Επίσημο: Νέα Skoda Octavia (+video)

68.538 Επισκέψεις στο άρθρο (11/11/2019)

Η νέα Skoda Octavia εκσυγχρονίζεται και έρχεται να συνεχίσει να αποτελεί το σημαντικότερο εμπορικά μοντέλο στην γκάμα της φίρμας. Βρισκόμαστε στην Πράγα για την παγκόσμια παρουσίασή της.


Αυτή είναι η 4η γενιά της Οctavia, του μακράν πιο σημαντικού μοντέλου της εταιρείας στην σύγχρονη εποχή της. Κάθε γενιά της από το 1991 μέχρι και σήμερα κατάφερε να αναρριχηθεί ψηλά στις λίστες των πωλήσεων, καταλαμβάνοντας σε πολλές χώρες την πρώτη θέση, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Συνολικά έχουν κατασκευαστεί 6,5 εκατομμύρια Octavia όλων των τύπων (σεντάν και Combi). Την γνωρίζουμε στην παγκόσμια στατική της παρουσίαση στην Πράγα σήμερα, 60 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του ονόματος Octavia (με αυτό το όνομα αντικατέστησε τα 440 και 445 η Skoda το 1959).

Πιο όμορφη και με πιο τολμηρές γραμμές
Η νέα σχεδιαστική γλώσσα της Skoda εκφράζεται απόλυτα στη νέα της Octavia και της προσδίδει δυναμική και εκλεπτυσμένη εικόνα. H σχεδίαση λανσάρει μια πιο επιθετική κατεύθυνση, όπως ισχύει εξάλλου για όλη τη γκάμα της Skoda που γνωρίζουμε σήμερα. Βασικό αισθητικό στοιχείο αποτελεί η πλήρης διαγραφή των τεσσάρων φωτιστικών σωμάτων στο εμπρός μέρος και η επιστροφή στο μονοκόμματο στιλ, με την εμπρόσθια μάσκα να εμφανίζει ένα πιο ιδιαίτερο σχεδιαστικό προφίλ. Το αεροδυναμικό αμάξωμα εμφανίζει  χαμηλωμένη οροφή με την κατάληξή της στο πίσω μέρος να γίνεται πιο αρμονικά και να προσθέτει πόντους στο όμορφο σχεδιαστικό αποτέλεσμα. Αντίστοιχα στο πίσω μέρος, τα νέα φωτιστικά σώματα και η φάσα που τα ενώνει δημιουργεί την αίσθηση του αυξημένου πλάτους και εντείνει την πολυτελή υπόσταση της. Το μήκος του αμαξώματος έχει αυξηθεί κατά 19 χιλιοστά (στα 4.689 χλστ.) και το πλάτος κατά 15 χλστ. (στα 1.829 συνολικά), ενώ το μεταξόνιο μετράται στα 2.686 χλστ.. Οι νέες γραμμές της οροφής τονίζουν την επιμηκυμένη σιλουέτα του αυτοκινήτου, ενώ οι ζάντες αλουμινίου με διάμετρο έως και 19 ίντσες προσδίδουν ένα ισχυρό παρουσιαστικό. Ολοκληρώνοντας με το εξωτερικό ο νέος σχεδιασμός της Octavia επιτρέπει αεροδυναμική με συντελεστή οπισθέλκουσας (Cd) από 0,24 για το σεντάν αμάξωμα και 0,26 για το wagon.

Eσωτερικό: Ριζική αλλαγή με hi-tech στοιχεία
Ριζικές αλλαγές θα συναντήσουν ο οδηγός και οι επιβάτες της νέας Skoda Octavia καθώς τόσο η διάταξη στο ταμπλό, όσο και οι τεχνολογίες με τις οποίες εφοδιάζεται το μοντέλο λανσάρουν την... τελευταία λέξη της μόδας των Τσέχων. Πλήρως ανασχεδιασμένος πίνακας οργάνων, νέο τιμόνι με δύο ακτίνες και πληθώρα από μπουτόν, που βελτιώνουν την εργονομία, τραβούν μεταξύ άλλων την προσοχή. Εντούτοις, οι προβολείς πέφτουν στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας, εκεί όπου βρίσκεται μια μεγάλη «αιωρούμενη» οθόνη αφής από 8,25 έως και 10 ιντσών για το σύστημα infotainment. Κάτω από αυτή, η κονσόλα αποτελείται από πολλαπλές στρώσεις των οποίων οι γραμμές και τα χρώματα είναι εμπνευσμένα από την σχεδίαση της γρίλιας στο εμπρός μέρος. Σε ό,τι αφορά στον τομέα της συνδεσιμότητας, η ανανεωμένη Octavia προσφέρει έως και 5 θύρες USB-C ενώ μπορεί να γίνει και ασύρματη φόρτιση σε συσκευές που την υποστηρίζουν.

Από εκεί και έπειτα, η Skoda κάνει λόγο πως, για άλλη μια φορά, η νέα γενιά θα προσφέρει περισσότερους χώρους από τον προκάτοχό της. Τα νέα εργονομικά καθίσματα με μεγαλύτερη στήριξη μέσης διατίθενται για πρώτη φορά έχοντας στη φαρέτρα τους λειτουργία μασάζ ενώ στην κορυφή της γκάμας είναι και αεριζόμενα, όπως επίσης ντεμπούτο στη νέα Octavia κάνει και το τριζωνικό σύστημα κλιματισμού Climatronic. Η Octavia είναι το πρώτο μοντέλο της Skoda που διαθέτει head-up display, ενώ το Virtual Cockpit στην τελευταία γενιά του ψηφιακού πίνακα οργάνων διαθέτει οθόνη από 10 ιντσών. Μαζί με αυτά πρεμιέρα κάνουν τα συστήματα υποβοήθησης, όπως τα Collision Avoidance Assist και Exit Warning.

Χώροι: Ξανά άφθονοι
Αυτό που δεν αλλάζει είναι ο οικογενειακός χαρακτήρας του μοντέλου, τόσο με την παρουσία της μεγάλης πέμπτης πόρτας όσο με τις γενναιόδωρες διαστάσεις του, εντός και εκτός. Οι πίσω επιβάτες απολαμβάνουν ακόμη περισσότερο χώρο για τα γόνατα τους που είναι αυξημένος κατά 78 χιλιοστά. Όλα τα εξαρτήματα εσωτερικά έχουν ανασχεδιαστεί και αυξάνουν τα περιθώρια χώρων. Το πορτ-μπαγκάζ διατηρείται στα σημερινά επίπεδα κάτι που σημαίνει 600 λίτρα (+10 λτ.) για την απλή εκδοχή, ενώ η Combi έχει πάρει και 30 λίτρα μπόνους ανεβαίνοντας πλέον στα 640. 

Τεχνικά: Βενζίνη, ήπια υβριδική αλλά «ναι» και στο diesel 
Από πλευράς κινητήρων οι επιλογές ξεκινούν από τα 1.000 κ.εκ. και τους τρεις κυλίνδρους με την ισχύ να κυμαίνεται από τους 110 έως και τους 204 ίππους. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι, η Skoda θα συνεχίσει να παρέχει κινητήρες diesel, αν και είναι άγνωστος ο κυβισμός με τον οποίο θα εκπροσωπείται. Το πιθανότερο είναι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ότι θα πρόκειται για δίλιτρους κινητήρες, ωστόσο δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες προς το παρόν.

Έκτος από τις κλασικές βενζίνες, οι ήπια υβριδικές eTEC εκδόσεις με τους κινητήρες EVO 1.0 TSI και 1.5 TSI, χρησιμοποιούν μπαταρία 48 V ιόντων λιθίου για ανάκτηση ενέργειας στο φρενάρισμα, έξτρα παροχή ισχύος και ελεύθερο τροχασμό με τον κινητήρα πλήρως απενεργοποιημένο, για καλύτερη κατανάλωση. Επιπλέον, οι EVO κινητήρες διαθέτουν σύστημα AdBlue διπλής δόσης ενώ προαιρετικά η Octavia εξοπλίζεται και με Dynamic Chassis Control, με τον οδηγό να μπορεί να παρέμβει και να ρυθμίζει πολλές από τις παραμέτρους του αυτοκινήτου (ανάρτηση, απόσβεση, απόκριση συστήματος διεύθυνσης, χρόνος αντίδρασης DSG κλπ.).

Σε ό,τι αφορά τώρα την «ηλεκτροδότηση» της γκάμας του οικογενειακού μοντέλου των Τσέχων φαίνεται ότι δε θα προχωρήσει. Κι αυτό διότι, όπως και οι άλλες εταιρείες του ομίλου, έτσι και η Skoda, θα έχουν μετά το 2020 ξεχωριστή γκάμα ηλεκτρικών μοντέλων. Η βάση εδώ θα είναι η πλατφόρμα MEB, η οποία είναι ήδη έτοιμη. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει την Octavia να διατίθεται ως plug-in υβριδική, με κωδικό iV και κινητήρα βενζίνης 1,4 λτ., δυνατό ηλεκτρικό μοτέρ και φόρτιση από πρίζα. Η ισχύς ορίζεται στα 204 άλογα, με την μπαταρία χωρητικότητας 13 kWH να υπόσχεται περίπου 55  χλμ. ηλεκτρικής αυτονομίας, ενώ για τη μετάδοση επιστρατεύεται το 6άρι DSG αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Μια ακόμη «πράσινη» λύση είναι η έκδοση διπλού καυσίμου με φυσικό αέριο.

Έπειτα, αξίζει να αναφερθεί πως οι εντολές του οδηγού όταν χειρίζεται το αυτόματο κιβώτιο DSG μεταδίδονται ηλεκτρονικά, για πρώτη φορά σε μοντέλο της μάρκας. Στη θέση του γνώριμου επιλογέα, στην κεντρική κονσόλα, ένα module ελέγχου φροντίζει μέσω διακοπτών για την επιλογή του drive mode.

Καταλήγοντας, η παραγωγή της νέας Skoda Octavia, τόσο για την Grand Coupe όσο και τη Sportswagon έκδοση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει την ερχόμενη άνοιξη. Σε κάθε περίπτωση οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν στα τέλη Μαΐου του νέου έτους.

Mercedes
test center