Με τόσες ομοιότητες, ποιο χαρακτηριστικό των δύο αυτοκινήτων ξεχωρίζει για να το προτιμήσετε;

Karoq ή Ateca; Πόσο μοιάζουν τελικά;

5.833 Επισκέψεις στο άρθρο (14/2/2019)

Πως διαλέγεις ανάμεσα σε δυο σταγόνες νερό; Karoq ή Ateca;

Δε χρειάζεται να ξέρεις ότι η Skoda και η Seat ανήκουν στον ίδιο όμιλο για να φανταστείς πόσο συγγενεύουν τα μικρομεσαία SUV τους. Αρκεί να τα δεις στο δρόμο. Αν τα ξεχωρίσεις. Πως διαλέγεις λοιπόν ανάμεσα σε Karoq και Ateca όταν μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό;

Σχεδιαστικά τα αυτοκίνητα θα μπορούσαν να είναι το ένα facelift του άλλου.  Από το πλάι οι θόλοι και οι πόρτες θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι ολόιδια. Ίδια είναι σαφώς η γραμμή του ουρανού και το παρμπρίζ, ενώ οι διαφορές επικεντρώνονται κυρίως στην πίσω κολώνα με του Ateca να είναι πιο παχιά. Εμπρός και πίσω υπάρχουν περισσότερες διαφορές, όπως στα φανάρια που προσομοιάζουν περισσότερο την εταιρική σχεδίαση της κάθε μάρκας. Η γενική φιλοσοφία στη σχεδίαση όμως είναι συγγενής με έντονες ακμές και οξείες γωνίες.

Φυσικά ίδιες είναι και οι διαστάσεις, με το Karoq δύο εκατοστά μακρύτερο και έξι χιλιοστά φαρδύτερο, ενώ μέσα το Ateca είναι ελάχιστα πιο ευρύχωρο αλλά το Skoda έχει λίγο μεγαλύτερο χώρο αποσκευών (11 λίτρα).

Η σχεδίαση της καμπίνας διαφέρει περισσότερο, αν και τα δύο μοντέλα χρησιμοποιούν τις ίδιες μονάδες κλιματισμού και ψυχαγωγίας που δείχνουν αμέσως ίδια. Η διαφοροποίηση είναι στους αεραγωγούς και στις διαφορετικές γωνίες τοποθέτησης των συστημάτων αυτών, αλλά και το τιμόνι, με το Ateca να έχει πιο στιβαρό πιάσιμο.

Κάτω από το καπό, οι κινητήρες είναι ίδιοι στα 1.000 κυβικά, διαφέρουν όμως στο παραπάνω σκαλοπάτι, με το Skoda να φοράει το νέο 1.500άρι μοτέρ έναντι του 1,4 TSI του Ateca, αν και οι επιδόσεις είναι σχεδόν πανομοιότυπες.

Πανομοιότυπες είναι και οι τιμές με αντίστοιχο εξοπλισμό, με το Skoda να είναι ελαφρώς φτηνότερο στα 1.000 κυβικά, ενώ με μία βασική έκδοση στα 1,5 λίτρα, κόβει σχεδόν 6.000 ευρώ από το πλουσιότερο Ateca στα 1,4, τιμή που φτάνει και το Karoq με αντίστοιχο εξοπλισμό.

Οπότε τι διαλέγετε; Με τόσες ομοιότητες, ποιο χαρακτηριστικό των δύο αυτοκινήτων ξεχωρίζει για να το προτιμήσετε; Σας γεμίζει η Skoda το μάτι περισσότερο από τη Seat; Μήπως είναι το δίκτυο της Seat περισσότερο της αρεσκείας σας; Τι λέτε τελικά, Skoda ή Seat;

ELASTIKA 2024
OPEL