Ποτέ μην αφήνεις παιδιά, ηλικιωμένους ή κατοικίδια στο αμάξι με ζέστη
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Ποτέ μην αφήνεις παιδιά, ηλικιωμένους ή κατοικίδια στο αμάξι με ζέστη

29.645 Επισκέψεις στο άρθρο

Εκατοντάδες θάνατοι παιδιών που έμειναν για κάποια ώρα στο αυτοκίνητο. Η θερμοκρασία χτυπάει ακόμα και 57άρια στην καμπίνα! Μην αφήνεις παιδιά, ηλικιωμένους ή κατοικίδια στο αυτοκίνητο με ζέστη.

Κίνδυνος: Έως και 57°C στην καμπίνα με ντάλα ήλιο!

Το τραγικό περιστατικό στην Αρτα, με τον θάνατο του βρέφους που ξεχάστηκε από τον πατέρα του για 8 ώρες στο αυτοκίνητο, μας σόκαρε πραγματικά όλους. Γιατί όμως δεν πρέπει να αφήνουμε ποτέ επιβάτες ή κατοικίδια στο αυτοκίνητο όταν έχει ήλιο ή ακόμα χειρότερα ζέστη;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »


Πόσες φορές έχεις «ψηθεί» μπαίνοντας στο αυτοκίνητο που βρισκόταν στον ήλιο και η ζέστη είναι ανυπόφορη; Πόσες ακόμη έχεις γκρινιάξει –ενδόμυχα ή και φωναχτά- για το πόσο αργεί να αποδώσει ο κλιματισμός και συνεχίζεις να «βράζεις»; Φαντάσου τώρα να ήσουν νήπιο, ηλικιωμένος ή κατοικίδιο που δεν θα είχε τη δυνατότητα να βγει έξω από το αυτοκίνητο, που μοιάζει με φούρνο!

Για να αποδώσουμε καλύτερα το τι γίνεται στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου, που βρίσκεται σταθμευμένο στον ήλιο, κάναμε μετρήσεις σε μια μαύρη και μία ασημί Toyota Corolla κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

Η μέτρηση μας στην ασημί Corolla ξεκίνησε από τους 25οC, ως προσομοίωση της θερμοκρασίας όταν κατεβαίνουμε από το αυτοκίνητο. Έπειτα την αφήσαμε εκτεθειμένη στον ήλιο σε μέρα με 38 βαθμούς Κελσίου για να καταγράψουμε τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Η αύξηση είναι ραγδαία το πρώτο δεκάλεπτο καθώς εντός της καμπίνας φτάνει τους 39 βαθμούς, δηλαδή 14 βαθμούς άνοδο. Μέχρι το μισάωρο το θερμόμετρο της καμπίνας δείχνει 47,5 βαθμούς, ενώ στη 1 ώρα ξεπέρασε τους 54 βαθμούς Κελσίου και στη μιάμιση ώρα τους 57!

Σας μοιάζει νορμάλ αριθμός; Δεν είναι. Οι 55°C είναι γαστρονομικά το απόγειο του ψησίματος medium-rare σε κρέας και ψάρι και οι 58 βαθμοί το ψήσιμο medium. Aρα η ατάκα «ψηνόμαστε» παίρνει μια πιο κυριολεκτική υπόσταση εδώ. Η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη στο εξωτερικό, αφού η λαμαρίνα σε ένα μαύρο αυτοκίνητο αγγίζει τους 80°C. Η θερμότητα αυτή μεταφέρεται προς το εσωτερικό και η καμπίνα γίνεται ένα μίνι θερμοκήπιο.

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τα πλαστικά μέρη, τα οποία κρατούν τη θερμότητα στο υλικό τους σε μεγάλο βαθμό ακόμα και με τη χρήση του κλιματιστικού, όπως επιβεβαίωσαν και οι μετρήσεις μας. Με το που κατέβουμε από το αυτοκίνητο και σβήσουμε τον κλιματισμό αμέσως αρχίζουν και να προωθούν τη θερμότητα προς τον ψυχρότερο αέρα, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία της καμπίνας με τρελούς ρυθμούς.
Συνέχεια του άρθρου >>>
Toyota
moto