20 φωτογραφίες »

Επίσημο: Νέο Citroen C4 & ë-C4 (+video)

52.654 Επισκέψεις στο άρθρο (30/6/2020)

Το Citroen C4 επέστρεψε με ριζικές αλλαγές στο ντιζάιν, μεγαλύτερο σε διαστάσεις και χώρους, πληρέστερο από ποτέ σε τεχνολογία και έχοντας για πρώτη φορά στη γκάμα του μία ηλεκτρική έκδοση, που πλαισιώνει τις πέντε επιλογές σε βενζίνη και diesel.

Η αρχή έγινε με την αποκάλυψη των πρώτων φωτογραφιών της νέας, τρίτης γενιάς του C4 από τη Citroen, πριν από περίπου 10 ημέρες και, σήμερα, ήρθε η ώρα της πλήρους αποκάλυψης του μικρομεσαίου χάτσμπακ της γαλλικής φίρμας, που επιστρέφει στη γκάμα μετά από απουσία περίπου ενάμιση έτους, χρόνος που τη θέση του είχε πάρει το C4 Cactus.

Ξεκινώντας από το εξωτερικό μέρος, το νέο C4 άλλαξε πλήρως εμφάνιση υιοθετώντας τα νεότερο σχεδιαστικά πρότυπα της γαλλικής εταιρείας, ενώ παράλληλα μεγάλωσε προς όλες τις κατευθύνσεις, υποσχόμενο μεγαλύτερους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές. Στο πεδίο των διαστάσεων, το νέο C4 έχει μήκος 4.360 χλστ. (+31 χλστ.), πλάτος 1.800 χλστ. (+11 χλστ.) και ύψος 1.525 χλστ. (+27 χλστ.), ενώ το μεταξόνιο έχει μεγαλώσει κατά 62 ολόκληρα χλστ. και πλέον ορίζεται στα 2.670 χλστ., κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερο αέρα για τα γόνατα των πίσω επιβατών. Στους χώρους προσθέστε τα 380 λτ. του πορτ-μπαγκάζ, με δάπεδο δύο θέσεων, που το τοποθετούν στον μέσο όρο της κλάσης, αλλά και 16 αποθηκευτικούς χώρους με συνολικό όγκο 39 λίτρων στην καμπίνα. Παρά το ότι θεωρείται κλασικό χάτσμπακ, το νέο C4 διαθέτει 156 χλστ. απόσταση από το έδαφος, που σε συνδυασμό με τους κοντούς πρόβολους, δίνουν μία crossover υπόσταση στο μοντέλο.

Αισθητικά, οι Γάλλοι χρησιμοποιούν μερικά από το χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα στο νέο C4, όπως τα Airbumps, τις δύο στρώσεις φωτιστικών σωμάτων Citroën LED Vision μπροστά και το χρωμιωμένο σήμα που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του αυτοκινήτου. Από LED αποτελούνται και τα φώτα ομίχλης, τα οποία συνδυάζονται με πολύχρωμα ένθετα και πλαισιώνουν τους αεραγωγούς του νέου προφυλακτήρα. Το σχεδιαστικό προφίλ έχει «ρευστές» γραμμές και έντονες καμπύλες με το αισθητικό παζλ να συμπληρώνεται από τις ζάντες αλουμινίου έως και 18 ιντσών, ενώ η έκπληξη γίνεται στο πίσω μέρος, εκεί που η οροφή παίρνει μια αισθητή κλίση χαρίζοντας coupe στιλ στο γαλλικό χάτσμπακ. Κοιτώντας το πίσω μέρος παρατηρεί κανείς την ενσωματωμένη αεροτομή, που δίνει μία σπορτίφ νότα, καθώς επίσης και τα νέα φώτα που ενώνονται μέσω μίας φάσας που διατρέχει σε πλάτος το C4. Σημειώστε πως, η ελαφρώς κεκλιμένη οροφή με τα 3 πλευρικά παράθυρα αποτελούν παραπομπή στο εμβληματικό Citroën GS, ενώ το γαλλικό μικρομεσαίο προσφέρεται σε 7 χρώματα αμαξώματος και 5 χρωματικά πακέτα.

Μπαίνοντας στην καμπίνα του νέου Citroen C4 παρατηρεί κανείς ένα μίνιμαλ και μοντέρνο μοτίβο με μία διάταξη δύο επιπέδων, στην οποία ξεχωρίζει η κεντρική οθόνη αφής 10 ιντσών του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας κάτω από την οποία εδρεύουν οι κεντρικοί αεραγωγοί, τα μαλακά υλικά στο πάνω μέρος του ταμπλό και τα πάνελ των θυρών, καθώς επίσης και το Head-Up Display μπροστά και πάνω από την οθόνη που αντικαθιστά τον πίνακα οργάνων. Επιπλέον, οι επιβάτες κάθονται στα αναπαυτικά καθίσματα Advanced Comfort, ανάμεσα από τα οποία βρίσκεται η κεντρική κονσόλα με την θήκη για ασύρματη φόρτιση. Συμβαδίζοντας με την εποχή το C4 έχει όλες τις hi-tech δυνατότητες διασυνδεσιμότητας, 6 στον αριθμό, μεταξύ των οποίων θύρες USB Type-A και Type-C, Bluetooth, Apple CarPlay, Android Auto κ.ά.. Επιπρόσθετα, υπάρχει και το ConnectedCAM, ένα ανεξάρτητο σύστημα κάμερας ενσωματωμένο στο κάτω μέρος του εσωτερικού καθρέφτη που λειτουργεί σαν dashcam, δηλαδή μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες ή βίντεο μπροστά από το αυτοκίνητο και να αποθηκεύσει τα δεδομένα στην κάρτα μνήμης 16GB (αποθηκεύει αυτόματα την εικόνα σε περίπτωση ατυχήματος).

Στο πεδίο των κινητήρων τώρα, το μεγάλο νέο για το νέο C4 είναι η ύπαρξη αμιγώς ηλεκτροκίνητης έκδοσης. Μιλάμε για τον γνώριμο, από το ομόσταβλα ηλεκτρικά μοντέλα του γαλλικού Ομίλου, ηλεκτροκινητήρα με μέγιστη απόδοση 136 ίππων και 260 Nm ροπής, που επιτρέπουν στο ë-C4 να κάνει το 0-100 χλμ./ώρα σε 9,7 δλ. στο οδηγικό mode Sport (υπάρχουν 3 προφίλ: Eco, Normal και Sport). Σε ό,τι έχει να κάνει με την αυτονομία, το γαλλικό στρατόπεδο υπόσχεται 350 χλμ. Το κινητήριο σύνολο συνεργάζεται με ένα πακέτο μπαταριών συνολικής χωρητικότητας 50 kWh με εγγύηση 8 ετών ή 160.000 χλμ., που σε ταχυφορτιστή μπορεί να φορτίσει στο 80% μέσα σε 30 λεπτά (πλήρης φόρτιση με wallbox σε 7,5 ώρες). Παράλληλα, υπάρχουν και οι πιο συμβατικές λύσεις θερμικών κινητήρων βενζίνης και diesel. Τρεις επιλογές στη βενζίνη με τον 1,2 PureTech σε τρεις εκδόσεις ισχύος με 100, 130 και 155 ίππους, αντίστοιχα, και δύο στο diesel με τον 1,5 BlueHDi με 110 και 130 ίππους. Για τη μετάδοση με 6άρι μηχανικό κιβώτιο προσφέρονται ο 100άρης και ο 130άρης στην βενζίνη και ο diesel των 110 ίππων, ενώ οι υπόλοιποι συνεργάζονται με το EAT8 αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων (προαιρετικά με ΕΑΤ7 και ο 1,2 PureTech 130 PS).

Καταλήγοντας, αξίζει να αναφερθεί πως τα νέα C4 και ë-C4 είναι εξοπλισμένα από τη βασική τους κιόλας έκδοση, με την ανάρτηση που χρησιμοποιεί τα Progressive Hydraulic Cushions, ενώ μακρά είναι η λίστα με τις τεχνολογίες που αφορούν στην άνεση και την ασφάλεια: αυτόματο φρενάρισμα, ειδοποίηση κινδύνου σύγκρουσης, σύστημα παρακολούθησης τυφλών σημείων, adaptive cruise control, Highway Driver Assist (ένα ημι-αυτόνομο σύστημα οδήγησης επιπέδου 2) κ.ά..


Στην LIVE επικοινωνία (μπορείτε να την δείτε ακριβώς από κάτω) που είχαμε με τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων της Citroen κ. Γιάννη Καραβά για να γνωρίσουμε καλύτερα την νέα τρίτη γενιά του γαλλικού μικρομεσαίου, μας αποκάλυψε μεταξύ άλλων πως το νέο C4 θα λανσαριστεί εμπορικά στην Ελλάδα στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021. 


Το επίσημο video παρουσίασης του νέου Citroen C4

ELASTIKA 2024
moto