Είναι πλέον οι δρόμοι τόσο χάλια που το SUV είναι απαραίτητο;

Απαραίτητα τα SUV για τους καρόδρομους;

29.912 Επισκέψεις στο άρθρο (24/7/2020)

Είναι πλέον οι δρόμοι τόσο χάλια που τα SUV είναι απαραίτητα; Ή μήπως είναι υπερβολές;

Κάποτε τα SUV τα αγοράζαμε για εκτός δρόμου χρήση. Με τους δρόμους να ρημάζουν όλο και περισσότερο, είναι τα SUV σήμερα πάλι επίκαιρα επειδή βολεύουν στις λακκούβες «εντός» δρόμου;

Θα έλεγε κανείς πως τα SUV κερδίζουν από όλες τις μεριές. Τα θέλαμε ψηλά για να περνάνε τα εμπόδια, και το ύψος είδαμε πως βοηθάει να βλέπεις καλύτερα στις διασταυρώσεις που είναι τίγκα στα παρκαρισμένα. Θέλαμε μεγάλους τροχούς για να σκαρφαλώνουν, και βρήκαμε πως οι μεγάλοι τροχοί βολεύουν όταν καβαλάμε τα πεζοδρόμια, αγαπημένο ελληνικό σπορ.

Θέλαμε μεγάλη διαδρομή στις αναρτήσεις για να «διαβάζει» το αμάξι το τερέν εκτός δρόμου και τελικά βρήκαμε πως βολεύει απίστευτα στις λακκούβες μέσα στην πόλη που πολλαπλασιάζονται συνέχεια και κανείς ποτέ δεν φτιάχνει.

Τα SUV ξεκίνησαν να αρέσουν γιατί βόλευαν στο ταξίδι του Πάσχα και στις διακοπές. Γιατί έτρωγαν χιλιόμετρα σε άσφαλτο και χωματόδρομους, γιατί άντεχαν τη σκόνη και τη βρομιά, γιατί ήταν προστατευμένα με σκληρά πλαστικά και δεν «μασούσαν» από χαλίκια και κλαδιά. Γιατί ήταν φτιαγμένα να αντέχουν στις κακουχίες. Τις εκτός δρόμου κακουχίες.

Όμως οι εκτός δρόμου κακουχίες σήμερα έχουν γίνει εντός δρόμου κακουχίες. Και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα και στην Ελλάδα. Σε έρευνα βρετανικού περιοδικού, η άνεση με την οποία τα SUV περνάνε τις λακκούβες έχει φτάσει στη δεύτερη θέση ως λόγος προτίμησης, πίσω από το αίσθημα ασφάλειας που δημιουργούν. Στην τρίτη θέση οι ερωτώμενοι έβαλαν τη θέση οδήγησης και στην τέταρτη τη χρηστικότητα με την εικόνα, τη φιγούρα δηλαδή στην πέμπτη θέση της κατάταξης.

Είναι όμως οι λακκούβες τόσο σημαντικές όταν επιλέγεις αυτοκίνητο; Από τη μία είναι η άνεση, αφού ένα SUV φυσικό είναι να μην «μασάει» σε σχέση με ένα άλλο αυτοκίνητο που έχει ανάρτηση για την άσφαλτο. Όμως είναι και κάτι ακόμη. Ένα SUV, δεδομένου ότι είναι σχεδιασμένο να περνάει από λακκούβες, είναι και λιγότερο πιθανό να πάθει ζημιά από αυτές. Δεν είναι δηλαδή μόνο η άνεση, αλλά και το άγχος, μην «σπάσει» το αυτοκίνητο στις λακκούβες.

Είναι αυτός ικανός λόγος για να προτιμήσει κανείς SUV; Είναι οι δρόμοι μας τόσο χάλια ώστε να αγοράσεις ένα ψηλό αυτοκίνητο με μεγάλη διαδρομή στην ανάρτηση; Ή μήπως είναι υπερβολές;

Hyundai
NISSAN