Μικρά SUV: Ποιο στρίβει «μόνο του»; (+videos)

165.258 Επισκέψεις στο άρθρο (20/4/2018)
Μικρά SUV: Ποιο στρίβει «μόνο του»; (+videos)

Ψάχνεσαι για μικρό SUV; Δες τώρα σε βίντεο πως «έστριψαν» στη δοκιμή μας, 12 μικρά SUV μοντέλα. Ποιος είναι ο μεγάλος νικητής;

Η πρώτη Live μετάδοση απευθείας από τον χώρο των δοκιμών που πραγματοποιήθηκε το Elk Test σε 12 μικρά SUV ολοκληρώθηκε και στις παρακάτω «σελίδες» μπορείτε να παρακολουθήσετε πως ακριβώς εξελίχθηκε. Δείτε πρώτα όμως τι σημαίνει το Elk Test...
Στο ELK test, ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ, πρέπει να αποφύγεις ένα εμπόδιο που πετάχτηκε ξαφνικά μπροστά σου και να επιστρέψεις πάλι στη λωρίδα σου. Η διαδρομή είναι στενή, όσο η λωρίδα ενός επαρχιακού δρόμου. Έτσι δεν υπάρχει δυνατότητα να διορθώσεις. Αν το αυτοκίνητο χάσει έστω και ελάχιστα την πρόσφυση του, χτύπησες στο εμπόδιο ή στο πεζοδρόμιο ή στο αυτοκίνητο που έρχεται από απέναντι.
Με πόσα χιλιόμετρα μπορεί να γίνει αυτό;

Από 65 μέχρι 78 χιλιόμετρα την ώρα είναι η επίδοση των σημερινών αυτοκινήτων.

Και τι διαφορά έχει αν ένα αυτοκίνητο μπορεί να «περάσει», για παράδειγμα, με 70 ενώ ένα άλλο με 72 χλμ./ώρα; Σιγά την διαφορά.
Και όμως.

Πριν από το προηγούμενο ELK test, ρώτησα στέλεχος κάποιας εταιρείας, που είχε οδηγήσει και όλα τα αυτοκίνητα του ανταγωνισμού του, να μου πει τις προβλέψεις του. «Δεν έχω ιδέα» μου είπε.

Α. «Σε ποιο αισθάνεσαι καλύτερα όταν στρίβεις;», επέμεινα.

«Peugeot 208;». Ρώτησα. «Πολύ καλό», απάντησε (έκανε 74 χλμ./ώρα)
«Toyota Yaris;» «Διαφορετικό, αλλά έχει τον τρόπο του. Καλό» (έκανε 73 χλμ./ώρα)
«VW Polo;» «Καλό» (έκανε 73 χλμ./ώρα)
«Ford Fiesta;» «Πολύ καλύτερο από όλα» (έκανε 77 χλμ./ώρα).
 
Ένα χλμ./ώρα διαφορά και όμως την καταλαβαίνεις όταν στρίβεις. Αλλη αίσθηση.
 
Β. Υστερα έρχεται το ESP. Δουλειά του να σώσει την κατάσταση, όταν βρεθούμε σε δύσκολη θέση και το αυτοκίνητο αρχίσει να χάνει την πρόσφυση. Κάποια ESP φρενάρουν έντονα – κάποια και με κραδασμούς - κατεβάζοντας την ταχύτητα του αυτοκινήτου αρκετά, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει τον ελιγμό. `Αλλα ESP απλώς τσιμπάνε λίγο το φρένο σε κάποιον ή κάποιους από τους τροχούς, όσο χρειάζεται για να διορθώσουν ελάχιστα την πορεία και να επαναφέρουν την πρόσφυση. Ούτε που τα παίρνεις είδηση, ότι βάλανε το "χεράκι" τους. 
 
Συνέχεια του άρθρου >>>
Σελίδα 2Opel Crossland X
Σελίδα 3Citroen C3 Aircross
Σελίδα 4Nissan Juke
Σελίδα 5SEAT Arona
Σελίδα 6Fiat 500 X
Σελίδα 7VW T-Roc
Σελίδα 8Ford EcoSport
Σελίδα 9Renault Captur
Σελίδα 10Peugeot 2008
Σελίδα 11Suzuki Vitara
Σελίδα 12Jeep Renegade
Σελίδα 13Opel Mokka X
Σελίδα 14Kia Stonic
Σελίδα 15Τελική κατάταξη
Toyota
test center