• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Στα οχήματα 5-10 ετών το τεχνολογικό τους απαύγασμα είναι τα φωτεινά βελάκια στον πίνακα για το πότε να αλλάξεις ταχύτητα και το Bluetooth για το κινητό.

Γιατί τα 10ετίας δείχνουν παλιά;

Διαβάστηκε από 13958 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 8/7/2019
 

Γιατί τα αυτοκίνητα των τελευταίων 5 ή 10 ετών παλιώνουν πιο γρήγορα από ποτέ;

Ένα αυτοκίνητο ήταν πέντε ετών το 2005 όταν είχε αγοραστεί το 2000, και είναι πέντε ετών σήμερα αν έχει αγοραστεί το 2013. Γιατί όμως σήμερα, ένα αυτοκίνητο πέντε ετών δείχνει πιο παλιό από ότι ποτέ;

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της σύγχρονης αυτοκίνησης δεν είχαμε δει τόσες πολλές αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Στα τελευταία μόλις δέκα χρόνια είδαμε τα αυτοκίνητα πρώτα να αποκτούν κινητήρες τούρμπο, από κει που ήταν ατμοσφαιρικά. Μετά είδαμε το ντίζελ να καλπάζει μέχρι που ξαφνικά σταμάτησε. Οι υβριδικοί κινητήρες είναι πλέον τα βασικά μηχανικά σύνολα, με διάφορα στάδια υβριδικής τεχνολογίας. Τα αυτόματα κιβώτια είναι πιο κοινά από ποτέ, τα αυτοκίνητα σβήνουν και ανάβουν μόνα τους, κρατάνε αποστάσεις και σταματάνε μόνα τους, κάποια παρκάρουν μόνα τους, και κάποια, λίγα, οδηγούνται μόνα τους.

Μέσα στην καμπίνα τα αυτοκίνητα έχουν χάσει σχεδόν κάθε σχεδιαστικό στοιχείο που είχαν μόλις πέντε χρόνια πριν, με οθόνες αφής να έχουν αντικαταστήσει όχι μόνο τα ηχοσυστήματα και τους πλοηγούς, αλλά και τα βασικά χειριστήρια, όπως αυτά του κλιματισμού και των υποσυστημάτων. Επιπλέον τα αυτοκίνητα σήμερα έχουν ίντερνετ, έχουν ραντάρ, κάμερες εμποδίων μπρος-πίσω, κάμερες εγγραφής εμπρός και πίσω, αισθητήρες λωρίδας, αισθητήρες τυφλού σημείου, οθόνες πολλαπλής λειτουργίας αντί για πίνακα οργάνων και συστήματα λειτουργίας σε συνδυασμό με κινητά τηλέφωνα και τα κοινωνικά δίκτυα.

Και δεν μιλάμε για τα μοντέλα στην κορυφή της γκάμας, αλλά για τα περισσότερα καινούργια αυτοκίνητα σήμερα στο μέσο του επιπέδου εξοπλισμού. Μικρά και μικρομεσαία μοντέλα που έχουν περισσότερη τεχνολογία απΆότι είχαν οι ναυαρχίδες πριν 10 χρόνια.

Όταν λοιπόν δίπλα σε όλα αυτά έχεις να συγκρίνεις ένα αυτοκίνητο που το τεχνολογικό του απαύγασμα είναι τα φωτεινά βελάκια στον πίνακα για το πότε να αλλάξεις ταχύτητα, και το πιο hi-tech στοιχείο της καμπίνας ήταν το Bluetooth για να κάνεις τηλεφωνήματα από το κινητό σου χωρίς να το κρατάς, όταν η κατανάλωση και οι ρύποι στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν πέσει μέχρι και 30%, ενώ αυτοκίνητα οκτώ ή δέκα ετών απειλούνται με απαγορεύσεις εισόδου σε πόλεις λόγω «παλαιότητας» του κινητήρα, είναι εμφανές πως τα αυτοκίνητα σήμερα παλιώνουν πιο γρήγορα από ποτέ.

Εσείς έχετε συγκρίνει το δικό σας αυτοκίνητο με ένα καινούργιο να δείτε πως «στέκεται»; Βλέπετε να έχουν παλιώσει τα αυτοκίνητα πιο γρήγορα από πριν; Πόση από αυτή τη νέα τεχνολογία έχει το δικό σας αυτοκίνητο και τελικά πόσο λείπει; Τι λέτε;

 
Σχολιάστε την είδηση 2 σχόλια

Citroen C3 Aircross vs Peugeot 2008 vs Renault Captur

Δοκιμή: Νέο Mazda 2

Αποκλειστικό: Νέο Audi eQ3

Πέθανε η «κούρσα» ή πέθανε μόνο η φθηνή «κούρσα»;

Η κίνηση στους δρόμους

Είναι το πρώτο ΤΤ έτοιμο να γίνει κλασσικό;

Αυτόματο vs Μηχανικό κιβώτιο

Diesel ή βενζίνη;

Η «καρδιά» του αυτοκινήτου σου

Δοκιμή: Dacia Duster με 150 PS

Αποκλειστικό: Νέο Volvo V40

To εσωτερικό της Porsche Taycan

Κινέζικο το νέο γρηγορότερο προσθιοκίνητο στο Ring

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ποια αυτοκίνητα είναι για κλωτσιές;

Αγορά / Auto Bild: Δείτε εδώ ποια μοντέλα αποτελούν έξυπνες αγορές!!

Yellow Pages: Ελαστικά - Τιμές - Προσφορές!

Yellow Pages: Λιπαντικά - Προδιαγραφές!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: To καλύτερο επαγγελματικό αυτοκίνητο !

HONDA: Civic σεντάν με 182 PS από 22.325€

SEAT: Tarraco το νέο μεγάλο SUV της Seat

FORD: Πλήρης έλεγχος για το μεταχειρισμένο που θέλεις

NISSAN: Έως 1.500 ευρώ έκπτωση στο Qashqai

CITROEN: Reverse Sales και στα SUV

RENAULT: Ανακάλυψε δροσιστικές, καλοκαιρινές προσφορές!

PEUGEOT: Mοναδικές τιμές Peugeot για όλα τα μοντέλα μέχρι τις 31 Αυγούστου

περισσότερα »