Απόσπαση προσοχής οδηγού

Απόσπαση προσοχής οδηγού

5.086 Επισκέψεις στο άρθρο (1/7/2016)

Η οδήγηση δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση. Απαιτεί την προσοχή του οδηγού, ώστε οι μετακινήσεις μας να χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό ασφαλείας.

Μία και μόνο στιγμή να τραβήξουμε την προσοχή μας από το δρόμο αρκεί, για να περιορίσει την ταχύτητα αντίδρασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ας δούμε τους παράγοντες που ευθύνονται στο μεγαλύτερο ποσοστό για την απόσπαση του οδηγού.
• Κινητό και οδήγηση είναι η κυρίαρχη αιτία που ο οδηγός αφαιρείται. Δυστυχώς όλο και περισσότεροι οδηγοί οδηγούν και ταυτοχρόνως μιλούν στο κινητό. Αν αναλογιστούμε ότι οι συνθήκες οδήγησης απαιτούν το μέγιστο της προσοχής (πεζοί, οχήματα τροφοδοσίας, ταξί κ.α.), το να χάνει ο οδηγός την προσήλωσή του αποτελεί την τέλεια αφορμή για την πρόκληση ατυχήματος. Επιπλέον η προσπάθεια συγγραφής γραπτού μηνύματος, ειδικά στα smartphones, οδηγεί πολλούς να κοιτάζουν την οθόνη του κινητού και όχι το δρόμο.
• Από τη στιγμή που ο οδηγός εισέρχεται στο αυτοκίνητο, θα πρέπει να ρυθμίζει το κάθισμα στην ιδανική γι αυτόν θέση, διότι η προσπάθεια ρύθμισης εν κινήσει μειώνει την ικανότητα χειρισμών και αποσπά την προσοχή από το δρόμο. 
• Το ίδιο ισχύει και για τη ρύθμιση των καθρεφτών, η οποία πρέπει να γίνεται πριν το αυτοκίνητο αρχίσει να κινείται. Ιδίως σε αυτοκίνητα που δεν έχουν ηλεκτρικούς καθρέφτες, ο οδηγός πρέπει να τεντωθεί για να ρυθμίσει των καθρέφτη του συνοδηγού, πράγμα επικίνδυνο όταν βρίσκεται εν κινήσει. 
• Το ψάξιμο στο ηχοσύστημα είναι μία από τις συχνότερες αιτίες απόσπασης της προσοχής από το δρόμο. Πριν ξεκινήσετε λοιπόν, καλό είναι να κάνετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις, όπως επίσης και να έχετε τα CD ή τα άλλα αποθηκευτικά μέσα κοντά τοποθετημένα και σε προσβάσιμο σημείο. 
• Όταν οδηγούμε δεν τρώμε, διότι έχουμε απασχολημένο το ένα από τα δύο χέρια μας, ώστε να κρατήσουμε την τροφή μας. Το λιγότερο κακό που μπορεί να συμβεί, είναι να λερώσουμε το όχημά μας. 
• Γενικώς, όταν οδηγείτε, αποφύγετε τις έντονες συζητήσεις και τους διαπληκτισμούς με τους υπόλοιπους επιβάτες, διότι χάνετε την ηρεμία σας, αλλά και τον έλεγχο του οχήματός σας.
• Όταν κινείστε σε μία διαδρομή που δε γνωρίζετε και θέλετε να συμβουλευτείτε το χάρτη, θα πρέπει να σταματήσετε, διότι η ανάγνωσή του κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι μία ριψοκίνδυνη κίνηση, που μειώνει την ασφάλεια των επιβατών. 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

BRIDGESTONE TURANZA 6
test center