6 φωτογραφίες »

Το ταχύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο! (+video)

50.823 Επισκέψεις στο άρθρο (14/11/2019)

Το ιαπωνικό ηλεκτρικό μοντέλο παραγωγής λανσαρίστηκε επίσημα στο Ντουμπάι, κρύβοντας κάτω από το μυώδες αμάξωμα του 2.012 άλογα με σχεδόν 2.000 Nm ροπής, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να κάνει το 0-100 χλμ./ώρα σε περίπου 1,7 δλ.!

Δείτε ΕΔΩ το θέμα και σε μορφή περιοδικού!
Το παιχνίδι της αποκάλυψης του ηλεκτροκίνητου Aspark Owl κρατά από το 2017, όταν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι πρώτες εικόνες και φωτογραφίες του μοντέλου. Έκτοτε έχουμε δει το πρωτότυπο της «κουκουβάγιας» να κάνει δοκιμές στο δρόμο σημειώνοντας ασύλληπτα νούμερα στον τομέα των επιδόσεων (σ.σ. το 0-96 χλμ./ώρα σε μόλις 1,9 δλ.). Ήρθε, όμως, ο καιρός για το επίσημο ντεμπούτο του μοντέλου παραγωγής του Aspark Owl, που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι αυτές τις μέρες.

Όσον αφορά στην εμφάνιση, το ηλεκτροκίνητο hypercar έχει τη σιλουέτα που συνηθίζεται να έχουν τα αυτοκίνητα τόσο υψηλών επιδόσεων, όντας στο έπακρο αεροδυναμικό. Πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω, μυώδεις καμπύλες, βαθιές αυλακώσεις για την καλύτερη ροή του αέρα και όλα τα σύγχρονα βοηθήματα με υλικά που κρατούν χαμηλά το βάρος του Owl συνθέτουν το «πολεμικό» σύνολο. Επιπλέον, σημειώστε πως, τμήμα του πίσω μέρους ανασηκώνεται και παίρνει το ρόλο της αεροτομής αυτόματα στα 150 χλμ./ώρα, ενώ επανέρχεται στη θέση του στα 100 χλμ./ώρα.

Στο σημαντικότερο κομμάτι, που δεν είναι άλλο από εκείνο του κινητήρα ο οποίος ευθύνεται για τις εκρηκτικές επιδόσεις του μοντέλου, μιλάμε για ένα ηλεκτρικό σύνολο που αποτελείται από 4 κινητήρες (έναν σε κάθε τροχό) με συνολική ισχύ 2.012 ίππων με 2.000 Nm ροπής, διαθέσιμα από το μηδέν ή αλλιώς με το που βυθίσει ο οδηγός το πεντάλ του γκαζιού. Για τις επιδόσεις, τώρα, οι αριθμοί είναι αμίληκτοι: το Aspark Owl χρειάζεται μόλις 1,69 δλ. για το 0-96 χλμ./ώρα ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 400 χλμ./ώρα, που το φέρνουν στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως το ταχύτερο ηλεκτρικό μοντέλο παραγωγής. Εκτός αυτού, σπάει και το ρεκόρ του... ύψους, καθώς είναι ένα από τα κοντύτερα -αν όχι το κοντύτερο- μοντέλα παραγωγής στον κόσμο με ύψος 99 εκατοστά. Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική αυτονομία, η ιαπωνική φίρμα υπόσχεται 450 χλμ. με μία φόρτιση του πακέτου μπαταριών συνολικής χωρητικότητας 1.300 kWh (η φόρτιση διαρκεί 1 ώρα και 40 λεπτά σε φορτιστή 44kW).

Περνώντας στην καμπίνα, το ντιζάιν είναι αυτό που περιμένει να κανείς από ένα τέτοιο μοντέλο. Φουτουριστικό και μίνιμαλ με χρήση κορυφαίων υλικών (ανθρακονήματα και δέρμα κυρίως) σε μια θέση οδήγησης που σχεδόν ξαπλώνει κανείς. Τέσσερια οθόνες περιβάλλουν τον οδηγό για όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Από εκεί και πέρα, χωρίς να κρίνεται απαραίτητο να μιλήσουμε για εξοπλισμό (σ.σ. όταν διαβάσετε στις επόμενες γραμμές την τιμή, θα καταλάβετε), το hypercar διαθέτει μεταξύ άλλων κλιματισμό, κάμερες πίσω, 4 οθόνες στην καμπίνα, LED φώτα, δορυφορική πλοήγηση, σύστημα παρακολούθησης της μπαταρίας και πολλά άλλα.

Καταλήγοντας, να πούμε πως το Owl θα διατεθεί σε 50 μονάδες στην παγκόσμια αγορά, με το κόστος κτήσης να πλησιάζει το αστρονομικό ποσό των 2,9 εκατομμυρίων ευρώ. Η παραγωγή του Asprak Owl θα γίνεται στο Τορίνο της Ιταλίας σε συνεργασία με την Manifattura Automobili Torino.

SPRING SEAT
NISSAN