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα
www.ydronaftes.gr

Η διάβρωση κάνει σιγά και σταθερά τη δουλειά τους, «τρώγοντας» σιγά, σιγά τις λαμαρίνες και κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την αναγνώριση της μάρκας του αυτοκινήτου.

Η διάβρωση κάνει σιγά και σταθερά τη δουλειά τους, «τρώγοντας» σιγά, σιγά τις λαμαρίνες και κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την αναγνώριση της μάρκας του αυτοκινήτου.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

peugeot
skoda