Έρχονται βαριά πρόστιμα για τις εταιρείες το 2021;

2.953 Επισκέψεις στο άρθρο (20/1/2020)

Oι φίρμες κατασκευής αυτοκινήτων έχουν πολύ σημαντικούς λόγους να επενδύουν στην ηλεκτροκίνηση, αφού θέλουν να αποφύγουν τα υπέρογκα πρόστιμα που έρχονται το 2021. Διαβάστε τι συμβαίνει.


Έτος στο οποίο θα σημειωθούν μεγάλες αλλαγές στην αυτοκινητοβιομηχανία θα είναι το 2020, σύμφωνα με τους αναλυτές της JATO Dynamics. O λόγος δεν είναι άλλος από την  πολυαναφερθείσα θέσπιση του ορίου των 95 γρ./χλμ. ως μέσο όρο εκπομπών ρύπων για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν και το συγκεκριμένο όριο δεν ισχύει για όλους τους κατασκευαστές αλλά αλλάζει ανάλογα με τον μέσο όρο βάρους των οχημάτων της γκάμας, αφενός οι πολύ υψηλές τωρινές εκπομπές ρύπων των περισσότερων εταιρειών και αφετέρου τα νέα τεστ WLTP, που είναι πιο αυστηρά από τα προηγούμενα του NEDC, δείχνουν πως όλες σχεδόν οι εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα για κάθε αυτοκίνητο που θα πουλούν από το 2021 και έπειτα.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη της JATO Dynamics, με βάση τον μέσο όρο C02 που παρήγαγαν τα μοντέλα των μεγαλύτερων εταιρειών για το 2018, οι κατασκευαστές θα πρέπει να πληρώσουν ένα ποσό της τάξης των 34 δις ευρώ το 2021 σε περίπτωση που οι εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων τους δεν μειωθούν σημαντικά.


Χαρακτηριστικό είναι πως εάν τα νέα μέτρα εφαρμόζονταν από το 2018, το VW Group, με βάση τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων που πούλησε το έτος εκείνο, θα έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο ίσο με το 75% των συνολικών κερδών του. Το αντίστοιχο νούμερο είναι για το PSA Groupe είναι 191% (δηλαδή σχεδόν δύο φορές τα κέρδη του) ενώ για την Renault είναι 103% (όσα σχεδόν όλα τα κέρδη της). Αντίθετα, σε καλό δρόμο είναι η Τοyota αφού κάτω από το ίδιο πλαίσιο, θα πλήρωνε μόνο το 3% των κερδών της σε πρόστιμα.



Αυτό το καινούριο περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι εταιρείες προωθούν πολύ την ηλεκτροκίνηση, σταματούν την κατασκευή μοντέλων με μεγάλους και ρυπογόνους κινητήρες ή μοντέλων που έχουν χαμηλές πωλήσεις όπως τα μεγάλα σεντάν.
 

Hyundai
vw