Όχι. Αυτά τα φώτα δεν κάνουν για τη νύχτα, δεν φωτίζουν τίποτα.

Αναμμένα φώτα το πρωί, σβηστά το βράδυ. Πως;

17.268 Επισκέψεις στο άρθρο (31/1/2019)

Πως γίνεται με τόση τεχνολογία να έχουμε καταφέρει να κυκλοφορούμε με αναμμένα φώτα το πρωί και σβηστά το βράδυ;

Πως γίνεται με τόση τεχνολογία να καταφέραμε να έχουμε αναμμένα φώτα το πρωί και σβηστά το βράδυ; Πως γίνεται αντί να κερδίζουμε στην ασφάλεια, να χάνουμε έχοντας μετατρέψει τον φωτισμό στο αυτοκίνητο καλλωπιστικό στοιχείο;
 
Έχετε δει πόσα καινούργια αυτοκίνητα κυκλοφορούν το βράδυ χωρίς φώτα. Ή μάλλον κυκλοφορούν το βράδυ με αναμμένα τα ίδια φώτα που έχουν και το πρωί, τα φώτα ημέρας. Τα φώτα ημέρας είναι υποχρεωτικά από το 2012 και έτσι τα τελευταία χρόνια τα συνηθίσαμε και δεν κάνουμε πια νοήματα «ξέχασες τα φώτα» στους άλλους.
 
Και είναι χρήσιμα. Βλέπεις τα φώτα ημέρας ξεχωρίζουν τα οχήματα που συμμετέχουν στην κίνηση από αυτά που απλά είναι παρκαρισμένα. Έτσι ξέρεις αν ένα αυτοκίνητο είναι πιθανό να κινηθεί, αντί να μαντεύεις, συχνά με πιθανότητα να κάνεις λάθος και να το δεις ξαφνικά να πέφτει πάνω σου.
 
Φυσικό είναι τα φώτα ημέρας οι κατασκευαστές να τα μετέτρεψαν σε στοιχείο καλλωπισμού, και γιατί όχι; Αφού είναι υποχρεωτικά, ας δείχνουν όμορφα. Το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι μαζί με τα φώτα ημέρας ήρθαν και οι πίνακες οργάνων που είναι φωτισμένοι πρωί-βράδυ.
 
Και έτσι, μέσα στο αυτοκίνητο, ο πίνακας σου έχει φως πάντα, και μόλις σουρουπώσει νοιώθεις πως εκτός από μέσα, έχεις φώτα και έξω. Όμως τα μόνα φώτα που έχεις έξω είναι τα ημέρας. Το πρόβλημα είναι μεγάλο στις πόλεις όπου σε συνδυασμό με τα φώτα του δρόμου, τα ημέρας είναι αρκετά για να βλέπεις που πας. Όμως φώτα ημέρας έχεις μόνο εμπρός. Όταν τα φώτα θέσης ή πορείας είναι σβηστά, πίσω δεν ανάβει τίποτα. Αν λίγο σκοτεινιάσει, οι πίσω σου δεν σε βλέπουν καθόλου.
 
Ο κίνδυνος είναι μεγάλος αφού ούτε βλέπεις εσύ καλά, ούτε σε βλέπουν οι άλλοι. Το πρόβλημα είναι έντονο σε χώρες όπως η δική μας όπου με τα φορολογικά τερτίπια οι εισαγωγικές αναγκάζονται να κόβουν εξοπλισμό όπως ο αισθητήρας φώτων που κανονικά θα έπρεπε σε τέτοια αυτοκίνητα να είναι υποχρεωτικός. Και έτσι πρέπει να θυμηθείς να ανάψεις τα φώτα μόνος σου, και όσο αστείο και αν ακούγεται, με τα φώτα στο ταμπλό και τα φώτα στους δρόμους, πολλοί τα ξεχνούν.
 
Εσείς έχετε δει τέτοια αυτοκίνητα στο δρόμο; Μήπως ξεχνάτε και εσείς να ανάψετε τα φώτα σας επειδή βλέπετε τον πίνακα οργάνων και το ταμπλό πάντα φωτεινό; Και τι κάνετε για να θυμάστε να ανάβετε τα φώτα; Πληρώνετε τα αυτόματα ή πάτε στα τυφλά;

OPEL NEA MONTELA
test center