• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Η ανακύκλωση αυτοκινήτων διεξάγεται μέσω του δικτύου της ΕΔΟΕ με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να χρειαστεί να έρθετε σε συναλλαγή με το Δημόσιο.

Υπάρχουν εταιρείες που θα σας δώσουν ακόμη και έως 500 ευρώ όταν τους δώσετε το αυτοκίνητό σας για ανακύκλωση.

Το παρατημένο σου αυτοκίνητο σε πληρώνει

Διαβάστηκε από 10868 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/5/2019
 

Μπορεί το παλιό σου παρατημένο αυτοκίνητο να φαίνεται άχρηστο και να το έχεις «προσαράξει» σε μια γωνιά, όμως στην πραγματικότητα ίσως να είναι ένας θησαυρός! Αν βέβαια το ανακυκλώσεις… Μάθε λοιπόν τι πρέπει να κάνεις για να κερδίσεις ένα δεύτερο «δώρο». 

Μπορεί στους περισσοτέρους η ανακύκλωση να έχει συνδεθεί με υλικά, όπως αλουμίνιο και χαρτί, ωστόσο ανακύκλωση γίνεται και στα αυτοκίνητα. Μάλιστα, στον κλάδο της ανακύκλωσης οχημάτων, έχουν γίνει αρκετά και σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Για το σκοπό αυτό εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ιδρύθηκε από τους εθνικούς εισαγωγείς-αντιπροσώπους αυτοκινήτων η μη κερδοσκοπική εταιρία Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος, οποία αποτελεί και το μοναδικό εγκεκριμένο από το ΥΠΕΧΩΔΕ σύστημα ανακύκλωσης αυτοκινήτων. 

Απλή και γρήγορη διαδικασία
Η ανακύκλωση αυτοκινήτων διεξάγεται μέσω του δικτύου της ΕΔΟΕ (Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος). Τα βήματα που απαιτούνται είναι σχετικά λίγα και γρήγορα σε χρονική διάρκεια, αφού δεν χρειάζεται να έρθετε σε συναλλαγή με το Δημόσιο (Δ/ση Μεταφορών), καθώς όλες οι ενέργειες γίνονται από το δίκτυο της ΕΔΟΕ. 

Αρχικά το όχημά σας μπορεί να παραδοθεί σε εγκεκριμένα κέντρα συλλογής και επεξεργασίας τα οποία έχουν σύμβαση με την ΕΔΟΕ και φέρουν το ανάλογο λογότυπο, είτε πρόκειται για κέντρα συλλογής είτε για κέντρα επεξεργασίας. Με την παράδοση, θα σας δοθεί κάποια βεβαίωση, αφού πρώτα παραδώσετε τα έγγραφα που συνοδεύουν το αυτοκίνητο σας (άδεια, πινακίδες, κτλ.). Αφού παραδώσετε το αυτοκίνητο σας, η εταιρεία ανακύκλωσης σας παραχωρεί το πιστοποιητικό καταστροφής, με το οποίο αποδεικνύεται ότι το αποταξινομήσατε. Το έγγραφο αυτό σας αποστέλλεται ταχυδρομικώς μετά από 8 ημέρες και αναγράφει τα στοιχεία του κέντρου της Ε.Δ.Ο.Ε. που το δώσατε, με την απαραίτητη σφραγίδα γνησιότητας της εταιρείας. 
 

Κέρδος στο χέρι έως 500 ευρώ 
Στην αγορά θα βρείτε εταιρείες ανακύκλωσης που μπορούν να ανακυκλώσουν το αυτοκίνητό σας με άμεσο κέρδος για εσάς ακόμη και έως 500 ευρώ (ανεξάρτητα μάλιστα και με το σε τι κατάσταση βρίσκεται). Αυτό γίνεται καθώς σύμφωνα με τον Νόμο οι εταιρείες ανακύκλωσης μπορούν να προχωρίσουν σε πώληση των ανταλλακτικών ως μεταχειρισμένα. ¶λλωστε, είναι «υποχρεωμένες» να επαναχρησιμοποιήσουν ότι είναι δυνατό, και να ανακυκλώσουν κάθε τι άχρηστο…

Έμμεσο κέρδος από τα ανταλλακτικά 
Ανακύκλωση σημαίνει να επαναχρησιμοποιείς ότι υλικό είναι δυνατόν. Επομένως και τα ανταλλακτικά. Όταν, λοιπόν, ένα αυτοκίνητο πάει προς οριστική διαγραφή και ανακύκλωση, οι εταιρείες αυτές κρατούν όποιο υλικό μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί και το επαναπροωθούν στην αγορά ως μεταχειρισμένο και μάλιστα σε καλές τιμές. Επομένως, έχετε υπόψη ότι αν αναζητάτε μεταχειρισμένα ανταλλακτικά στο ελεύθερο εμπόριο, στις εταιρείες ανακύκλωσης μπορεί να βρείτε κάτι και σπάνιο, και φθηνό…

Επιπλέον οφέλη για το κοινό καλό
Πέρα από τα άμεσα και έμμεσα οικονομικά κίνητρα, με την ανακύκλωση οχημάτων πετυχαίνουμε και μερικά ακόμα οφέλη. Αρχικά αποδεσμεύουμε αρκετές εκατοντάδες πολύτιμες θέσεις πάρκινγκ, που είναι κατειλημμένες από ακινητοποιημένα οχήματα. Ακόμα πιο σημαντικό ωστόσο, είναι πως περιορίζουμε τη μόλυνση του περιβάλλοντος, αφού πολλά τοξικά απόβλητα δεν καταλήγουν σε αλόγιστες ποσότητες στο περιβάλλον, αλλά με αυτές ανατροφοδοτείται η βιομηχανία με πρώτες ύλες, που προκύπτουν από την ανακύκλωση των διαφόρων μερών των παλαιών αυτοκινήτων.

info: Τα δικαιολογητικά
• ¶δεια κυκλοφορίας του οχήματος.
• Πινακίδες του οχήματος. 
• Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο παραδίδοντος. 
• Θεωρημένη εξουσιοδότηση (σε περίπτωση που το όχημα παραδίδεται από εκπρόσωπο του νόμιμου ιδιοκτήτη).

 
Σχολιάστε την είδηση 1 σχόλια

Hyundai i10 vs Kia Picanto vs Toyota Aygo

Δοκιμή: Υβριδικό Honda CR-V

Νέο DS 7 και σε Coupe;

Τι T-Cross, τι T-Roc: Που διαφέρουν;

Η κίνηση στους δρόμους

Citroen C5 Aircross VS Audi Q3 VS VW Tiguan

Nissan GT-R Vs Aprilia RSV4 στα Μέγαρα

Αποκλειστικό: Νέα Mercedes EQA

«Έχουμε κρίση, δεν πειράζει που ρυπαίνει το αμάξι μου»

«Μάνα» είναι μόνο μία!

Εξαφάνισε μόνος σου τις γρατζουνιές

95 ή 100 οκτάνια;

Φρεσκάρισμα για το Honda Civic

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ποια αυτοκίνητα είναι για κλωτσιές;

Αγορά / Auto Bild: Δείτε εδώ ποια μοντέλα αποτελούν έξυπνες αγορές!!

Yellow Pages: Ελαστικά - Τιμές - Προσφορές!

Yellow Pages: Λιπαντικά - Προδιαγραφές!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: To καλύτερο επαγγελματικό αυτοκίνητο !

HONDA: Civic σεντάν με 182 PS από 22.325€

SEAT: Tarraco το νέο μεγάλο SUV της Seat

FORD: Πλήρης έλεγχος για το μεταχειρισμένο που θέλεις

NISSAN: Έως 1.500 ευρώ έκπτωση στο Qashqai

RENAULT: Ανακάλυψε δροσιστικές, καλοκαιρινές προσφορές!

CITROEN: Reverse Sales και στα SUV

PEUGEOT: Mοναδικές τιμές Peugeot για όλα τα μοντέλα μέχρι τις 31 Αυγούστου

MERCEDES: Γνώρισε τη νέα CLA Coupe. Η ζωή σου, οι κανόνες σου.

περισσότερα »