Δεν το λέμε εμείς αλλά τα νούμερα των μετρήσεων! Είναι σε τελευταίες θέσεις, σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις επιδόσεων, φρένων, κατανάλωσης, χώρων, άνεσης, πολυτέλειας.
Η χθεσινοβραδινή παρέα μου δεν συμφωνούσε καθόλου. Εξάλλου δύο από αυτούς ήταν πολύ περήφανοι που οδηγούσαν XC40. (Από αυτούς ξεκίνησε και η συζήτηση, όταν ρώτησαν την γνώμη μου για το XC40).
*Μην ξεχνάμε, εξάλλου ότι είναι ένα από τα πιο «πούλ-μούρ» SUV, αυτή τη στιγμή.
«Δεν σας βάζουν διαφήμιση. Για αυτό μιλάς έτσι», μου την «πέσανε». Αλήθεια είναι αυτό. Δεν βάζουν διαφήμιση σε κανένα Μέσο αυτοκινήτου. Ο λόγος είναι απλός. Δεν έχουν και πολλές ελπίδες να πουλήσουν αυτοκίνητα σε κοινό καλά «διαβασμένο».
Τον ειδικό τύπο αυτοκινήτου προτιμάνε μάρκες, που ξοδεύουν μεγάλα ποσά, για να εξελίξουν τα μοντέλα τους και χρειάζονται βέβαια τους ειδικούς, για να αναδείξουν όλη τη βελτίωση που κάνανε. Ενα δισεκατομμύριο ευρώ πλήρωσε η Mercedes για να βελτιώσει την E-Class και χρειαζόταν φυσικά τη γνώμη των ειδικών, για να αναδείξουν όλη αυτή τη βελτίωση.
Αντίθετα στην παρουσίαση του XC40, στη θέση δημοσιογραφων αυτοκινήτου, είχαν προσκληθεί influencers.
Εβαλα λοιπόν στοίχημα με τους φίλους μου. Εγω θα τους έστελνα σήμερα όλα τα στοιχεία και θα αποφάσιζαν αυτοί, αν κέρδισα το στοίχημα.
Γιατί λοιπόν το XC40 είναι το χειρότερο SUV;
Καταρχάς είναι το ακριβότερο. Aκριβότερο ακόμα και από τη Mercedes! Ας δούμε λοιπόν αν αξίζει τα λεφτά του...
Πώς τα πάει από ασφάλεια και επιδόσεις;
Τελευταίο, 15ο, 24ο, 22ο, 19ο Δειτε αναλυτικά τις επιδόσεις όλων των SUV, σε κάθε μέτρηση, με ενα κλίκ, στο τέλος του άρθρου. Όλα αυτά οφείλονται στο πολύ μεγάλο βάρος του, που δεν έχει φροντίσει η εταιρεία να αντιμετωπίσει, βάζοντας καλύτερες αναρτήσεις, καλύτερο τιμόνι (έχει «ασαφές» τιμόνι), καλύτερα φρένα και βέβαια καλύτερο κινητήρα.
Πώς τα πάει από χώρους;
15ο, 13ο, 3ο, 16ο.
Πώς τα πάει από κατανάλωση;
24ο στην πόλη, 22ο σε ταξίδι
Και από πολυτέλεια;
12o
Τι λέτε λοιπόν θα κερδίσω το στοίχημα; Τι θα αποφασίσουν οι φίλοι μου; Αρκεί το «πούλ-μούρ» ή θές το αυτοκίνητο σου να είναι αντίστοιχα με τα λεφτά που πληρώνεις – πρώτο σε όλους τους τομείς;
Δειτε αναλυτικά τις επιδόσεις όλων των SUV, σε κάθε μέτρηση, με ενα κλίκ
Το Elk Test είναι η πιο σημαντική δοκιμασία αξιολόγησης της ενεργητικής ασφάλειας ενός μοντέλου και έχει ως βασικό σκοπό της να αναδείξει την συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου στην περίπτωση που επιχειρήσει απότομο ελιγμό αποφυγής κινδύνου. Κατά τη διαδικασία του Elk Test τo μοντέλο επιχειρεί 4 απότομες αλλαγές κατεύθυνσης μέσα σε διάδρομο 50 μέτρων οριοθετημένο από κορίνες, χωρίς ο οδηγός να παρεμβαίνει χρησιμοποιώντας το γκάζι ή το φρένο. Η αξιολόγηση γίνεται με βάση την μέγιστη ταχύτητα που μπορεί ένα αυτοκίνητο να κινηθεί χωρίς να ακουμπήσει κάποια κορίνα.
Σύμφωνα με δήλωση του υπευθύνου της Peugeot, θες 200 εκατ. ευρώ, για να βελτιώσεις την επίδοση του αυτοκινήτου για 1 χλμ./ώρα, στην δοκιμασία αυτή!
Η διαδικασία των μετρήσεων των φρένων γίνεται με τυποποιημένο τρόπο (πίεση ελαστικών που αναγράφει ο κατασκευαστής, στεγνό οδόστρωμα κ.λπ.), οι οποίες ισχύουν σε όλα τα αυτοκίνητα. Κατά τη διαδικασία ο οδηγός αναπτύσσει ταχύτητα 110 πραγματικών χλμ./ώρα, οπότε και φρενάρουμε απότομα. Μέσω ειδικού οργάνου μέτρησης μετράμε τη απόσταση από τη στιγμή που η ταχύτητα γίνει 100 χλμ. /ώρα μέχρι το όχημα να ακινητοποιηθεί.
Σε αυτή τη δοκιμασία κάνουμε προσομοίωση μιας προσπέρασης σε αυτοκινητόδρομο. Ο οδηγός από τα 80 χλμ./ώρα πατάει τέρμα το γκάζι με 5η/6η σχέση ή με kickdown σε περίπτωση αυτόματου κιβωτίου μέχρι τα 120 χλμ./ώρα. Το δορυφορικό όργανο καταγράφει ακριβώς πόσο χρόνο χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Σε αυτή διαδικασία κάνουμε προσομοίωση μιας προσπέρασης σε επαρχιακό δρόμο. Εδώ ο οδηγός πατάει τέρμα το γκάζι από τα 60 χλμ./ώρα με 4η/5η σχέση ή με kickdown μέχρι τα 100 χλμ./ώρα και καταγράφουμε το χρόνο που χρειάζεται.
Πρόκειται για την κλασσική μέτρηση, η οποία δείχνει πόσο χρόνο χρειάζεται ένα μοντέλο να φτάσει τα 100 χλμ./ώρα, ξεκινώντας από στάση. Και εδώ ο χρόνος καταγράφεται από δορυφορικά όργανα.
Οι μετρήσεις των εσωτερικών χώρων γίνονται με τη βοήθεια του… «Λυκούργου», μιας συσκευής που προσομοιώνει άνθρωπο με ύψος 1,75 μ. και βάρος 75 κιλά. Με το κάθισμα του οδηγού στην πιο χαμηλή θέση (αν υπάρχει ρύθμιση του ύψους), την πλάτη κάθετη και με τη θέση αυτή σταθερή, μετράμε την απόσταση του Λυκούργου από την πλάτη του μπροστά καθίσματος
Πάλι πρωταγωνιστής είναι ο «Λυκούργος» (προσομοιώνει άνθρωπο με ύψος 1,75 μ. και βάρος 75 κιλά), ωστόσο σε αυτή την περίπτωση το νούμερο που μετράμε είναι η απόσταση του άνω άκρου του κεφαλιού του «Λυκούργου» από την οροφή.
Για το εσωτερικό πλάτος, οι μετρήσεις στηρίζονται σε μια ειδική πτυσσόμενη ράβδο που μετράει την απόσταση μεταξύ των θυρών στο ύψος του στήθους. Για 3 ενήλικες χρειάζεστε 1,35 μέτρα, ενώ για 2 μεγάλους και ένα παιδί 1,25 μέτρα.
Γίνεται με τον «Ταμερλάνο». Εχουμε ένα κύβο γεμάτο με αφρώδες υλικό, από το οποίο γεμίζουμε το πορτ-μπαγκάζ, μέχρι το ύψος της εταζέρας. Μετράμε στην συνέχεια πόσα εκατοστά κατέβηκε το αφρώδες υλικό στον κύβο μας και πολλαπλασιάζοντας το με τις διαστάσεις του κύβου, ξέρουμε πόσα λίτρα ακριβώς χωράει κάθε πορτ-μπαγκάζ.
Για την μέτρηση της κατανάλωσης εντός πόλης εφαρμόζουμε έναν τυπικό κύκλο, που προσομοιώνει την κίνηση σε αστικές συνθήκες. Έτσι κινούμαστε με ταχύτητα έως 50 χλμ./ώρα και σε ορισμένες συνθήκες ως 80, σαν να κινούμαστε σε κάποια κεντρική λεωφόρο, πραγματοποιώντας παράλληλα στάσεις σαν να περιμένουμε σε φανάρι. Έπειτα από το όργανο που συνδέουμε στη θύρα OBD του οχήματος (παίρνει δεδομένα από τον εγκέφαλο κατΆ ευθείαν) λαμβάνουμε το νούμερο της κατανάλωσης.
Για την κατανάλωση σε ταξίδι, με το όργανο πάντα συνδεδεμένο στη θύρα OBD του οχήματος , μετράμε σε ανοιχτό δρόμο για 5 χιλιόμετρα με σταθερή ταχύτητα 100 χλμ./ώρα. Αυτό γίνεται 3 φορές και κρατάμε το μέσο όρο των επιμέρους μετρήσεων.
Στην αίσθηση πολυτέλειας αξιολογούμε την ποιότητα κατασκευής και υλικών της καμπίνας, όπως επίσης, το τεχνολογικό υπόβαθρο και τη συνολική εικόνα της. Με βάση αυτούς τους τομείς καταλήγουμε στην τελική βαθμολογία κάθε μοντέλου.
Για να μετρήσουμε πόσο καλά απορροφάνε οι αναρτήσεις τους κραδασμούς του δρόμου, κάνουμε μία δοκιμή, όπου περνάμε από έναν σαμαράκι χωρίς να χυθεί «καφές» από ένα ποτήρι που βρίσκεται στο πίσω κάθισμα. Πράγματι στη δοκιμή αυτή το XC40 ήρθε πρώτο. Πέρασε με 40 χλμ/ώρα ενώ τα υπόλοιπα SUV πέρασαν με 33 έως 39 χλμ/ώρα.
Να υπενθυμίσω βέβαια ότι οι αναρτήσεις αυτές που απορροφάνε τους κατακόρυφους κραδασμούς δεν τα πάνε καλά όταν στρίβει το αυτοκίνητο (βγήκε τελευταίο στη δοκιμή αποφυγής κινδύνου)!