6 στα 11 μοντέλα του ΄19 πάτωσαν σε ασφάλεια κλοπής

3.794 Επισκέψεις στο άρθρο (21/3/2019)

Ενδιαφέρον προκαλούν τα αποτελέσματα της έρευνας της Τhatcham Research σχετικά με το επίπεδο προστασίας που προσφέρουν 11 νέα μοντέλα που βρίσκονται στην αγορά της Ευρώπης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο κατά πόσο ευάλωτο είναι το σύστημα keyless entry με το οποίο εξοπλίζονται.

Το ινστιτούτο έρευνας Τhatcham Research αποκάλυψε τα αποτελέσματα της έρευνας που διενέργησε σχετικά με το επίπεδο ασφάλειας που προσφέρουν τα νέα αυτοκίνητα που λανσαρίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στο 2019.

To ινστιτούτο έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο αν τα αυτοκίνητα αυτά έχουν υιοθετήσει μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις κλοπές αυτοκινήτων που εφοδιάζονται με keyless entry. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ληστές, αν εφοδιαστούν με την απαραίτητη τεχνολογία, μπορούν να αντιγράψουν το σήμα που στέλνει το κλειδί στο αυτοκίνητο και να κλέψουν κάθε όχημα μέσα σε μόνο λίγα δευτερόλεπτα (o τρόπος αυτός έχει ονομαστεί ως Relay Attack). Παράλληλα, έγιναν και μια σειρά από άλλα τεστ χρησιμοποιώντας ωμή βία (σπάσιμο κλειδαριών και παραθύρων), ωστόσο ο καταλυτικός παράγοντας για την τελική βαθμολογία ήταν το ποσοστό τους στην αντιμετώπιση επιθέσεων πάνω στο keyless entry σύστημα.
Η Thatcham Research κατέταξε τα 11 νέα μοντέλα σε πέντε κατηγορίες, ανάλογα με το επίπεδο ασφαλείας που προσέφεραν, από το καλύτερο προς το χειρότερο: Superior (Ανώτερο), Good (Καλό), Basic (Βασικό), Poor (Φτωχό) και Unacceptable (Απαράδεκτο).

Ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας δήλωσε: «Κάθε αυτοκίνητο που θα έχει ελαττώματα στο keyless start σύστημα του δεν θα λάβει την καλύτερή μας βαθμολογία» ενώ σημείωσε πως τα περισσότερα αυτοκίνητα που δεν έλαβαν καλή βαθμολογία, θα πετύχαιναν καλύτερα αποτελέσματα αν δεν ήταν τόσο ευάλωτα στις επιθέσεις Relay. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως αφού υπήρχαν εταιρείες που έλαβαν την κορυφαία βαθμολογία τότε : «αυτό αποδεικνύει πως υπάρχουν λύσεις για να λυθεί το πρόβλημα».

Στον αντίποδα, Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Εταιρειών Κατασκευής Αυτοκινήτων Mike Hawes δήλωσε: «H έρευνα έχει γίνει σε πλήρη απομόνωση και χωρίς την συνεργασία άλλων φορέων. Δεν συγκρίνει όμοια πράγματα. Περισσότερο περιπλέκει παρά απλοποιεί τα πράγματα. Η έρευνα αυτή δεν είναι έχει την επαγγελματική προσέγγιση που περιμέναμε από την Thatcham».

Μοντέλα του 2019 Βαθμολογία ασφάλειας
Audi e-tron Superior
Ford Mondeo Poor
Hyundai Nexo Poor
Jaguar XE Superior
Kia ProCeed Poor
Land Rover Evoque Superior
Lexus UX Poor
Mercedes B-Class Superior
Porsche Macan Poor
Suzuki Jimny* Unacceptable
Toyota Corolla Hybrid Poor

*Το Suzuki Jimny δεν έχει την τεχνολογία Κeyless Εntry ούτε στον βασικό του εξοπλισμό ούτε προαιρετικά.

SPRING SEAT
NISSAN