2 φωτογραφίες »

Ο μοναδικός πίνακας οργάνων της Lacia Delta Integrale αποτελεί μέχρι και σήμερα σημείο αναφοράς για την πληρότητά του σε πληροφόρηση από κάθε αισθητήρα του αυτοκινήτου.

Οι αισθητήρες που τριπλασίασαν τη ζωή των μοτέρ

47.820 Επισκέψεις στο άρθρο

Ποιοι αισθητήρες συλλέγουν δεδομένα για τον έλεγχο των συστημάτων λίπανσης, ψύξης και τροφοδοσίας; Δες τώρα, ποιοί αισθητήρες είναι υπεύθυνοι για τη σωστή λίπανση και ψύξη του μοτέρ σου.


Ήρθε η ώρα να αναφερθούμε στα περιφερειακά συστήματα του κινητήρα, τα οποία όμως είναι το ίδιο σημαντικά, συστήματα όπως αυτά της λίπανσης, της ψύξης και της τροφοδοσίας της μηχανής εσωτερικής καύσης.

Αισθητήρες λίπανσης: Το «Α» και το «Ω»…
Χωρίς λιπαντικό ένας κινητήρας θα μπορούσε να λειτουργήσει για ελάχιστο χρόνο. Συνεπώς, ο έλεγχος του συστήματος λίπανσης είναι πολύ σημαντικός για τη απροβλημάτιστη λειτουργία του. Κάπου εδώ έρχονται οι αισθητήρες, που συλλέγουν δεδομένα για τη θερμοκρασία λαδιού, την πίεση και τη στάθμη του. Ξεκινώντας από τον αισθητήρα θερμοκρασίας λαδιού, πρόκειται για μία συσκευή που βρίσκεται συνήθως στη βάση του κάρτερ λιπαντικού. Ουσιαστικά είναι μία θερμοαντίσταση που έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τη θερμοκρασία του υγρού, όταν αυτή βρίσκεται σε εύρος από -40 βαθμούς Κελσίου μέχρι 150. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα συνηθίζεται ο αισθητήρας θερμοκρασίας, που στην προκειμένη περίπτωση ονομάζεται «θερμικός αισθητήρας στάθμης λαδιού», να υπολογίζει και τη στάθμη του λιπαντικού μέσου. Για να γίνει κάτι τέτοιο, ο αισθητήρας διαθέτει έναν πυκνωτή, του οποίου η χωρητικότητα μεταβάλλεται ανάλογα και με στάθμη του υγρού.

Προφανώς, όσο μειώνεται η στάθμη, τόσο μειώνεται και η χωρητικότητα του πυκνωτή. Τέλος, αν η θερμοκρασία και η στάθμη του λιπαντικού βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα, η τελευταία εξίσου σημαντική παράμετρος είναι η πίεση του λαδιού. Αν μειωθεί αρκετά (συνήθως κάτω από τα 0,5 bar) σημαίνει ότι το λιπαντικό δεν μπορεί να φτάσει σε όλα τα μέρη του κινητήρα, κάτι που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Για τη μέτρησή της χρησιμοποιούνται συνήθως αισθητήρες ποτενσιομετρικού τύπου.

Ξέρετε ότι
- Οι αισθητήρες έχουν βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τον τομέα της ασφάλειας, αφού χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε το ABS, το ESP, αλλά ούτε καν οι αερόσακοι, μιας και η ενεργοποίησή τους εξαρτάται από αισθητήρες που αντιλαμβάνονται τους κραδασμούς μιας ισχυρής πρόσκρουσης.
- Σημαντικός είναι ο ρόλος των αισθητήρων στον τομέα της άνεσης. Η αυτόματη ενεργοποίηση των φωτιστικών σωμάτων και των υαλοκαθαριστήρων επιτυγχάνεται με τη χρήση αισθητήρων.
- Όλο και περισσότερες εταιρείες αναπτύσσουν συστήματα αυτόνομης οδήγησης. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται με αμέτρητους αισθητήρες, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα από τη διαδρομή και το αυτοκίνητο.

Επόμενη σελίδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)

NEO PROACE
skoda