• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Στα οχήματα 5-10 ετών το τεχνολογικό τους απαύγασμα είναι τα φωτεινά βελάκια στον πίνακα για το πότε να αλλάξεις ταχύτητα και το Bluetooth για το κινητό.

Γιατί τα 10ετίας δείχνουν παλιά;

Διαβάστηκε από 11796 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/4/2019
 

Γιατί τα αυτοκίνητα των τελευταίων 5 ή 10 ετών παλιώνουν πιο γρήγορα από ποτέ;

Ένα αυτοκίνητο ήταν πέντε ετών το 2005 όταν είχε αγοραστεί το 2000, και είναι πέντε ετών σήμερα αν έχει αγοραστεί το 2013. Γιατί όμως σήμερα, ένα αυτοκίνητο πέντε ετών δείχνει πιο παλιό από ότι ποτέ;

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της σύγχρονης αυτοκίνησης δεν είχαμε δει τόσες πολλές αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Στα τελευταία μόλις δέκα χρόνια είδαμε τα αυτοκίνητα πρώτα να αποκτούν κινητήρες τούρμπο, από κει που ήταν ατμοσφαιρικά. Μετά είδαμε το ντίζελ να καλπάζει μέχρι που ξαφνικά σταμάτησε. Οι υβριδικοί κινητήρες είναι πλέον τα βασικά μηχανικά σύνολα, με διάφορα στάδια υβριδικής τεχνολογίας. Τα αυτόματα κιβώτια είναι πιο κοινά από ποτέ, τα αυτοκίνητα σβήνουν και ανάβουν μόνα τους, κρατάνε αποστάσεις και σταματάνε μόνα τους, κάποια παρκάρουν μόνα τους, και κάποια, λίγα, οδηγούνται μόνα τους.

Μέσα στην καμπίνα τα αυτοκίνητα έχουν χάσει σχεδόν κάθε σχεδιαστικό στοιχείο που είχαν μόλις πέντε χρόνια πριν, με οθόνες αφής να έχουν αντικαταστήσει όχι μόνο τα ηχοσυστήματα και τους πλοηγούς, αλλά και τα βασικά χειριστήρια, όπως αυτά του κλιματισμού και των υποσυστημάτων. Επιπλέον τα αυτοκίνητα σήμερα έχουν ίντερνετ, έχουν ραντάρ, κάμερες εμποδίων μπρος-πίσω, κάμερες εγγραφής εμπρός και πίσω, αισθητήρες λωρίδας, αισθητήρες τυφλού σημείου, οθόνες πολλαπλής λειτουργίας αντί για πίνακα οργάνων και συστήματα λειτουργίας σε συνδυασμό με κινητά τηλέφωνα και τα κοινωνικά δίκτυα.

Και δεν μιλάμε για τα μοντέλα στην κορυφή της γκάμας, αλλά για τα περισσότερα καινούργια αυτοκίνητα σήμερα στο μέσο του επιπέδου εξοπλισμού. Μικρά και μικρομεσαία μοντέλα που έχουν περισσότερη τεχνολογία απΆότι είχαν οι ναυαρχίδες πριν 10 χρόνια.

Όταν λοιπόν δίπλα σε όλα αυτά έχεις να συγκρίνεις ένα αυτοκίνητο που το τεχνολογικό του απαύγασμα είναι τα φωτεινά βελάκια στον πίνακα για το πότε να αλλάξεις ταχύτητα, και το πιο hi-tech στοιχείο της καμπίνας ήταν το Bluetooth για να κάνεις τηλεφωνήματα από το κινητό σου χωρίς να το κρατάς, όταν η κατανάλωση και οι ρύποι στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν πέσει μέχρι και 30%, ενώ αυτοκίνητα οκτώ ή δέκα ετών απειλούνται με απαγορεύσεις εισόδου σε πόλεις λόγω «παλαιότητας» του κινητήρα, είναι εμφανές πως τα αυτοκίνητα σήμερα παλιώνουν πιο γρήγορα από ποτέ.

Εσείς έχετε συγκρίνει το δικό σας αυτοκίνητο με ένα καινούργιο να δείτε πως «στέκεται»; Βλέπετε να έχουν παλιώσει τα αυτοκίνητα πιο γρήγορα από πριν; Πόση από αυτή τη νέα τεχνολογία έχει το δικό σας αυτοκίνητο και τελικά πόσο λείπει; Τι λέτε;

 
Σχολιάστε την είδηση 7 σχόλια

Νέο concept της Mercedes

Νέος κινητήρας για το Renault Megane

H νέα BMW Σειρά 1;

Ανανεώθηκε το SsangYong Tivoli

Η κίνηση στους δρόμους

Η SEAT μείωσε τα απόβλητά της κατά 34%

Πρώην ΟΔΔΥ: Νέα δημοπρασία στις 28 Μαΐου

Νέα έκδοση για τα Scenic και Grand Scenic

Νέα ειδική έκδοση του Mazda CX-3

Audi Q7 κόπηκε κυριολεκτικά στα δύο!

VW: «Θαυμάσιο το επόμενο Golf GTI»

«Έφυγε» ο «θρύλος» Νίκι Λάουντα

SEAT: Service Πλήρες από κάθε άποψη πακέτο

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ποια αυτοκίνητα είναι για κλωτσιές;

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: No1 δίκτυο μεταχειρισμένων αυτ/των.

Αγορά / Auto Bild: Δείτε εδώ ποια μοντέλα αποτελούν έξυπνες αγορές!!

Yellow Pages: Ελαστικά - Τιμές - Προσφορές!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: To καλύτερο επαγγελματικό αυτοκίνητο !

CITROEN: Ανοιξιάτικες εκπτώσεις έως 31 Μαΐου

NISSAN: Micra με νέο 1.000άρι turbo από 12.690€

MITSUBISHI: 0-100 Όλα τα επιβατικά μοντέλα με 0% επιτόκιο & 100€/μήνα

SEAT: Eπίλεξε το δικό σου Αrona από 15.245€

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: 500€ έκπτωση έως 30 Ιουνίου.

περισσότερα »