4 φωτογραφίες »

Εuro NCAP: Τέσσερα νέα μοντέλα σε δοκιμές (+vids)

3.574 Επισκέψεις στο άρθρο (14/4/2021)

Τα αμιγώς ηλεκτρικά Skoda Enyaq iV και Volkswagen ID.4 και τα Dacia Sandero Stepway και Logan μπήκαν στο μικροσκόπιο του Euro NCAP. Δείτε τα αποτελέσματα.


Tα αποτελέσματα των δεύτερων δοκιμών που πραγματοποίησε το 2021 ανακοίνωσε το Euro NCAP. Στις δοκιμές αυτές εξετάστηκαν τα Skoda Enyaq, Volkswagen ID.4, Dacia Sandero Stepway και Dacia Logan, με τα δύο πρώτα μοντέλα να πετυχαίνουν 5 αστέρια, σε αντίθεση με τα δύο αυτοκίνητα της ρουμανικής φίρμας που απέσπασαν δύο.

Το Skoda Enyaq iV έλαβε 5 αστέρια αποσπώντας από το Euro NCAP πολύ υψηλή βαθμολογία στην προστασία των ενήλικων αλλά και των μικρών σε ηλικία επιβατών. Η τρίτη καλύτερη βαθμολογία που έλαβε το Enyaq αφορούσε τα συστήματα ασφαλείας ενώ, τέλος, ικανοποιητική κρίθηκε η προστασία που προσφέρει στους άλλους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου. Συγκεκριμένα, το Skoda Enyaq iV έλαβε:

Προστασία ενηλίκων: 94% 
Προστασία παιδιών: 89% 
Προστασία πεζών: 71%
Safety Assist: 82 %
 
To αμιγώς ηλεκτρικό Volkswagen ID.4 βαθμολογήθηκε επίσης με 5 αστέρια και ξεχώρισε για την εξαιρετική του βαθμολογία στην προστασία ενηλίκων. Παράλληλα, εξαιρετική ήταν η βαθμολογία που έλαβε στην προστασία των παιδιών και στα συστήματα ασφαλείας ενώ απέσπασε πολύ καλή βαθμολογία και στην προστασία των «ευάλωτων» χρηστών του οδικού δικτύου. Συγκεκριμένα, το Volkswagen ID.4 έλαβε:

Προστασία ενηλίκων: 93% 
Προστασία παιδιών: 89% 
Προστασία πεζών: 76%
Safety Assist: 85%

To crossover Dacia Sandero Stepway απέσπασε δύο αστέρια στις δοκιμές του Euro NCAP καθώς, ενώ έλαβε πολύ καλή βαθμολογία στην προστασία ενήλικων και παιδιών, η προστασία που προσφέρει στους πεζούς είναι και τα συστήματα ασφαλείας με τα οποία εξοπλίζεται δεν ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις που θέτει ο οργανισμός. Τόσο το Sandero Stepway όσο και το Logan δοκιμάστηκαν με το στάνταρ πακέτο ασφαλείας, κάτι που συνεπάγεται πως με παραπάνω εξοπλισμό, η βαθμολογία τους θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Συγκεκριμένα το Dacia Sandero Stepway έλαβε:

Προστασία ενηλίκων: 70% 
Προστασία παιδιών: 72% 
Προστασία πεζών: 41%
Safety Assist: 42%

Ίδια βαθμολογία με το Sandero Stepway έλαβε το Dacia Logan καθώς και αυτό εξοπλίζεται μόνο με τα απαραίτητα συστήματα ασφαλείας και δεν προσφέρει μεγάλη προστασία προς πεζούς και ποδηλάτες. Το Euro NCAP αναφέρει πως η βαθμολογία των δύο μοντέλων θα μπορούσε να είναι 4 αστέρια, εάν τα αυτοκίνητα αποσπούσαν καλύτερη βαθμολογία στις δύο αυτές κατηγορίες. Συγκεκριμένα το Dacia Logan έλαβε:

Προστασία ενηλίκων: 70% 
Προστασία παιδιών: 72% 
Προστασία πεζών: 41%
Safety Assist: 42%
 

Toyota
test center