Στα οχήματα 5-10 ετών το τεχνολογικό τους απαύγασμα είναι τα φωτεινά βελάκια στον πίνακα για το πότε να αλλάξεις ταχύτητα και το Bluetooth για το κινητό.

Γιατί τα 10ετίας δείχνουν παλιά;

22.239 Επισκέψεις στο άρθρο (23/7/2020)

Γιατί τα αυτοκίνητα των τελευταίων 5 ή 10 ετών παλιώνουν πιο γρήγορα από ποτέ;


Ένα αυτοκίνητο ήταν επτά ετών το 2007 όταν είχε αγοραστεί το 2000, και είναι επτά ετών σήμερα αν έχει αγοραστεί το 2013. Γιατί όμως σήμερα, ένα αυτοκίνητο επτά ετών δείχνει πιο παλιό από ότι ποτέ;

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της σύγχρονης αυτοκίνησης δεν είχαμε δει τόσες πολλές αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Στα τελευταία μόλις δέκα χρόνια είδαμε τα αυτοκίνητα πρώτα να αποκτούν κινητήρες τούρμπο, από κει που ήταν ατμοσφαιρικά. Μετά είδαμε το ντίζελ να καλπάζει μέχρι που ξαφνικά σταμάτησε. Οι υβριδικοί κινητήρες είναι πλέον τα βασικά μηχανικά σύνολα, με διάφορα στάδια υβριδικής τεχνολογίας. Τα αυτόματα κιβώτια είναι πιο κοινά από ποτέ, τα αυτοκίνητα σβήνουν και ανάβουν μόνα τους, κρατάνε αποστάσεις και σταματάνε μόνα τους, κάποια παρκάρουν μόνα τους, και κάποια, λίγα, οδηγούνται μόνα τους.

Μέσα στην καμπίνα τα αυτοκίνητα έχουν χάσει σχεδόν κάθε σχεδιαστικό στοιχείο που είχαν μόλις πέντε χρόνια πριν, με οθόνες αφής να έχουν αντικαταστήσει όχι μόνο τα ηχοσυστήματα και τους πλοηγούς, αλλά και τα βασικά χειριστήρια, όπως αυτά του κλιματισμού και των υποσυστημάτων. Επιπλέον τα αυτοκίνητα σήμερα έχουν ίντερνετ, έχουν ραντάρ, κάμερες εμποδίων μπρος-πίσω, κάμερες εγγραφής εμπρός και πίσω, αισθητήρες λωρίδας, αισθητήρες τυφλού σημείου, οθόνες πολλαπλής λειτουργίας αντί για πίνακα οργάνων και συστήματα λειτουργίας σε συνδυασμό με κινητά τηλέφωνα και τα κοινωνικά δίκτυα.

Και δεν μιλάμε για τα μοντέλα στην κορυφή της γκάμας, αλλά για τα περισσότερα καινούργια αυτοκίνητα σήμερα στο μέσο του επιπέδου εξοπλισμού. Μικρά και μικρομεσαία μοντέλα που έχουν περισσότερη τεχνολογία απ` ότι είχαν οι ναυαρχίδες πριν 10 χρόνια.

Όταν λοιπόν δίπλα σε όλα αυτά έχεις να συγκρίνεις ένα αυτοκίνητο που το τεχνολογικό του απαύγασμα είναι τα φωτεινά βελάκια στον πίνακα για το πότε να αλλάξεις ταχύτητα, και το πιο hi-tech στοιχείο της καμπίνας ήταν το Bluetooth για να κάνεις τηλεφωνήματα από το κινητό σου χωρίς να το κρατάς, όταν η κατανάλωση και οι ρύποι στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν πέσει μέχρι και 30%, ενώ αυτοκίνητα οκτώ ή δέκα ετών απειλούνται με απαγορεύσεις εισόδου σε πόλεις λόγω «παλαιότητας» του κινητήρα, είναι εμφανές πως τα αυτοκίνητα σήμερα παλιώνουν πιο γρήγορα από ποτέ.

Εσείς έχετε συγκρίνει το δικό σας αυτοκίνητο με ένα καινούργιο να δείτε πως «στέκεται»; Βλέπετε να έχουν παλιώσει τα αυτοκίνητα πιο γρήγορα από πριν; Πόση από αυτή τη νέα τεχνολογία έχει το δικό σας αυτοκίνητο και τελικά πόσο λείπει; Τι λέτε;

Toyota
test center