Τα λάστιχα κοστίζουν κάθε φορά που αντικαθίστανται, όμως σίγουρα το αξίζουν. Γιατί τα λάστιχα είναι αυτά που κρατάνε το αυτοκίνητο σε επαφή με το δρόμο.

Ελαστικά και βροχές

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/11/2016

Το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες τα ταλαιπώρησε αρκετά, κάνοντας το φθινόπωρο – χειμώνα την ιδανική περίοδο για μια φρέσκια τετράδα ελαστικών. Εσείς θα δώσετε προσοχή, θα ασχοληθείτε, θα αλλάξετε λάστιχα, και πως θα τα διαλέξετε;

 
Τα λάστιχα είναι ένα ακριβό αναλώσιμο. Μπορεί όταν διαλέξατε το νέο σας αυτοκίνητο να προτιμήσατε αυτές τις φανταχτερές 17άρες ζάντες, όμως δε σκεφτήκατε πως όταν έρθει η ώρα για λάστιχα, το κόστος για λάστιχα θα ήταν μεγαλύτερο. Και τα λάστιχα κοστίζουν κάθε φορά που αντικαθίστανται, όμως σίγουρα το αξίζουν. Γιατί τα ελαστικά είναι αυτά που κρατάνε το αυτοκίνητο σε επαφή με το δρόμο. 
 
Και τι δρόμο. Η Ελλάδα δυστυχώς έχει ένα από τα χειρότερα οδικά δίκτυα στην Ευρώπη, με παλιά ολισθηρή άσφαλτο, λακκούβες, μπαλώματα και σιδερένια φρεάτια. Μπορεί το χιόνι να αφορά τις πιο βόρειες χώρες, όμως οι βροχές είναι κάτι που απασχολεί την πλειοψηφία των οδηγών. Σε συνδυασμό μάλιστα με την κακή κατάσταση των περισσότερων δρόμων οι οποίοι κρατούν περισσότερο νερό που λιμνάζει, ακόμη και με μία μικρή βροχή. 
 
Έτσι τα λάστιχα είναι αυτά που καθορίζουν σχεδόν ολοκληρωτικά την ασφάλεια που παρέχει το αυτοκίνητο. Οι αναρτήσεις και τα φρένα είναι οι άλλοι δύο παράγοντες. Τα λάστιχα όμως συχνά τα αμελούμε, δεν ελέγχουμε ενδελεχώς τις πιέσεις τους κάνοντας έτσι να λιώνουν ανομοιόμορφα, ενώ ακόμη χειρότερα δεν τα αλλάζουμε όταν πρέπει. 
 
Και ένα φθαρμένο ελαστικό σε ένα ολισθηρό οδόστρωμα είναι κίνδυνος – θάνατος. Πέρα όμως από την άριστη κατάσταση στην οποία πρέπει να βρίσκονται τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας πρέπει να τα ελέγχουμε για τυχόν φθορές – ζημιές. Αλλά θα πρέπει να τα έχουμε τσεκάρει και πριν την αγορά τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα ελαστικά έχουν μια σειρά χαρακτηριστικών που πρέπει να ερευνήσουμε. Απόδοση στη στροφή και στο φρενάρισμα, τόσο σε στεγνό, όσο και σε βρεγμένο οδόστρωμα. 
 
Αλήθεια υπάρχουν οδηγοί που το φθινόπωρο κάνουν έναν σχολαστικό έλεγχο στα ελαστικά τους εν όψει χειμώνα; Εσείς τα αλλάζετε όταν χρειάζεται ή καταφεύγετε στη λύση του μεταχειρισμένου;  

 
  • nikos

    δεν είναι υποχρεωτικο να αλλαζουμε ολοι ελαστικα το φθινοπωρο και μονο, γιατι αν τα βαλουμε καλοκαιρι τα καινουργια ελαστικα θα ξεραθουν γρηγοροτερα?δημιουργειται ένα κλιμα στον κοσμο ότι πρεπει το φθινοπωρο πρεπει να αλλαχτουν τα ελαστικα με αποτέλεσμα από το σεπτεμβρη οι λαστιχαδες να περιμενουν πελατες και να τσεκουρωνουν στις τιμες παραπανω.ελαστικα αλλαζουμε στο αμαξι μας όταν αυτά φθαρουν ανεξάρτητα την εποχη.

      20
  • vg

    Τα ελαστικά πρέπει να τα αλλάζεις, όταν πρέπει να αλλαχθούν. Δικαιολογίες περί εποχών κλπ είναι για να "βγάλουμε" ένα άρθρο. Δλδ είναι φθαρμένο, κι επειδή είναι Άνοιξη, θα πρέπει να τα κρατήσω για άλλα πχ 5000 χλμ μέχρι το Φθινόπωρο; Και άντε, κάνω εγώ ότι μου λένε, ότι διαβάζω... ο απέναντι τι μου φταίει;

      5
  • Stathis

    Εγώ πάντως τα άλλαξα στο τέλος Αυγούστου διότι τότε έπρεπε να τα αλλάξω...Όσον αφορά αν είναι ακριβά ή όχι η άποψη μου είναι ότι σε λογικές διαστάσεις οι τιμές είναι χαμηλές δεδομένου ότι αλλάζονται τουλάχιστον κάθε 3 χρόνια.Το σετ που επέλεξα κόστισε 290€.Το προηγούμενο είχε κοστίσει 300€ αλλά το είχα 5 χρόνια.Δηλαδή 60€/έτος,κάτι περισσότερο από 1 ευρώ/εβδομάδα.Ελάχιστο κόστος σε σχέση με την ασφάλεια που παρέχουν τα σωστά και καλής κατάστασης ελαστικά.

      2