• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Στα οχήματα 5-10 ετών το τεχνολογικό τους απαύγασμα είναι τα φωτεινά βελάκια στον πίνακα για το πότε να αλλάξεις ταχύτητα και το Bluetooth για το κινητό.

Γιατί τα 10ετίας δείχνουν παλιά;

Διαβάστηκε από 9122 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/2/2019
 

Γιατί τα αυτοκίνητα των τελευταίων 5 ή 10 ετών παλιώνουν πιο γρήγορα από ποτέ;

Ένα αυτοκίνητο ήταν πέντε ετών το 2005 όταν είχε αγοραστεί το 2000, και είναι πέντε ετών σήμερα αν έχει αγοραστεί το 2013. Γιατί όμως σήμερα, ένα αυτοκίνητο πέντε ετών δείχνει πιο παλιό από ότι ποτέ;

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της σύγχρονης αυτοκίνησης δεν είχαμε δει τόσες πολλές αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Στα τελευταία μόλις δέκα χρόνια είδαμε τα αυτοκίνητα πρώτα να αποκτούν κινητήρες τούρμπο, από κει που ήταν ατμοσφαιρικά. Μετά είδαμε το ντίζελ να καλπάζει μέχρι που ξαφνικά σταμάτησε. Οι υβριδικοί κινητήρες είναι πλέον τα βασικά μηχανικά σύνολα, με διάφορα στάδια υβριδικής τεχνολογίας. Τα αυτόματα κιβώτια είναι πιο κοινά από ποτέ, τα αυτοκίνητα σβήνουν και ανάβουν μόνα τους, κρατάνε αποστάσεις και σταματάνε μόνα τους, κάποια παρκάρουν μόνα τους, και κάποια, λίγα, οδηγούνται μόνα τους.

Μέσα στην καμπίνα τα αυτοκίνητα έχουν χάσει σχεδόν κάθε σχεδιαστικό στοιχείο που είχαν μόλις πέντε χρόνια πριν, με οθόνες αφής να έχουν αντικαταστήσει όχι μόνο τα ηχοσυστήματα και τους πλοηγούς, αλλά και τα βασικά χειριστήρια, όπως αυτά του κλιματισμού και των υποσυστημάτων. Επιπλέον τα αυτοκίνητα σήμερα έχουν ίντερνετ, έχουν ραντάρ, κάμερες εμποδίων μπρος-πίσω, κάμερες εγγραφής εμπρός και πίσω, αισθητήρες λωρίδας, αισθητήρες τυφλού σημείου, οθόνες πολλαπλής λειτουργίας αντί για πίνακα οργάνων και συστήματα λειτουργίας σε συνδυασμό με κινητά τηλέφωνα και τα κοινωνικά δίκτυα.

Και δεν μιλάμε για τα μοντέλα στην κορυφή της γκάμας, αλλά για τα περισσότερα καινούργια αυτοκίνητα σήμερα στο μέσο του επιπέδου εξοπλισμού. Μικρά και μικρομεσαία μοντέλα που έχουν περισσότερη τεχνολογία απΆότι είχαν οι ναυαρχίδες πριν 10 χρόνια.

Όταν λοιπόν δίπλα σε όλα αυτά έχεις να συγκρίνεις ένα αυτοκίνητο που το τεχνολογικό του απαύγασμα είναι τα φωτεινά βελάκια στον πίνακα για το πότε να αλλάξεις ταχύτητα, και το πιο hi-tech στοιχείο της καμπίνας ήταν το Bluetooth για να κάνεις τηλεφωνήματα από το κινητό σου χωρίς να το κρατάς, όταν η κατανάλωση και οι ρύποι στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν πέσει μέχρι και 30%, ενώ αυτοκίνητα οκτώ ή δέκα ετών απειλούνται με απαγορεύσεις εισόδου σε πόλεις λόγω «παλαιότητας» του κινητήρα, είναι εμφανές πως τα αυτοκίνητα σήμερα παλιώνουν πιο γρήγορα από ποτέ.

Εσείς έχετε συγκρίνει το δικό σας αυτοκίνητο με ένα καινούργιο να δείτε πως «στέκεται»; Βλέπετε να έχουν παλιώσει τα αυτοκίνητα πιο γρήγορα από πριν; Πόση από αυτή τη νέα τεχνολογία έχει το δικό σας αυτοκίνητο και τελικά πόσο λείπει; Τι λέτε;

 
Σχολιάστε την είδηση 10 σχόλια

«Καυτό» Hyundai i20 N

To νέο Ford Focus απέναντι στον ανταγωνισμό

Πρώτη Δοκιμή: Peugeot 3008 με 130 PS

Αγοράζεις αυτό που θες, ή αυτό που πουλάει;

Η κίνηση στους δρόμους

Δοκιμή: Ανανεωμένο Kia Sportage

Σπορ και θέαμα με snowboard & Rally car

Νέο Toyota RAV4 εναντίον ανταγωνισμού

Για ποιο Honda αξίζει να είσαι «χοντάκιας» σήμερα;

Mega Τεστ φώτων σε 11 μικρά SUV

Renault Clio: Old Vs New

Honda HR-V VS Volkswagen T-Roc

Δοκιμή: Νέα Mercedes C 200 Coupe

Μούφα «ψαγμενιές»: Ποιος τις θέλει;

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ποια αυτοκίνητα είναι για κλωτσιές;

Αγορά / Auto Bild: Δείτε εδώ ποια μοντέλα αποτελούν έξυπνες αγορές!!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: To καλύτερο επαγγελματικό αυτοκίνητο !

Yellow Pages: Ελαστικά - Τιμές - Προσφορές!

CITROEN: Νέο C5 Aircross με 130 PS από 22.550 ευρώ

MITSUBISHI: Ατοκο χρηματοδοτικό: 0% επιτόκιο,100€/μήνα

RENAULT: CAPTUR & CLIO στην πιο δελεαστική τιμή, με όφελος έως 2.000€!

PEUGEOT: Ανανεωμένο 208 από 13.200€

SKODA: Skoda Fabia από 11.280€

Ψηφίστε και κερδίστε 4 μοτοσυκλέτες

περισσότερα »