3 φωτογραφίες »

Το παρατημένο σου αυτοκίνητο σε πληρώνει

48.032 Επισκέψεις στο άρθρο

Μπορεί το παλιό σου παρατημένο αυτοκίνητο να φαίνεται άχρηστο και να το έχεις «προσαράξει» σε μια γωνιά, όμως στην πραγματικότητα ίσως να είναι ένας θησαυρός! Αν βέβαια το ανακυκλώσεις… Μάθε λοιπόν τι πρέπει να κάνεις για να κερδίσεις ένα δεύτερο «δώρο». 


Μπορεί στους περισσοτέρους η ανακύκλωση να έχει συνδεθεί με υλικά, όπως αλουμίνιο και χαρτί, ωστόσο ανακύκλωση γίνεται και στα αυτοκίνητα. Μάλιστα, στον κλάδο της ανακύκλωσης οχημάτων, έχουν γίνει αρκετά και σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Για το σκοπό αυτό εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ιδρύθηκε από τους εθνικούς εισαγωγείς-αντιπροσώπους αυτοκινήτων η μη κερδοσκοπική εταιρία Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος, οποία αποτελεί και το μοναδικό εγκεκριμένο από το ΥΠΕΧΩΔΕ σύστημα ανακύκλωσης αυτοκινήτων. 

Απλή και γρήγορη διαδικασία
Η ανακύκλωση αυτοκινήτων διεξάγεται μέσω του δικτύου της ΕΔΟΕ (Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος). Τα βήματα που απαιτούνται είναι σχετικά λίγα και γρήγορα σε χρονική διάρκεια, αφού δεν χρειάζεται να έρθετε σε συναλλαγή με το Δημόσιο (Δ/ση Μεταφορών), καθώς όλες οι ενέργειες γίνονται από το δίκτυο της ΕΔΟΕ. 

Αρχικά το όχημά σας μπορεί να παραδοθεί σε εγκεκριμένα κέντρα συλλογής και επεξεργασίας τα οποία έχουν σύμβαση με την ΕΔΟΕ και φέρουν το ανάλογο λογότυπο, είτε πρόκειται για κέντρα συλλογής είτε για κέντρα επεξεργασίας. Με την παράδοση, θα σας δοθεί κάποια βεβαίωση, αφού πρώτα παραδώσετε τα έγγραφα που συνοδεύουν το αυτοκίνητο σας (άδεια, πινακίδες, κτλ.). Αφού παραδώσετε το αυτοκίνητο σας, η εταιρεία ανακύκλωσης σας παραχωρεί το πιστοποιητικό καταστροφής, με το οποίο αποδεικνύεται ότι το αποταξινομήσατε. Το έγγραφο αυτό σας αποστέλλεται ταχυδρομικώς μετά από 8 ημέρες και αναγράφει τα στοιχεία του κέντρου της Ε.Δ.Ο.Ε. που το δώσατε, με την απαραίτητη σφραγίδα γνησιότητας της εταιρείας. 

Κέρδος στο χέρι έως 500 ευρώ 
Στην αγορά θα βρείτε εταιρείες ανακύκλωσης που μπορούν να ανακυκλώσουν το αυτοκίνητό σας με άμεσο κέρδος για εσάς ακόμη και έως 500 ευρώ (ανεξάρτητα μάλιστα και με το σε τι κατάσταση βρίσκεται). Αυτό γίνεται καθώς σύμφωνα με τον Νόμο οι εταιρείες ανακύκλωσης μπορούν να προχωρίσουν σε πώληση των ανταλλακτικών ως μεταχειρισμένα. Αλλωστε, είναι «υποχρεωμένες» να επαναχρησιμοποιήσουν ότι είναι δυνατό, και να ανακυκλώσουν κάθε τι άχρηστο…

Έμμεσο κέρδος από τα ανταλλακτικά 
Ανακύκλωση σημαίνει να επαναχρησιμοποιείς ότι υλικό είναι δυνατόν. Επομένως και τα ανταλλακτικά. Όταν, λοιπόν, ένα αυτοκίνητο πάει προς οριστική διαγραφή και ανακύκλωση, οι εταιρείες αυτές κρατούν όποιο υλικό μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί και το επαναπροωθούν στην αγορά ως μεταχειρισμένο και μάλιστα σε καλές τιμές. Επομένως, έχετε υπόψη ότι αν αναζητάτε μεταχειρισμένα ανταλλακτικά στο ελεύθερο εμπόριο, στις εταιρείες ανακύκλωσης μπορεί να βρείτε κάτι και σπάνιο, και φθηνό…

Επιπλέον οφέλη για το κοινό καλό
Πέρα από τα άμεσα και έμμεσα οικονομικά κίνητρα, με την ανακύκλωση οχημάτων πετυχαίνουμε και μερικά ακόμα οφέλη. Αρχικά αποδεσμεύουμε αρκετές εκατοντάδες πολύτιμες θέσεις πάρκινγκ, που είναι κατειλημμένες από ακινητοποιημένα οχήματα. Ακόμα πιο σημαντικό ωστόσο, είναι πως περιορίζουμε τη μόλυνση του περιβάλλοντος, αφού πολλά τοξικά απόβλητα δεν καταλήγουν σε αλόγιστες ποσότητες στο περιβάλλον, αλλά με αυτές ανατροφοδοτείται η βιομηχανία με πρώτες ύλες, που προκύπτουν από την ανακύκλωση των διαφόρων μερών των παλαιών αυτοκινήτων.

info: Τα δικαιολογητικά
• Aδεια κυκλοφορίας του οχήματος.
• Πινακίδες του οχήματος. 
• Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο παραδίδοντος. 
• Θεωρημένη εξουσιοδότηση (σε περίπτωση που το όχημα παραδίδεται από εκπρόσωπο του νόμιμου ιδιοκτήτη).

BRIDGESTONE TURANZA 6
moto