Aλλα λένε και άλλα καίνε, όπως φαίνεται από τις μετρήσεις του AutoΤρίτη.

Η πραγματική κατανάλωση 10 μικρών crossover

69.055 Επισκέψεις στο άρθρο

Χορηγούμε τον ορό της αλήθειας σε 10 μικρά crossover, για να μάθουμε τις πραγματικές τιμές κατανάλωσής τους και στους 2 κύκλους οδήγησης (αστικό και υπεραστικό)…

Είναι γνωστή η «αισιοδοξία» των κατασκευαστών για τις χαμηλές καταναλώσεις των αυτοκινήτων τους που προκύπτει από τις μη ρεαλιστικές συνθήκες μετρήσεων που πραγματοποιούν. Το «άλλα λένε κι άλλα καίνε» ωστόσο, είναι ένα θέμα που έχουμε θίξει πολλές φορές μέσα από τα άρθρα και τις δοκιμές μας, έχοντας εφαρμόσει τους δικούς μας τυποποιημένους κύκλους κατανάλωσης για να δούμε τι «ψάρια πιάνουν» όλα τα νέα μοντέλα.

Τώρα επιλέγουμε να εξακριβώσουμε τις πραγματικές τιμές κατανάλωσης σε 10 μικρά crossover αυτοκίνητα της αγοράς με κινητήρες βενζίνης, για να δούμε τις αποκλίσεις τους σε κάθε κύκλο από τις εργοστασιακές μετρήσεις. Με το αυξημένο κόστος της βενζίνης ανά λίτρο, καθίσταται σαφές πως αυτές οι αποκλίσεις κατανάλωσης από την πραγματικότητα, θέτουν εκτός τον όποιο προϋπολογισμό κάνει ο χρήστης με σοβαρό αντίκτυπο στην τσέπη του. Ας δούμε πως τα πάνε λοιπόν τα μοντέλα της μικρής crossover κατηγορίας, τα οποία τα παραθέτουμε με αλφαβητική σειρά. Στην 10άδα περιλαμβάνονται 3 μοντέλα με αυτόματο κιβώτιο (Fiat 500 X, Peugeot 2008, Opel Crossland X), ενώ στην τελευταία σελίδα θα δείτε και την μοναδική 4κίνητη πρόταση της κατηγορίας που έχουμε μετρήσει, το Jeep Renegade με το αυτόματο κιβώτιο των 9 σχέσεων.

Κύκλοι μετρήσεων

Στην πόλη
Στην τυποποιημένη μέτρηση που διεξάγουμε στον τόπο των μετρήσεων των επιδόσεων εφαρμόζουμε έναν τυπικό κύκλο, που προσομοιώνει την κίνηση σε αστικές συνθήκες και σε συνθήκες εκτός πόλης. Έτσι στο πλαίσιο του κύκλου αυτού κινούμαστε για ένα χιλιόμετρο με ταχύτητα έως 50 χλμ./ώρα και έπειτα μας... πιάνει φανάρι για ένα λεπτό. Ανάβει …πράσινο και συνεχίζουμε για άλλα 500 μέτρα με ταχύτητα πόλης. Μας ξαναπιάνει φανάρι για ένα λεπτό και όταν ανάψει πάλι πράσινο, πέφτουμε σε... κίνηση με αποτέλεσμα να κάνουμε 100 μέτρα, να σταματάμε για 20 δλ. και να ξαναξεκινάμε (επί πέντε φορές). Μετά, ο δρόμος «ανοίγει», κάνουμε άλλο ένα χιλιόμετρο με ταχύτητα πόλης και αυξομειώσεις ταχύτητας και ξαναπέφτουμε σε φανάρια, τα οποία έχουν διάρκεια 30 δλ. και απόσταση μεταξύ τους 500 μέτρα. Στο τέλος βάζουμε στο παιχνίδι και κίνηση σε ανοικτό δρόμο, κινούμενοι για 3 χλμ, με σταθερή ταχύτητα μέχρι 80 χλμ./ώρα.

Στο ταξίδι
Για την μέτρηση της κατανάλωσης στο ταξίδι επιλέξαμε την ταχύτητα των 120 χλμ./ώρα και κινούμενοι σταθερά με αυτή μετράμε την κατανάλωση σε ευθεία μήκους 3 χλμ. επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία 3 φορές και βγάζοντας το σχετικό μέσο όρο.

Μέση κατανάλωση
Η μέση κατανάλωση στα μοντέλα που δοκιμάζουμε προκύπτει από τη χρήση του αυτοκινήτου σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής, περιλαμβάνοντας όλες τις συνθήκες οδήγησης.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Hyundai
vw