H Πορτογαλία επέβαλε πλαφόν στις τιμές των καυσίμων

H Πορτογαλία επέβαλε πλαφόν στις τιμές των καυσίμων

3.097 Επισκέψεις στο άρθρο (25/10/2021)

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας μπορεί πλέον να οριοθετεί τα περιθώρια κέρδους των πρατηρίων καυσίμων, εάν κρίνει πως οι τιμές τους είναι αδικαιολόγητα υψηλές.

Νόμος που επιτρέπει στην κυβέρνηση να περιορίσει τα περιθώρια κέρδους στην εμπορία καυσίμων, τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Παρασκευή στις 22 Οκτωβρίου.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Το κράτος θα μπορεί να οριοθετεί τη μέγιστη τιμή των καυσίμων

Ο νόμος αυτός τροποποιεί πολλά διατάγματα που αφορούν τις γενικές αρχές που σχετίζονται με την οργάνωση και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Διανομής Καυσίμων. Πλέον, αναφέρεται πως τα μέγιστα περιθώρια κέρδους μπορούν να καθοριστούν με εντολή των μελών της κυβέρνησης που είναι αρμόδια για τους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, κατόπιν πρότασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργειακών Υπηρεσιών και αφού πάρει την συμβουλή των Αρχών Ανταγωνισμού, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς και η προστασία των καταναλωτών. Ουσιαστικά, το κράτος θα μπορεί να οριοθετεί τη μέγιστη τιμή με την οποία θα μπορούν να προσφέρονται τα καύσιμα από τις βενζινοπώλες. Ο νόμος διευκρινίζει επίσης ότι «τα ανώτατα περιθώρια κέρδους πρέπει να περιορίζονται χρονικά».

Όπλο στα χέρια της κυβέρνησης

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ζοάο Πέδρο Μάτος Φερνάντες, είπε ότι ο νόμος στοχεύει «να δώσει στην κυβέρνηση ένα εργαλείο ώστε, όταν τα περιθώρια κέρδους στην πώληση καυσίμων και φιαλών αερίου είναι ασυνήθιστα υψηλά, χωρίς σοβαρό λόγο, να μπορεί, με διάταγμα, να περιορίσει το περιθώριο κέρδους».

Αντιδρούν οι βενζινοπώλες και η αντιπολίτευση 

Η πρωτοβουλία αυτή επικρίθηκε από τις ενώσεις του κλάδου των καυσίμων, οι οποίες κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι βάζει στο στόχαστρο τα πρατήρια αλλά την ίδια στιγμή δεν μειώνει την φορολογία στα καύσιμα. Ανησυχία για την αύξηση των τιμών των καυσίμων εξέφρασαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι οι λύσεις που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Πορτογαλίας είναι ανεπαρκείς.

Πιο ακριβή η βενζίνη στην Ελλάδα

H μέση τιμή της 95άρας βενζίνης στην Πορτογαλία είναι 1,72 ευρώ/λίτρο. Θυμίζουμε πως η μέση τιμή στην Ελλάδα έχει φτάσει το 1,76 ευρώ/λίτρο.

Τέλος στην αισχροκέρδεια!
- Η Πορτογαλία έθεσε ανώτατο όριο στις τιμές των καυσίμων
- Αντιδρούν οι ενώσεις του κλάδου των καυσίμων
- Στο 1,72 η τιμή της 95άρας στην Πορτογαλία, στο 1,76 η Ελλάδα
Στην Ελλάδα θα παρθεί κάποιο μέτρο ή θα συνεχίσουμε πληρώνουμε την βενζίνη «χρυσάφι»; Tι πρέπει να γίνει;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Mercedes
test center