Πρόστιμο από 1.500 έως και 3.000 ευρώ για όσους καπνίζουν ή ατμίζουν μέσα στο αυτοκίνητό τους εν όσο επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών.

Αντικαπνιστικός νόμος και στα αυτοκίνητα!

42.099 Επισκέψεις στο άρθρο (18/11/2019)

Νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζει αυστηρότερα χρηματικά πρόστιμα για τους παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου. Δείτε σε ποια περίπτωση ισχύει ο αντικαπνιστικός νόμος μέσα στο αυτοκίνητο, αλλά και ποια είναι τα πρόστιμα σε κάθε περίπτωση.


Το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει ένα μαραθώνιο ελέγχων για την επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου που, αν και ίσχυε στα χαρτιά, δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ στην ουσία. Εκτός των κοινόχρηστων χώρων και των επιχειρήσεων, το νομικό πλαίσιο προβλέπει κυρώσεις και για το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο, μια παράμετρο που ίσως πολλοί συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που υπάρχει παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος σε ένα αυτοκίνητο ενώ επιβαίνει ανήλικος κάτω από 12 ετών, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ στον επιβάτη που καπνίζει ανεξάρτητα εάν είναι οδηγός ή όχι.

Διπλάσιο στα 3.000 ευρώ είναι το πρόστιμο για τους οδηγούς Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ή άλλων οχημάτων δημοσίας χρήσεως
 εάν εντός του οχήματος βρίσκεται ανήλικο παιδί κάτω των 12 ετών, ενώ αν δεν υπάρχει, η παράβαση προβλέπει πρόστιμο 1.500 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για ένα μήνα.

Όσον αφορά στο γενικότερο πλαίσιο του αντικαπνιστικού νόμου, η νέα ΚΥΑ διπλασιάζει το κατώτερο πρόστιμο των 50 ευρώ στα 100 ευρώ για κάθε παράβαση σε όλους τους χώρους οι οποίοι έχουν υγειονομικό ενδιαφέρον, στους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μεταφοράς, τους σταθμούς των μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας, καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών. Από εκεί και πέρα, τα καταστήματα επιβαρύνονται με πρόστιμα από 500 έως και 10.000 ευρώ, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα επιβάλλεται και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

Αυτά είναι τα πρόστιμα για τους πολίτες σε κάθε περίπτωση:
  • Κλειστοί χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος: Πρόστιμο στον καπνιστή 100 ευρώ.
  • Κλειστοί χώροι με παρουσία ανήλικων όπως παιδικοί σταθμοί, βρεφονηπιακοί, σχολεία: 200 ευρώ πρόστιμο για τον καπνιστή
  • Χώροι άθλησης και άσκησης ανηλίκων όπως παιδότοποι, παιδικές χαρές, γήπεδα: 500 ευρώ πρόστιμο στον καπνιστή
  • Ι.Χ. αυτοκίνητα παντός είδους και μέσα μεταφοράς στα οποία επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών:
    • 1.500 ευρώ για τον καπνιστή επιβαίνοντα ή οδηγό
    • 3.000 ευρώ για τον καπνιστή οδηγό οχήματος δημόσιας χρήσης και αφαίρεση της άδειας για 1 μήνα.
  • Κλειστοί χώροι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας: πρόστιμο 100 ευρώ στον καπνιστή και 500 ευρώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης.
  • Κλειστοί χώροι εργασίας: Πρόστιμο 100 ευρώ στον καπνιστή και 500 ευρώ πρόστιμο στον υπεύθυνο διαχείρισης.

BRIDGESTONE TURANZA 6
test center