• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Η Dacia γιορτάζει την πορεία της στην Ευρώπη από το 2005 έως και σήμερα.

H Dacia γιορτάζει τα 15 χρόνια πορείας στην Ευρώπη

1.690 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/5/2020

Η Dacia παίρνει ως αφετηρία της το 2005 όταν και λανσαρίστηκε για πρώτη φορά το Logan στην Ευρώπη και με αφορμή αυτό γιορτάζει 15 επιτυχημένα χρόνια, φτάνοντας μέχρι το σήμερα και το αμιγώς ηλεκτρικό Dacia Spring.


Φυσικά η ιστορία της Dacia δεν ξεκινά το 2005, αλλά το 1966 όταν και ιδρύθηκε η ρουμανική εταιρεία. Ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα ήταν συνδεδεμένη με τη Renault, καθώς το πρώτο της μοντέλο, που ήταν διαθέσιμο μόνο στην τοπική αγορά, ήταν το Renault 8, το οποίο κυκλοφορούσε ως Dacia 1100.
 
Από εκείνη την ημέρα πέρασαν πολλά χρόνια και το 1999, το Groupe Renault προχώρησε στην εξαγορά της μάρκας, έχοντας ως στόχο να την καταστεί ικανή να διαθέσει την πιο προσιτή μπερλίνα τριών όγκων της αγοράς στην Ανατολική Ευρώπη, που ήταν τότε σε φάση αναδόμησης, μετά και την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Έτσι φτάσαμε στην ύπαρξη του Logan, όπου με βασικό πλεονέκτημα την χαμηλή τιμή του και το brand της Renault να υποβόσκει ως έξτρα βοήθεια για την αξιοπιστία του, εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη από το 2005. Το Dacia Logan πωλείται ακόμα και μετρά συνολικές πωλήσεις που ξεπερνούν τα 1,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα.
 
Από εκείνο το σημείο μέχρι και σήμερα η Dacia επέκτεινε τη γκάμα της με το Sandero και την SUV εκδοχή του, το Sandero Stepway (2008), όμως η νέα εποχή για τη φίρμα ξεκίνησε με την παρουσίαση του Duster το 2010. Τo Sandero (μαζί με το Stepway) ήταν το μοντέλο με τις υψηλότερες πωλήσεις λιανικής στην Ευρώπη το 2018, ενώ από την ώρα που κυκλοφόρησε η 1η γενιά του και μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 2,1 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Αντίστοιχα, το Duster από το 2010 έχει πουλήσει πάνω από 1,6 εκατομμύρια μονάδες. Η γκάμα της Dacia διευρύνθηκε με το Logan MPV (2007) και τα Lodgy (MPV) και Dokker (MPV & Van), το 2012.
 
Αυτή τη στιγμή, η Dacia, όπως αναφέρει απολαμβάνει την 5η θέση των λιανικών πωλήσεων στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για το μέλλον, μέσω του πρώτου της ηλεκτρικού μοντέλου που ονομάζεται Spring, ευελπιστώντας να έχει ανάλογη συνέχεια με αυτή των 15 τελευταίων ετών.

Tags: DACIA