Αγοράζεις αυτό που σου αρέσει ή αυτό που πουλάει;

Αγοράζεις αυτό που θες, ή αυτό που πουλάει;

4.852 Επισκέψεις στο άρθρο (24/6/2019)

Πόσο μετράς τι αγοράζουν οι άλλοι; Αγοράζεις τελικά αυτό που θες εσύ ή το best seller;

Σου αρέσει το Opel Adam αλλά αγοράζεις 500αράκι; Γιατί κάνεις τέτοια στροφή και αφήνεις το αυτοκίνητο που θες για αυτό που θέλουν οι άλλοι; Πόσο σε επηρεάζει το ότι από την αρχή του έτους πουλήθηκαν 354 Fiat 500 αλλά μόνο 43 Opel Adam; Μήπως αγοράζεις το best seller;

Το να προτιμήσεις το best seller της κατηγορίας δεν είναι κακό. Είναι μάλλον φυσιολογικό. Το πιθανότερο είναι πως το θες για τον ίδιο λόγο που το θέλουν και όλοι οι άλλοι που το αγοράζουν. Δεν το προτιμάς γιατί είναι best seller, αλλά το κάνεις best seller γιατί το προτιμάς. Εσύ και οι υπόλοιποι.

Σε αυτή την περίπτωση δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Θες Yaris, αγοράζεις Yaris, τελειώνεις. Αν όμως ήθελες Jazz; Το μικρό Honda δεν πάσχει σε τίποτε, είναι μάλιστα πολύ επιτυχημένο εκτός Ελλάδας. Είναι το αυτοκίνητο που προτιμάει, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να έχει ότι θέλει, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του Facebook.

Όμως εσύ δεν είσαι ο Mark Zuckerberg, και μετράς τα πράγματα διαφορετικά απΆότι ένας δισεκατομμυριούχος. Έτσι το ότι το Jazz που τόσο θες έχει πουλήσει από την αρχή του έτους 21 αυτοκίνητα ενώ το Yaris, πάνω από 1.000 φορές περισσότερα, κάτι σου λέει. Τι;

Αυτό είναι το ερώτημα; Αφήνεις ένα μοντέλο επειδή δεν πουλάει καλά; Τι φοβάσαι; Κάποιοι θα πουν πως φοβάσαι ότι όταν έρθει η ώρα να το δώσεις δεύτερο χέρι, ένα μοντέλο που δεν ήταν δημοφιλές καινούργιο, δεν θα είναι δημοφιλές ούτε μεταχειρισμένο. Και θα χάσεις λεφτά.

Μπορεί όμως και όχι. Στην περίπτωση του Jazz, μπορεί να μην ξέρουν πολλοί το μοντέλο, ξέρουν όμως όλοι τη Honda και η εμπιστοσύνη στη μάρκα αρκεί. Δεν μιλάμε για κανένα κινέζικο άγνωστο αυτοκίνητο, αλλά για ένα από καλύτερα μοντέλα της κατηγορίας με διεθνή παρουσία και επιτυχία. Μια αναζήτηση στο google αρκεί.

Υπάρχει και η άλλη οπτική. Το ότι το Jazz παρόλα τα θετικά του δεν πουλάει στην Ελλάδα, μπορεί να σημαίνει πως απλά δεν είναι καλή αγορά ως καινούργιο. Και γι αυτό τελικά να μην το αγοράσεις κι εσύ.

Τι συμβαίνει όμως; Επηρεάζεσαι από την εμπορική πορεία ενός μοντέλου για να το αγοράσεις; Και πόσο μετράς τι αγοράζουν οι άλλοι;

Hyundai
OPEL