Δοκιμές σε νέα υπερ-άσφαλτο

2.439 Επισκέψεις στο άρθρο (11/10/2018)

Η σύνθεσή της νέας υπό δοκιμή ασφάλτου περιέχει γραφένιο και οι επιστήμονες που θα παρακολουθούν τις δοκιμές ισχυρίζονται πως θα αντέχει πάνω από 2,5 φορές περισσότερο τις καταπονήσεις και τα φορτία από την τωρινή.

Στην γειτονική μας Ιταλία και συγκεκριμένα στην Ρώμη, ξεκινά να στρώνεται σε αρκετούς δρόμους μια νέα άσφαλτος, με ριζικά ανασχεδιασμένη σύνθεση που αποτελεί σημαντική βελτίωση σε όλους τους τομείς. Η νέα άσφαλτος ονομάζεται Ecopave και σύμφωνα με τα μέσα της γειτονικής χώρας, αλλάζει άρδην το οδικό σκηνικό.

Η σύνθεση της νέας ασφάλτου θα περιλαμβάνει τόσο ανακυκλώσιμα σε μεγάλο βαθμό υλικά, όσο και το εξωτικό γραφένιο, υλικό με εξαιρετικά μικρό βάρος αλλά αδιανόητη αντοχή, που χρησιμοποιείται σε εφαρμογές αεροδιαστημικής και πειραματικής τεχνολογίας υλικών.
 

Η δημιουργός εταιρεία της Ecopave, Iterchimica, ισχυρίζεται ότι οι ασφαλτοτάπητες στρωμένοι με Ecopave, θα διαρκούν 2,5 φορές περισσότερο από την υπάρχουσα άσφαλτο. Για τα δεδομένα της Ιταλίας, δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι ένας δρόμος θα χρειάζεται να στρωθεί ξανά μετά από 25 έτη, σε αντίθεση με τα 10 έτη που θέτουν το όριο στην τρέχουσα άσφαλτο.

Ακόμη, αναφέρεται ότι η νέα άσφαλτος, λόγω της αυξημένης αντοχής της, θα παρουσιάζει πολύ μικρότερη τάση για δημιουργία ανωμαλιών ή λακουβών, κάτι που αναμφισβήτητα βελτιώνει την οδική πραγματικότητα για όλους.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως το εν λόγω υλικό θα δοκιμαστεί αρχικά σε επαρχιακό δρόμο της χώρας για 72 μήνες, με επιβλέποντα της έρευνας τον καθηγητή Nicola Fiore, επικεφαλής του εργαστηρίου οδικών υλικών στο Πανεπιστήμιο La Sapienza στη Ρώμη.

peugeot
skoda