«Κατοστάρικα» & πόντοι: Τα πρόστιμα για τις πιο hot παραβάσεις

6.095 Επισκέψεις στο άρθρο (16/9/2021)

Οι παραβάσεις του ΚΟΚ είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα παρά το γεγονός πως οι ποινές που προβλέπονται από τη νομοθεσία είναι σε πολλές περιπτώσεις ιδιαιτέρως αυστηρές. Δες τι ποινές προβλέπει ο νόμος στις hot παραβάσεις που δυστυχώς συμβαίνουν καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους.

Πολλοί είναι οι Έλληνες οδηγοί οι οποίοι, κάποιες φορές εσκεμμένα και κάποιες άλλες κατά λάθος, έχουν παραβιάσει τον ΚΟΚ, με αποτέλεσμα το... «βαρύ χέρι» του νόμου να τους τιμωρήσει για την απροσεξία τους. Τα πρόστιμα που προβλέπονται για όσους παραβαίνουν τον ΚΟΚ ποικίλουν και φυσικά βαθμονομούνται ανάλογα με την επικινδυνότητα της παράβασης.

Αν σου άρεσε: Kοινοποίησε το »
Σχολίασε το, στη σελίδα μας στο Facebook »

 
Για να έχετε μία σφαιρική άποψη αναφορικά με το τι ορίζει η ελληνική νομοθεσία με τις ποινές και τις παραβάσεις του ΚΟΚ, παραθέτουμε κάποιες από αυτές τις οποίες συναντούμε συχνότερα στην καθημερινότητά μας, εκεί που οι ρυθμοί είναι «τρελοί», το άγχος μεγάλο και όλοι τρέχουμε να προλάβουμε.
 
Όρια ταχύτητας
Σε περίπτωση που κάποιος υποπέσει σε υπέρβαση του ορίου ταχύτητας έως 20 χλμ./ώρα, τότε το πρόστιμο είναι 40 ευρώ, ενώ αν υπέρβαση βρίσκεται από 20 - 30 χλμ./ώρα τότε η ποινή εκτοξεύεται στα 100 ευρώ και 5 βαθμούς ποινής στο point system. Αν πάλι η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας είναι από 30 χλμ/ώρα και άνω, τότε ο «λογαριασμός» θα γράψει 350 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες!
 
Παραβίαση κόκκινου και STOP
Αν κάποιος υποπέσει σε παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, τότε θα κληθεί να πληρώσει 700 ευρώ, θα χρεωθεί 9 βαθμούς ποινής, ενώ θα χάσει την άδεια οδήγησης για 60 ημέρες και τις πινακίδες του οχήματος για 20 ημέρες. Εξίσου μεγάλη είναι η ποινή και για αυτόν που θα παραβιάσει STOP απλά σε αυτή την περίπτωση θα χάσει την άδεια οδήγησης για 20 ημέρες. Το πρόστιμο των 700 ευρώ, η αφαίρεση πινακίδων για 20 ημέρες και οι 9 βαθμοί ποινής που είδαμε νωρίτερα, παραμένουν ως έχουν!
 
Αντικανονικό προσπέρασμα και παραβίαση απαγορευτικού
Το αντικανονικό προσπέρασμα είναι ακόμη μία περίπτωση που η τιμωρία είναι βαριά, αφού προβλέπει 700 ευρώ πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης και στοιχείων κυκλοφορίας οχήματος για 20 μέρες, συν 7 βαθμούς ποινής. Για παράβαση απαγορευτικού ορίζεται 200 ευρώ πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης και στοιχείων κυκλοφορίας οχήματος για 20 μέρες, συν 9 βαθμούς ποινής.
 
ΛΕΑ και λεωφορειολωρίδα
Πάμε τώρα στην ΛΕΑ (Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης), εκεί όπου όποιος εντοπιστεί να κάνει άσκοπη χρήση, χάνει για 60 ημέρες άδεια οδήγησης και πινακίδες. Από την άλλη αυτός που θα κινηθεί σε λεωφορειολωρίδα ενώ δεν πρέπει θα πληρώσει πρόστιμο 200 ευρώ και θα τιμωρηθεί με 5 βαθμούς ποινής.   Συνέχεια του άρθρου >>>
ELASTIKA 2024
OPEL