5 λάθη που σκοτώνουν την μπαταρία του αυτοκινήτου σου

5 λάθη που σκοτώνουν την μπαταρία του αυτοκινήτου σου

11.625 Επισκέψεις στο άρθρο

- Κάνεις αποκλειστικά μικρές αποστάσεις, τη «στραγγαλίζεις»
- Κλείνεις θερμαινόμενα καθίσματα & πίσω αντίσταση, της κερδίζεις χρόνους ζωής
- Καθαρίζεις από βρωμιά-μαυρίλες (είναι αρχοντιά, δίνει και ζωή)
- Όταν αρχίζει τα «κόλπα» μην αργείς, παίζει να μείνεις

Μην συμπεριφέρεσαι στην μπαταρία σαν να είναι ο εχθρός σου!

Οι χαμηλές θερμοκρασίες κι η μπαταρία του αυτοκινήτου έχουν μια σχέση μίσους. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι μπαταρίες χάνουν σχεδόν το 1/3 της χωρητικότητας (ειδικά όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από το μηδέν), ενώ τη ίδια στιγμή ο κινητήρας απαιτεί περισσότερη ισχύ κατά την εκκίνηση. Ταυτόχρονα αυξάνεται κι η ζήτηση ενέργειας λόγω των διάφορων θερμικών συστημάτων που μπορεί να θέτει σε λειτουργία ο οδηγός (θερμαινόμενα καθίσματα, αντίσταση του πίσω παραθύρου). Όλα αυτά μπορούν να εξαντλήσουν τη μπαταρία και να σε στείλουν αρκετά γρηγορότερα στο συνεργείο για αντικατάσταση της. Πάμε να δούμε ποια λάθη θα πρέπει να αποφύγεις, ώστε να μην χάσεις χρήμα και χρόνο.
 

Οι μικρές αποστάσεις είναι κίνδυνος-θάνατος

Το λέμε συχνά, αν κινείς το αυτοκίνητο αποκλειστικά για μικρές αποστάσεις, τότε μόνο κακό του κάνεις και ειδικά στην μπαταρία του. Για να ξεκινήσει ένα μοτέρ, η μπαταρία «χρησιμοποιεί» αρκετή ενέργεια. Σε μια σύντομη διαδρομή δεν προλαβαίνει το δυναμό να την ξαναφορτίσει κι αν κατά τη διάρκεια της οδήγησης χρησιμοποιούνται διάφοροι καταναλωτές όπως το ραδιόφωνο, η κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο. Με μαθηματική ακρίβεια, η μπαταρία θα παραδώσει πνεύμα σύντομα κι υπάρχουν μόνο 2 τρόποι για να το αποφύγεις αυτό. Να κάνεις μια μεγάλη βόλτα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ή να την συνδέεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα με φορτιστή.
 

Ξεχνάς να κλείσεις διαφορά συστήματα που «τρώνε» ρεύμα

Σου έχει τύχει ποτέ να αφήσεις το φως του αυτοκινήτου όλο το βράδυ και την επόμενη μέρα να μην παίρνει μπροστά; Αν όχι, είσαι τυχερός! Αν ναι, καταλαβαίνεις απόλυτα για τι πράγμα μιλάμε. Αν και πλέον τα σύγχρονα αυτοκίνητα σβήνουν τα φώτα τους αυτόματα, σε περίπτωση που έχεις συνδέσεις κάποια συσκευή στο 12volt βύσμα, αυτό θα συνεχίζει να τραβάει ρεύμα ακόμα κι αν ο κινητήρας είναι σβηστός. Επίσης πολλά συστήματα που συνδέονται απευθείας με την μπαταρία π.χ. συναγερμός ή συσκευή απώθησης τρωκτικών μπορεί να προκαλέσουν την πτώση της τάσης. Μπορεί να τραβάνε μικρές ποσότητες ρεύματος, αλλά αν το αυτοκίνητο παραμείνει σταθμευμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα κάνουν τη ζημία τους.
 

Δεν καθαρίζεις τη βρωμιά από την μπαταρία

Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά κι η μπαταρία θέλει την καθαριότητα της. Μέσα από την υγροποιημένη βρωμιά, που εμφανίζεται σαν άλατα στους πόλους, μπορεί να υπάρξει διαρροή ρεύματος, αποφορτίζοντας την μπαταρία σταδιακά. Για να την καθαρίσεις, λίγη μαγειρική σόδα με νερό κι ελαφρύ τρίψιμο με γυαλόχαρτο είναι αρκετό. 
 

Συνέχεια του άρθρου >>>
OPEL NEA MONTELA
test center