Expert: Μετά τις διακοπές ο βιολογικός καθαρισμός είναι η λύση

11.966 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/9/2016

Μετά τις καλοκαιρινές μας διακοπές και με δεδομένο ότι όλα τα οχήματα έχουν υποστεί κάποια σχετική ταλαιπωρία και στο εσωτερικό τους έχει συσωρευτεί άμμος, αντιηλιακά, αλλά και διάφορες άλλες βρωμιές, η καλύτερη λύση θα ήταν να πραγματοποιήσουμε έναν Πλήρη και Λεπτομερή Καθαρισμό - Βιολογικό Καθαρισμό. Για να επιτύχουμε λοιπόν, το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα, θα πρέπει να κάνουμε μια επίσκεψη σε ένα μαγαζί Detailing, το οποίο ειδικεύεται σε τέτοιου είδους εργασίες, μιας και μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά μόνο απλό δεν είναι. Χρειάζεται να γίνει από έμπειρους επαγγελματίες, για να ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία και να έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ξεκινώντας τον πλήρη εσωτερικό καθαρισμό, θα πρέπει να έχουμε αδειάσει το εσωτερικό του οχήματος μας, από περιττά αντικείμενα, ώστε να μπορέσουμε να καθαρίσουμε και τα πιο δυσπρόσιτα σημεία. Αφού έχουμε επιλέξει τα καθαριστικά μας, τα οποία θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο ήπια και φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και τον άνθρωπο, ξεκινάμε αφαιρώντας τα καθίσματα του οχήματος, για να μπορέσουμε με τον τρόπο αυτό, να καθαρίσουμε ακόμα και σε σημεία που μπορεί να έχει συσωρευτεί βρωμιά που δεν είναι ορατή με «γυμνό» μάτι.

Ο βιολογικός καθαρισμός στην πράξη
Ξεκινάμε λοιπόν, καθαρίζοντας τους  μεντεσέδες-τελάρα, εσωτερικά των πορτών, με ειδικά καθαριστικά, ώστε να αφαιρέσουμε τυχόν γράσα, αλλά και βρωμιές που έχουν συσωρευτεί σε εκείνα τα σημεία, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε με την χρήση ειδικής σκούπας πλύσης-απόπλυσης και την χρησιμοποίηση ενός καλού καθαριστικού, που όπως είπαμε και πιο πάνω, θα πρέπει να είναι ήπιο και φιλικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Πλένουμε πολύ καλά όλα τα υφασμάτινα μέρη του οχήματος μας, όπως τα καθίσματα, οι πόρτες και οι μοκέτες, για να αφαιρέσουμε τελείως τυχόν βρωμιές  που έχουν εισχωρήσει σε αυτά, αλλά και λεκέδες που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από διάφορα υγρά, που μπορεί να έχουν πέσει επάνω. Εν συνεχεία, προχωράμε σε ένα άλλο ευαίσθητο κομμάτι του εσωτερικού μας, τον ουρανό του οχήματος, όπου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πολύ προσεκτικά ο καθαρισμός για να μην έχουμε δυσάρεστες και απρόοπτες συνέπειες, όπως το να μας ξεκολλήσει και να κρεμάσει το ύφασμα του. Αφού έχουμε ολοκληρώσει τον καθαρισμό σε αυτά τα μέρη, προχωράμε στον καθαρισμό του ταμπλώ και όλα τα εσωτερικά του πλαστικά (ή από βινύλιο) μέρη, πάλι επιλέγοντας ένα ήπιο καθαριστικό για αυτή την εργασία, καθαρίζοντας ακόμα και τα ποιο δυσπρόσιτα σημεία, με τη χρήση ειδικών πινέλων. Με αυτόν τον τρόπο φθάνουμε ακόμη και σε σημεία που δεν μπορούμε να φτάσουμε και να καθαρίσουμε,  χωρίς αυτά. Τέλος, καθαρίζουμε αφαιρώντας την ρεζέρβα του οχήματος και τον χώρο των αποσκευών. Αφού έχουμε τελειώσει δε, με τον καθαρισμό όλων των εσωτερικών μερών του οχήματος, επανατοποθετούμε τα καθίσματα στην θέση τους, αλλά και ότι άλλο έχουμε αφαιρέσει και εν συνεχεία εφαρμόζουμε ειδικά συντηρητικά σε όλες τις επιφάνειες, ώστε να ενυδατωθούν και να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες, ενώ παράλληλα συντηρούμε και όλες τις τσιμούχες του οχήματος. Η διαδικασία αυτή μπορεί να ακολουθηθεί και στα εσωτερικά των οχημάτων που είναι από δέρμα, με κάποιες διαφοροποιήσεις, αρκεί, τελειώνοντας τον καθαρισμό, τα δερμάτινα μέρη να περαστούν με ειδικά συντηρητικά για να διατηρηθούν και να προστατευτούν σε βάθος χρόνου, μιας και το δέρμα είναι ζωντανός οργανισμός.

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά
Ο Πλήρης Εσωτερικός Καθαρισμός, για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα πρέπει πάντα να συνοδεύεται με απολύμανση όλου του εσωτερικού, που αυτή την πραγματοποιούμε με την χρήση ειδικού μηχανήματος παραγωγής όζοντος και έτσι μπορούμε να επιτύχουμε να εξουδετερώσουμε τελείως τα μικρόβια και τα βακτηρία αλλά και τις δυσάρεστες οσμές που έχουν δημιουργηθεί και αναπτυχθεί από τις διαφορές βρωμιές που έχουν συσωρευτεί στο όχημα μας όλο αυτό το διάστημα. Φυσικά αν κάποιος επιθυμεί μπορεί αφού ολοκληρωθεί ο Καθαρισμός και είναι όλα απολύτως στεγνά, να πραγματοποιήσει Αδιαβροχοποίηση στα Καθίσματα του, αλλά και στα μέρη που είναι από ύφασμα/δέρμα ή μοκέτα, στο εσωτερικό του, για αποφυγή δημιουργίας λεκέδων στο μέλλον. Πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι κατά την παραλλαγή του, το όχημα μας μετά το πέρας του καθαρισμού, θα πρέπει να είναι απολύτως στεγνό γιατί αν το παραλάβουμε, έστω και λίγο, βρεγμένο ή νοπώ, μετά θα δημιουργηθεί μέσα του, μια μυρωδιά που πολλές φορές μοιάζει με την μυρωδιά της μούχλας, που προκαλείται από την συσσώρευση υγρασίας. Αρα απαιτείται πολύ προσοχή κατά την παραλαβή του. Ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθεί ο Καθαρισμός ποικίλει ανά περίπτωση και συνήθως χρειάζεται από μία έως δυο ημέρες, ενώ και το κοστολόγιο του είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως είναι η κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, τα υλικά που θα απαιτηθούν, ο χρόνος κ.α. Έτσι, πλέον μπορούμε να απολαμβάνουμε ένα πεντακάθαρο αλλά και υγιεινό εσωτερικό στο όχημά μας, πράγμα πολύ σημαντικό για εμάς που περνάμε πολλές ώρες μέσα σε αυτό, αλλά και για τα παιδιά μας και τους συνεπιβάτες μας.  
 * Του κ. Πλάτωνα Σπύρου από την Auto-Star Detailing Center